• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Сега сериозно - зарежи ги тия тоалетни, хората обикновено искат таблото да е във входа или до него, на място където може да има достъп......Таблото плеснато в жилищно помещение или тоалетна, а в България обикновено баня и тоалетна вървят като общо помещение просто не е удобно и повярвай - едно табло половин метър на 30см грози много повече от една разклонителна кутия с бял капак на бяла стена. Боядисай капака друг цвят, ако не ти харесва.
Много ти са стари разбиранията. Хората днешно време обикновено не искат да виждат никакви табла и още по-малко разклонителни кутии. :lol: Една тоалетна си е перфектно място за табло. Няма да ти загрозява коридора пък и не всички днес са с общи баня и тоалетна.
Пък ти наистина избягваш да отговаряш на въпроси когато не ти изнася. Така и на мен не ми отговори. Лошо е когато си само лаладжия без основа.
:partyman:
PCL82 - майстор
Thinkpad, въпросното табло беше високо към 1,60 и широко към 70см. Така че височината беше удобна за обслужване. Иначе и аз никога не бих си позволил да сложа вода и ток толкова близо едно до друго, но ето, че някои го правят. Също така практикуват в едно абонатно помещение да сложат ГРТ, водомера, газомера и котел за отоплението, обикновено на различни стени.

Иначе наскоро видах едно табло на фирма HAGER. Вратичката беше рамкирана и направена като магнитно табло за бележки и съобщения.

Това което казва drastar за тоалетните, става въпрос за т.н. тоалетна за гости, тя е само тоалетна и мивка и няма душ, намират се близо до входа на жилището.

Не можеш да ме убедиш, че главният предпазител винаги трябва да е 63А още повече пъм на 6мм2!
Има си различни инсталирани мощностти 6, 10, 15кВт... и за всяка предпазителят ще е различен.
Сечението като минимум е 6мм2 и това стига до 40А, за 10мм2 е 50А и само за къси разстояния може 63А. Иначе 63А си искат 16мм2. Естествено при много големи разстояния и повече.

Надявам се не изхождаш от средностатистически соц. апартамент захранен с 6мм2 и стопяем предпазител? Да на основата на предпазителя пише 63А, но това е максимумът за основата. Като погледнеш, че на електромерът пише 40А и сечението е 6мм2, трябва да ти светне, че вожката трябва да е само 35А! Това са си 8кВт, които за топлофициран 2-3 стаен апартамент стигат.
Stefan2000 - специалист
Абе, вие жичкаджиите, че не сте лаладжии, не сте. Дори обратното съм забелязал, на повечето от бранша ви, човек с ченгел тегли думите. И сте много резки и критични. Но с абсолютно основание, защото с електричеството шега не бива. Няма по опасно нещо, от чул недочул, учил недоучил, въобще във всички сфери на техниката.
Но от лаици подобни на мен, няма оттъране, щом сте се хванали да пишете в подобен форум.

Още един въпрос, щом стана дума за токови линии или магистрали, както щете.
Искам на таблото ми да има(има го), ключ с който да се изключва цялостното захранване, когата не сме в къщата.
Къде да бъде вързан?
Електромера е на стълбът + предпазител 63А Така е сложен от енергото. От там 6 квадрата и към табото с предпазителите.
Сега какво да следва? Предпазител и след него ключа, или направо ключа? След това вече разпределяне по линните.
PCL82 - майстор
На тези от енергото не им пука дали ще ти се запалят кабелите и слагат 63А. Така че ти трябва първо да защитиш кабелите с един АП 40А. Можеш да го ползваш и като шалтер. Можеш и да сложиш и един шалтер след него пак във вид на АП-струва към 6лв. Това ще ти позволи преди шалтера да оставиш дежурни кръгове: осветеление на вход и стълби, хладилник/фризер, алармена система, видеонаблючдение, външно осветление и др.
VLADO66 - майстор
Преди вътрешния главен предпазител слагаш http://yazon.ovo.bg/shop/775/desc/shalt ... ler-276278 ,защото след него ще е по-врътня заради гребена.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Пък ти наистина избягваш да отговаряш на въпроси когато не ти изнася. Така и на мен не ми отговори. Лошо е когато си само лаладжия без основа.
Разбиранията са ми такива, че няма да искам докато съм в тоалетната някой да ми блъска по вратата, защото предпазителят паднал. Едно табло с 12 елемента се крие много по-трудно от кръгче с малък диаметър на стената. Нека не превръщаме тази тема в спора за разклонителните кутии. Не следя и всички въпроси, задай го конкретен и ще се постарая да отговоря.
PCL82 написа:
Thinkpad, въпросното табло беше високо към 1,60 и широко към 70см.
Надявам се не изхождаш от средностатистически соц. апартамент захранен с 6мм2 и стопяем предпазител?
Доста голямо табло. Аз си мислех, че за по-малко говориш.
Не те убеждавам, че на 6мм предпазителят трябва да е 63А, а взех една стойност, която зависи от това какъв кабел влиза в жилището. Предпазителите се избират спрямо много неща - спрямо кабелите, спрямо консуматорите, спрямо типа връзки. На моят електромер пише 60А, това за информация, че да не си помисли някой, че всички електромери са до 40А. А в днешно време за съжаление 8kW може и да не стигат, особено при условие че парното е пладнешки грабеж.
Stefan2000 - специалист
VLADO66 написа:
Преди вътрешния главен предпазител слагаш http://yazon.ovo.bg/shop/775/desc/shalt ... ler-276278 ,защото след него ще е по-врътня заради гребена.
Таблото е с вратичка с ключе, с изнесен на нея ключ, мисля че се нарича пакетен превключвател, от черните бакелитови. Има ги понякои големи Ел табла.
Значи да разбирам, че трябва да има и вътрешен главен предпазител.
PCL82 - майстор
При енергото нащата са боза и зависят дали има резерв от мощност и къде ще изключи.
Аз живея в 8 етажна кооперация в центъра на София. Сградата има вграден трафопост. Входът е захранен с кабел вероятно 3х70мм2+50мм2 мед и е защитен със стопяеми предпазители 250А както и с настройваем автоматичен главен прекъсвач. Има общо 24 апартамента, 5 гаража по 25А, асансьор 3,6кВт, абонатна, стълбище и мазета общо 2кВт и два магазина, захранени като апартаментите. Преди електромерите бяха за 40А, но сега сложиха електронни за 60А. Кабелите към апартаментите са 10мм2 и предпазителите са слагани с вложки на 63А, като 1/3 са кърпени с тел.

Като сметнеш каква едновременна мощност се пада на апартамент при тези 250А ще излезе 30А, пренебрагвайки магазините, асансьора и гаражите. Значи 35А главни са били по по мярка. За сега още не е изключвал главният, но ако всички се юрнат да се топлят с по над 6кВт ще има дискотека.
Просто захранването е сметнато за централно парно.
Последна промяна от PCL82 на нед окт 06, 2013 7:18 pm, променено общо 1 път.
Junak - майстор
Защо не си създадохте отделна тема, ами подкарахте тази. Нали, човек кат види заглавието, и очаква да чете за ДТЗ. Че и на ЧАТ го обърнахте...
VLADO66 - майстор
Junak написа:
Защо не си създадохте отделна тема, ами подкарахте тази. Нали, човек кат види заглавието, и очаква да чете за ДТЗ. Че и на ЧАТ го обърнахте...
Виноват :-#
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: