• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Кики - специалист
Не се страхувай от трифазното повече отколкото от монофазното, за човек и 110 и 220 и 380 са си еднакво опасни.
thinkpad - майстор
Тани написа:
Това с червеното ще ни го обясниш ли? Да не би да имаш предвид вместо ток - мощност?Освен това повечето домакински трифазни уреди не са на 380V, а на 220V , за да има вариант да се свържат и на монофазна и двуфазна мрежа.
Опа! Исках да кажа, че за същата мощност ще се изисква по-голям номинален ток да тече по проводниците. То от формулата принципно става ясно. Повечето домакински трифазни уреди, както и по принцип и не толкова домакински уреди могат да бъдат свързани и към монофазна мрежа, но натоварването става доста по-сериозно, отколкото при трифазна мрежа. То линейното напрежение между две фази е 380V(400V), но напрежението между която и да е фаза и нулевият проводник е 220V(230V). В действителност от трите фази прекарани няма проблем и да хванеш която и да е за ушите и да си включиш монофазен консуматор, но това е с някои уговорки, ако искаш да включваш сериозни консуматори и към трите фази.
Stefan2000 написа:
На мене това ми е ясно, че за същата мощност монофазното ще се товари повече.
За трифазното се страхувам човек да не се окъси м-у фазите. Лошото е друго. Че със заземяванията излиза че нещата не са никак прости и еднозначни. Те явно и затова от енергото избягват да пускат третия кабел, защото не могат да ти гарантират сигурно заземяване във времето.
Системата ни е TN-C/TN-C-S. Неутралата ни е многократно заземена и потенциалът й не е много по-различен от 0V, освен при катастрофално лоша връзка. Ако си такъв ентусиаст, на входното табло си я заземи още един път и от там пусни отделен нулев и заземителен проводник.
За окъсяването - мой човек, за толкова мнения във форума ти не си ли чувал за феноменално сложните устройства, дело на инженерният гений, наречени предпазители? Дали ще са автоматични, дали ще са най-прости витлови с жица вътре, те са точно там, за да прекъснат веригата ако има късо съединение. Като те е страх - прекарай проводници за трите фази на разстояние 20 см един от друг! :lol: Виж, ако те е наплашил някой, който си ремонтирал витловите предпазители с арматура за плочи - за убиване е!
Stefan2000 - специалист
Имам предвид прехвърляне м-у 2 фази през тялото. Ти си го написал - 400Волта.
Ако съм виждал убити от ток, било е от 3-фазен. Това е положението
Junak - майстор
Еее, стига де :) Аз съм виждал от монофазен 230V. И сега какво, на акумулатори ли да караме в къщи?
Попадане между 2 фази при потребител става много трудно. Освен ако не се прави на техник.

P.S. А защо инсталацията ти е двупроводна, като, казваш, е правена преди 6 години. И по проект е трябвало да е 3 проводна, и Акт 16 не е трябвало да бъде даван
Stefan2000 - специалист
На последния въпрос не мога да отговоря.
Нито съм стрителя, нито приемната комисия. Сега като си направих сметка, не са 6, преди 8 годиние, но това едва ли променя нещо.
thinkpad - майстор
Stefan2000 написа:
Сега като си направих сметка, не са 6, преди 8 годиние, но това едва ли променя нещо.
Да не са повече към 9 години, защото по спомен от 2004 година насам изискването е трипроводна инсталация, а преди това не беше задължително.
Stefan2000 - специалист
Ясно, жилището го взех пролетта на 2005. Явно проекта е бил по предишните нормативи.
Спирам да пиша, че станах досаден :-#
thinkpad - майстор
Stefan2000 написа:
Явно проекта е бил по предишните нормативи. Спирам да пиша, че станах досаден
Много ясно. Като може да се спести кабел, защо да се сложи? И пиши, няма проблем - ще разясняваме.
Stefan2000 - специалист
Добре, наистина благодаря!
И един наистина последен въпрос. малко в страни от темата.
Както писах, искам вътрешното ми табло да е с централен прекъсвач.
Напускаш къщата и изключваш абсолютно всичко. Идваш и пускаш.
Предложихте ми шалтер монтиран вътре на шината до предпазителите.
Аз не искам да се отваря таблото. Имам ключ прекъсвач, монтиран на вратичката му.
Ключа е 25А. Ако му съединя двете прекъсващи пластини в паралел, предполагам ще издържи до 50А, нали? Или да се търси друг ключ?
Защо гоня такъв ампераж? Мисля топлата вода да е на проточно бойерче, монофазно 7-8 KW.
thinkpad - майстор
Stefan2000 написа:
Аз не искам да се отваря таблото. Имам ключ прекъсвач, монтиран на вратичката му..
Я покажи какъв е тоя ключ прекъсвач? И защо искаш да спираш тока? И не, замостването общо взето не е много разумна идея!
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: