• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
drastar - специалист
Ей, на тебе устата ти се отваря, преди да и нареди мозъка. Ако този ток, при който трябва да изключи АП, премине през теб :?:

Пп. и говоря за 3 проводна инсталация, която, май е задължипелна и в Бг, вече :?
thinkpad - майстор
drastar написа:
Ей, на тебе устата ти се отваря, преди да и нареди мозъка. Ако този ток, при който трябва да изключи АП, премине през теб...Пп. и говоря за 3 проводна инсталация, която, май е задължипелна и в Бг, вече :?
Аха. Ама ти отново цялата тази работа със защитното зануляване/заземяване удобно я пренебрегваш. Според теб защитното заземяване защо е измислено и защо са изискванията за минимално съпротивление по пътя на заземителният проводник към земята? Цялата идея е, че при едно хубаво пълно късо съединение токът по веригата с ниско съпротивление е толкова голям, че веднага предпазителят изгаря или изключва, освен ако не е моднат с тел или удобно не е шунтиран автоматичният предпазител, като тези практически еквивалентни практики са еднакво безмозъчни. При токове на утечка не достатъчни да задействат предпазителя същите се отвеждат в земята. Токът си избира пътя с по-ниско съпротивление, а заземяването е с до 5000-7000пъти по-ниско съпротивление, отколкото човек. Трироводните инсталации са задължителни, но за осветителни тела все още масово са двупроводни. Когато се стигне до свързването на осветително тяло със заземителна клема и метален корпус към двупроводна инсталация внимателно проверявам КОЯ е фазата и дали ключът случайно не прекъсва нулата. Ако всичко е изпълнено правилно, тялото може да се занули.
drastar - специалист
Земното се променя с времето, аз не бих разчитал само на него. Защитаваш си двуправодните инсталации, но темата е за дтз, димек, тук се говори за трипроводни инсталации.
Доста тъпо ми се струва, да обиколиш цял ап. или къща с трижилен кабел, но на лампите да спестиш :?
И каква е разликата ? Няколко кутии цигари.
Светът се развива, развивай се и ти.

Пп. По същата твоя логика, защо да се ползва дтз в мокри помещения, той, токът, ще си намери прекият път до колчето сам :-D
thinkpad - майстор
drastar написа:
Земното се променя с времето, аз не бих разчитал само на него...
И аз говоря за трипроводни инсталации. Повечето за осветление полагат 2 проводника, защото повечето осветителни тела като фасунги и полилеи не искат защита - те просто са изградени от изолационни материали. И така оставаш с 1 висящ от тавана проводник, ако е замазан или се налага някой да го побутва, за да го скрие - ако е в гофре. А и са високо и всеки нормален човек гаси лампата, преди да смени крушката. Виж сега, тези извратени аплици, които плъзнаха са малко по-различен въпрос.
ДТЗ в мокри помещения се слага не защото заземяването не работи, а заради повишената опасност от утечки.
А истината е, че при трипроводна инсталация за ДТЗ разчиташ на земното, щото ако имаме утечка, а земното е с високо съпротивление или отсъства - токът няма да отиде там, а ще си седи да прасне някой. Като те е страх, че земното се променя - ами неутралата от таблото си я заземи т.е - направи си TN-C-S. Без това нулата при нас я заземяват в трафопоста. Заземи я пак! И от там два проводника - един нула и един земя връзваш.
PCL82 - майстор
Всичко зависи от системата на заземяване. При ТТ имаме само заземяване, задължителна е ДТЗ и редовен контрол на заземяването. При система TN-C-S каквато се прави в България имаме едновременно заземяване и зануляване с третия проводник. ДТЗ не е небоходима винаги.
При нея предпазителят пази от индиректен допир, а ДТЗ от индиректен и директен. Състоянието на отделен заземител не е критично, защото има доста други по трасето. Това обаче е причина ЕРП-тата да не контролират всички заземители, а само тези в трафопостовете. Затова е желателно всеки да си сложи собствен заземител, за който да си отговаря.

За двупроводните инсталации за осветление ясно е казано в Наредба 3, че употребата на осветителни тела без защитни клеми не е причина инсталацията да се прави двупроводна. Просто трябва най-накрая да забранят производството на двупроводни кабели! Дори и за ключовете трябва да се пуска трипроводен, като жълто-зеленият или се оставя свободен или се свързва към металната рамка на ключа, някои ключове имат защитна клема.

Има и друго идва един френски производител в България и почва да рекламира своите продукти.
Във Франция е свикнал със система ТТ и има готови рекламни материали, които превежда на български. И почва да плаши хората със същите срахове, с които и французите-така е най лесно. Но системата на заземяване у нас има други особености и нещата се преекспонират.

В Германия където системата на заземяване също е TN-C-S са почнали спора за ДТЗ още от 70-те години. Имало е аргументи дали да оставят хората неграмотни и да ги пазят с ДТЗ или да създават култура на работа с електроуреди. Чак от 2007 година са приели промяна за задължителна ДТЗ за всички контакти. До преди това е имало задължителна само за контактите във влажни помещения. И това е защото хората изпростяват и се появяват все повече некачествени уреди, а това стимулира икономиката.
ArturDent - Почти Безобиден
PCL82 написа:
Чак от 2007 година са приели промяна за задължителна ДТЗ за всички контакти. До преди това е имало задължителна само за контактите във влажни помещения. И това е защото хората изпростяват и се появяват все повече некачествени уреди, а това стимулира икономиката.
Е можело е да не въвеждат задължителната ДТЗ, а с това ще стимулират естествения подбор и раждаемостта ;)
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
В Германия където системата на заземяване също е TN-C-S са почнали спора за ДТЗ още от 70-те години. Имало е аргументи дали да оставят хората неграмотни и да ги пазят с ДТЗ или да създават култура на работа с електроуреди. Чак от 2007 година са приели промяна за задължителна ДТЗ за всички контакти. До преди това е имало задължителна само за контактите във влажни помещения. И това е защото хората изпростяват и се появяват все повече некачествени уреди, а това стимулира икономиката.
Знам какво пише в наредба 3, но е факт че при осветителните инсталации масово ключовете са без клеми за заземяване и осветителните тела по-често нямат клеми за заземяване. Остава висящ проводник, който никъде не е свързан.
А що иде до Германия - културата за употреба на уреди се е оказала по-трудна, при все че твърде много идиоти има на тази планета. Решили са вместо просветителският метод, понеже не им се е занимавало - да минат на протекционисткият, където в 10 страници е описано защо не трябва да си слагаш котката, кучето, златната рибка, бебето или главата в микровълновата.
Това не променя обаче подробността на която аз акцентирам - заземяването отвежда тока от корпуса. Инсталация без ДТЗ, но изградена кадърно със заземяване не е убиец, както някои се опитват да я изкарат.
И пет стотинки за уредите - Това че се правят боклуци никак не е положително нещо.
drastar - специалист
Другарю, при тази беднотия, както и ти сам казваш, че всеки гледа да спести, и не само от материали, но, и от майстори(всеки бара сам в къщи), трябва да е задължително ДТЗ не с наредба, а направо със Закон.
А що иде до Германия - културата за употреба на уреди се е оказала по-трудна, при все че твърде много идиоти има на тази планета. Решили са вместо просветителският метод, понеже не им се е занимавало - да минат на протекционисткият, където в 10 страници е описано защо не трябва да си слагаш котката, кучето, златната рибка, бебето или главата в микровълновата.
Е, ние българите сме по умни от германците, ние знаем и можем всичко. На нас обяснения не ни трябват :shock:
vk - специалист
Много се отклоняваме в излишни спорове по темата, дали е важна ДТЗ и дали и как да се задължи народонаселението. В новите сгради се поставя, в старите сгради няма тази практика(и задължение) при всяка препродажба да се преправя инсталацията. Преди седмица гледах един стар двустаен апартамент от 1948-1950 год. - пода и тавана са греди метални , дървено дюшеме, летви на тавана и всичко това с 1(един) предпазител. Еми тука задължително всичко ще се преправя.
Дайте да говорим по същество, качете схеми, снимки.
Всеки да разкаже разни случки и събития, които е виждал.
drastar - специалист
Схеми и снимки на какво ?
Темата е за ДТЗ
Искам да ми разясните какво точно е това как се свързва, кaкво прави защо трябва 3 проводна инсталация и т.н. Аз лично съм със нормална инсталация 2х2,5 с авт. бушони
И сега сме на етап дали е нужна. А, споделяме и опит. PCL82 за германия и франция, аз съм писал за белгия. Съгласен съм, че TN-C-S могже без, но не е ли по добре със ? За пари няма смисъл да говорим, защото не се купува всеки ден, и примерно 300 лева са добра инвестиция за живота и здравето на едно семейство.Ивестиция за поне 10 години.
Друг "проблем" виждам аз. Доста колеги са показвали табла които са направили, но те са запълнени. Няма място за нещо допълнително. Тук оставяме окло 30% резерв. Сигурно вина имат клиентите които не искат големи и "грозни" табла. Не съм питал досега клиент какво табло да му монтирам. Информирам го колко е голямо и вариянт(и) за монтаж и местоположение(я).
Споделям това, защото днес не монтирате дтз, но след 2 години примерно клиент ви постави тази задача, ами няма място :?
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: