• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
шоп - майстор
вт юли 04, 2023 1:03 pmДетето написа:

Аз знам, че нощната е от 22 до 6 часа.
Това е при зимно часово време. При лятното е от 23 до 7 часа.
Детето - специалист
вт юли 04, 2023 1:53 pmPansim1 написа:
Детето - обикновено системите за насочване са с обратна връзка с потенциометър или енкодер. Тогава няма значение скороста на задвижване.
Тук обратна връзка от мотора не е необходима. Защото един сензор казва на контролера който управлява мотора в каква посока да работи. Има само два крайни изключвателя които са в двете крайни положения. Сензора следи да е еднакво нивото на сигнала от изток и запад, така определя посоката на панелите.
Реално системата си работи с един мотор, но искам да бъдат два за да ги "разтоваря". Но китаеца е объркал нещо и двата мотора не работят в синхрон.
Затова като начало искам да опитам с намаляване на напрежението на по бързия мотор.
Ако трябва да купувам енкодери и т.н ще е по добре да инвестирам в по сериозен мотор с редуктор който с лекота да движи конструкцията и да си остане един мотор.
вт юли 04, 2023 2:37 pmшоп написа:
вт юли 04, 2023 1:03 pmДетето написа:

Аз знам, че нощната е от 22 до 6 часа.
Това е при зимно часово време. При лятното е от 23 до 7 часа.
Това не го знаех, винаги съм мислил, че е от 22 до 6.
Трябва да разбутам малко смарт контактите тогава.
kr1100 - майстор
пон юли 03, 2023 9:51 pmgnt69 написа:
...Към 10 е по евтино тока е на слънчева тарифа :partyman:
Да отнесен съм :partyman:
Pansim1 - специалист
Детето - следене със сензор за мен не е добра идея. Професионално изпълнение е с астрономически контролер. И естествено с датчици за положение по азимут и вертикал. Затова споменах потенциометри и /или/ енкодери
Баръма - напреднал
вт юли 04, 2023 12:52 pmPansim1 написа:

.... си обучих жената и тя изпълнява ролята на автоматизация. Много стриктно спазва слънцегреенето и съответните разходи, че даже ме пита при неясноти по въпроса :-D
Стига бе, откъде ги намирате тия благи жени?
Моята не ебава, даже минава на газ :lol:
Я си намерете по една рибарка, та да не ви болят главите от батерии, а за други неща!
Два дни загрявах на диво с топла вода от слънцето, ел. енергия пак от него, риба от реката....звезди, комари, жаби, чакали, коне, биволи, кърлежи, светулки....
Как забравих да проверя на колко волта се зареждат?!!!!!!!!!!
Детето - специалист
вт юли 04, 2023 6:37 pmPansim1 написа:
Детето - следене със сензор за мен не е добра идея. Професионално изпълнение е с астрономически контролер. И естествено с датчици за положение по азимут и вертикал. Затова споменах потенциометри и /или/ енкодери
Професионално може да е така, това отново е китайче, но не следи самото слънце а избира най доброто положение. А най доброто положение се намира от сензора. Съвсем просто е направено, но работи доста добре.
Както колегата Брум е установил, че при облачно време от северните панели има повече. Така и тук при облачно време панелите въобще не са по посока на слънцето. Ясно ли е си гони слънцето през целият ден.
Pansim1 - специалист
вт юли 04, 2023 7:57 pmТрифон П.Трифонов написа:
Я си намерете по една рибарка, та да не ви болят главите от батерии, а за други неща!
Два дни загрявах на диво с топла вода от слънцето, ел. енергия пак от него, риба от реката....звезди, комари, жаби, чакали, коне, биволи, кърлежи,
Да ти кажа...едното с другото не си пречат. :)
С моята "блага" женица всяка година си ходим на палатка по два пъти. Без кърлежите по възможност :lol: :lol: :lol:
brum - майстор
вт юли 04, 2023 7:57 pmТрифон П.Трифонов написа:
риба от реката
Поне риба си хванал. Аз само намокрих живарнки заради една червеноперка.
Очудващо беше за мен, че 40w панелче моно, поддържа 66Ah акумулатор два дни. Консумацията бе основно от хладилник/фризер 50w, плюс телефони и осветление.
Естествено, акумулатора е на минус, но не падна до минимума на контролера, от умните.
Големият панел- 300w, нямаше как да си го возя. С него съм виждал близо 11А заряд, при обявени 9 и малко.
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: