• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 33
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Кофти крушки с 2 г. гаранция. А на халогенните има ли гаранция :? А цените почнаха да се догонват.
И така аз вече съм натрупал към 15 ВиТага в стълбищното осветление. Натрупаха стаж няколко месеца откак в Конрад ги пуснаха с цени под 5 лв. До сега една фира и то още в първите дни, но да я сменям гаранционна ме мързи.
В къщи експериментирам поне от 2 години с LED крушки от МЕТРО. Цената им беше към 8-9 лева при промоция. Сега откакто ВиТага свали цените и в МЕТРО продаваха за по 5 лева. Само, че в МЕТРО мисля, че гаранция няма.
toolegittoquit - майстор
nikolov333 написа:
Бъдещето е LEP... :drinkers: Цитирам
В светлината на лампата с нажежаема жичка спектърът е разделен на участъци чрез плавно увеличение на интензитета по дължината на вълната(цвета). С други думи лампата с нажежаема жичка сама по себе си е далеч от перфектен източник на светлина и дава нежелани оттенъци към жълто.
LED светлините са идея по-неутрални. Има възможност за различни оттенъци по цвета на балона. НЕ излъчват UV светлина, която вреди на очите. Зависи все пак от технологията...
LEP лампата ще я чакаш още дълго да навлезе. До тогава цената на тока ще се е вдигнала 2 пъти и пак все едно.
Аз смених с LED, защото са по-безопасни - не гърмят, без UV на луминисцентните, светват бързо, не се влияят по интензитет от напрежението на захранващата мрежа. И защото пестят ток. Така или иначе дори и с тия икономии сметката за ток пак е висока, ама нейсе. :x Преди беше с 10лв на месец по-висока.
Другата причина да сложа LED - новите плафони и осветителни тела се разтапят като им сложиш 100W обикновена крушка. Фасунгите също не издържат на топлинният стрес - тия керамичните. Деформират се тънките ламаринки вътре, разпадат се нитовите съединения.
hidrazin написа:
А Тинки ... си е Тинки ... Може и да ослепее, но ще си свети ... евтино.
Не, няма да ослепея. И като смених осветителните тела, нямаше такива, които да издържат 100W крушки, всичко до максимум 60W обикновена. Търсих много. А цената на тока всеки ден расте.
Който е свикнал на луминисцентни лампи - то тогава LED ще му бъде облекчение.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
В светлината на лампата с нажежаема жичка спектърът е разделен на участъци чрез плавно увеличение на интензитета по дължината на вълната(цвета). С други думи лампата с нажежаема жичка сама по себе си е далеч от перфектен източник на светлина и дава нежелани оттенъци към жълто.
LED светлините са идея по-неутрални. Има възможност за различни оттенъци по цвета на балона.
Толкова малко думи а толкова много глупости.
Прикачен файл:
спектър.jpg
спектър.jpg (58.04 KиБ) Видяна 1436 пъти
:partyman:
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Толкова малко думи а толкова много глупости.:
Видимата светлина е от 400 до 700 нанометра. Обикновената ЛНЖ започва да излъчва като хората в края на спектъра и си лъчи в ИЧ диапазона яко, т.е топли, а не свети.
Ето спектъра на лампа "топло бяла". Значително за различава от "студено бяла", който си дал нарочно подвеждащо, за да може демагогията ти да успее. Да, ама не.
Изображение
nikolov333 - майстор
Тинки понеже явно обичаш да спориш, вместо да прочетеш, ще ти цитирам още от вече дадения по-горе линк..
..Халогенните лампи (Halogen) имат страхотен спектър, който е доста близко до слънчевия. Има известни липси в синята зона, но по този начин няма никаква възможност за поява на вредни за очите ни UV лъчения. Халогенната лампа всъщност е роднина на лампата с нажежаема жичка. В микрокапсула от халогенен газ (йод или бром) има волфрамова спирала. Наличието на халогенен газ позволява на нажежаемата жичка по-екстремална температура, преди волфрама да се изпари. Затова такава лампа е по-ярка и с по-близък до слънчевият спектър от стандартната лампа без халогенен газ. Халогенната лампа работи много добре и при постоянен и при променлив ток. Авторът на тази статия използва за изкуствено осветление халогенни лампи;

Студените LED лампи (Cool White LED) обикновено са бели светодиоди, които имат ужасен син оттенък на спектъра, което много дразни човешкото око. Тези лампи са трагични в червената област, въпреки, че имат нелош интензитет в най-видимата за човек, зелена област;

Топлите LED лампи (Warm White LED), ако са качествени, а не пребоядисани бели светодиоди се състоят от UV LED елементи с жълт луминофор. Спектърът варира от лош до приличен в зависимост от качеството на луминофора, както е и при флуоресцентните лампи.
Прикачен файл:
2014-09-light-spectrums2.png
2014-09-light-spectrums2.png (78.86 KиБ) Видяна 1424 пъти
Кой спектър сред масовото изкуствено осветление е най-добър според нас?

Този на халогенните лампи, разбира се, особено ако има начин те да се захранват с постоянен ток.
Има и добри Warm LED лампи, захранвани с постоянен ток, но нещо в интензитета, спектъра или друг светлинен параметър на всеки LED започва да товари при продължителна работа на такава светлина. Има нещо гнило в LED лампите, но не знаем какво точно. От нещо се икономисва и това дразни зрението ни. Нима слънцето ни е икономично?
Препоръчваме ви, ако не ви трябва силна светлина, ако търсите топлина и уют - ползвайте свещи, ще се изненадате какъв балсам за зрение и психика са те. Светлината от тях е и подсъзнателно програмирана в нас още откак сме станали Homo Sapiens. :partyman:

П.П.Намерих и тема от нашия форум където infomar се е постарал да напише доста за избора на осветление
toolegittoquit - майстор
nikolov333 написа:
Тинки понеже явно обичаш да спориш, вместо да прочетеш, ще ти цитирам още от вече дадения по-горе линк..
А ти май не мислиш, а ползваш статии от ретропц мания, където пишат каквото си искат и им отърва.
Баба ти, баща ти и ти не сте се светили в последните 100години с халогенни лампи. Светили сте си с обикновените ниско ефективни лампи с нажежаема жичка, единичен балон и по-ниска температура.
А Слънцето не знам дали е икономично, ама токът си го плащаш, за разлика от слънцето.
И последно - луминисцентните лампи са 10 пъти по-зле от LED. Ама бяхте радетели за тях. Аз ги пропуснах.
Не знаех, че са прекръстили форума от "Мисли сам, направи сам" до "Изпапагалствай сам или с другарче"
И да, трябва да ви е гадно. Като затворят и един от последните 2 блока на АЕЦ Козлодуй, чакайте тока 1лв/киловат. Ще ви видим тогава.
martosound - специалист
Здравейте,

Някой пробвал ли е тези LED лампи на ELMARK? Корпусът от алуминий ли е?

ELMARK 99LED577
Изображение

ELMARK 99LED579
Изображение

:yawinkle:
toolegittoquit - майстор
Елмарк не съм пробвал, но имам една 12W чисто китайска, без никаква марка с алумин радиатор външен. Работи още(поне 1 година), но понеже е най-гадната, съм я хакнал в банята.
nikolov333 написа:
Трагедия... :-D :partyman:
Защо? Владо66 ползва обикновени луминисцентни компактни лампи, енергоспестяващи. Ако си вземе LED, ще намери само положително подобрение. Луминисцентните компактни лампи са едни от най-неудачните енергоспестяващи. По-добре да си сложа директно пури, ако ще ги купувам.
Последна промяна от toolegittoquit на нед юни 26, 2016 3:25 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
nikolov333 написа:
Трагедия... :-D :partyman:
Не е трагедия а ТОТАЛНА трагедия. :-D
toolegittoquit написа:
...И последно - луминисцентните лампи са 10 пъти по-зле от LED. Ама бяхте радетели за тях...
Ти за кого точно говориш? Не може да поставяш всички под един знаменател.
Energy Save лампи - мнения и съвети
Като стане тока по 1 лев тогава ще го мислим...
А миналата година продадохме към 3 000 000 kWh по 6-7 стинки, така че едва ли тази цена ще ме уплаши. :lol:
:partyman:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 33

Тема "LED лампа V-TAC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: