• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Christo - майстор
Понеже се касае за собствено жилище и разстоянията не са големи, бих направилил инсталация без разклонителни кутии, с гофрета и на повечето консуматори(ако не и на всичките), отделен предпазител. Така всеки предпазител ще е подходящ за съответния консуматор, и при нужда лесно може да бъде подменен с подходящ номинален ток. И след един инцидент в къщи(за мой луд късмет завършил щастливо), с мостовак зацопан в мазилката, НИКОГА не бих сложил такъв кабел, където и да било. Да ги оставим тези кабели на инвеститорите, правещи апартаменти за продан.
ktamen - специалист
radius написа:
Виж тази тема, макар че не се съмнявам, че нещата са ти ясни :roll:
viewtopic.php?t=41250&start=20
Видях я. Но, за разлика от теб, аз избягвам, доколкото е възможно, да се образовам от форуми и търговски сайтове.
Christo, какво му стана на мостовака? Все пак той си е класика за мазилка и при правилен монтаж и употреба трябва да е много надежден.
radius - майстор
Хапльо си ти.
И това долу са глупости, бил ли си на обект? Или ти правиш ел-а нормативно, пък след теб да се оправят.
ktamen написа:
Когато вече има замазка, както в случая, трябва да не излизаме от нейното ниво, а не да се стремим към минимална дълбочина. Каналчето може да е по-тясно, ако използваме СВТ.
ktamen - специалист
Днес нямам желание да доказвам, че водата е мокра.
Christo - майстор
Да уточня, че съм радио инженер. Демек, не съм съвсем бос по темата. Мостовакът го слагах аз и внимавах да не го нараня. Помещението е мокро-баня. Кабелът е далаче от душа. Стената не се мокри пряко. Над мазилката има плочки. Минаха години и в банята се наложи ремонт. Свалихме старите плочки. Стана сравнително лесно, защото едно време нямаше строителни лепила и плочките са лепени само с цемент и пясък. Майсторът намери кусур на стената и реши да я изправи преди да нареди новите плочки. Въобще не сме копали до мостовака просто върху старата подложка лепихме новите плочки, пък и аз внимавах да не къртя безконтролно, защото знаех, че отдолу има кабел. Пристигам си една вечер от работа, майсторягата седи и пуши, бял като платно и ми вика: "От стената бие ток" Най-вероятно мазилката се е разтегнала някъде през годините, изолацията се е прекъснала, но стената под плочките е била суха и проблемът е лъснал чак когато сме намокрили стената с новата замазка. Не ми се мисли какво щях да правя, ако го бях заварил обелил поглед в тавана. Резнах кабела от двете страни, изкопах за гофре и го направих както си трябва. Благодаря на бога, че не стана най-лошото!
ktamen - специалист
Christo написа:
Най-вероятно мазилката се е разтегнала някъде през годините, изолацията се е прекъснала,
Точно това е най-малко вероятно. Аз съм скубал замазани мостоваци за да си направя каналчета за новите кабели. Въпреки душманското отношение кабелите излизат в изненадващо добро състояние. Със сигурност издържат много повече разтягане от мазилката. Даже на мазилката да се образуват 5см пукнатини, кабелът има голям шанс да оцелее въпреки тях.
Кабелът е бил наранен, кога, как и от кой не знам. Може при коването, може при замазването да е ударен с пердашката, а може и при къртенето.
Гофрето не е по-надеждно.
Точно за разни непредвидени повреди се слага ДТЗ.
nikolov333 - майстор
В сравнение с кое, гофрето не е по-надеждно.. :?
ktamen - специалист
В сравнение с правилно монтиран мостовак, а и всякакъв друг кабел при правилен монтаж и употреба.
Бях си запазил едно парче гофре с парче от винт в него. Беше спусък за ключ. Като почнахме да звъним инсталацията лампата си свети независимо от ключа. Нервирах се, щото явно бях объркал кутията. Изрових я и я прегледах, всичко точно. Лампата угасна едва след като развързах кабела. Нали е в гофре почнах да го дърпам за да го сменя - не мърда. Почнах да дърпам от другия край, след зверско напъване кабелът излезе заедно с гофрето (картонена стена). Едва като видях стърчащото парче от винта забелязах, че дупката за конзолата е 60мм и ми просветна, че дърводелците са сменяли вратата и услужливо са пробили друга дупка за ключ, щото старата са я отрязали заедно с картона. Винта също явно е тяхна заслуга.
Доста случаи имам с течаща вода по гофрето. И със застояла вода имам доста случаи, ама те не бяха толкова интересни.
В едно кино слагахме само метални гофрета. Още първия ден ми сгазиха едно гофре заедно с кабелите с 5 тонна вишка. И острите ръбове се забиват в изолацията. Имаше и няколко случая за изгорени кабели вътре в гофрето защото заварчиците са пускали ток по самото гофре и то се е нажежавало до червено.
В крайна сметка, не е толкова важно какви кабели и какви гофрета се ползват, а да се работи правилно.
Ако колегата беше извадил проблемният мостовак щеше да се разбере, че проблемът не е бил в разтегната мазилка.
nikolov333 - майстор
Със всеки монтаж са възможни проблеми и гофрето също има някой минуси, но няма по-добър вариант за замяна на проводниците и добавяне на нови, без необходимост от къртене на мазилката, което е и голямото му предимство.. :drinkers:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "Подмяна и отстояния при електрическата инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: