• 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
Оплюването на системата TN-C като цяло е основателно и тя трябва да се избягва...
Аз на 100W лампа слагам квадрат и половина кабел, а не на контакт. По-малко сечение от 1,5mm2 избягвам да ползвам. А по-новите телевизори имат захранване с импулсни трансформатори и са галванично разделени от захранващата мрежа. Дори последните Електрон, който си го гледах в едното помещение допреди 4-5 години имаха импулсно захранване. Пък за кондензаторите на тунера - подобно приспособяване прави уреда дефектен уред и небрежност. Който е пипал трябва да е подсъден. Аз лично от новият ми телевизор БЕКО не съм усетил някога да ме бие ток от антената.
Никъде не съм казвал, че TN-C е добра инсталация, казвам че при правилна поддръжка или поне да не се саботира, може да не бъде опасна. А идиотите са достатъчно изобретателни. Ако му сложиш ДТЗ и тя вземе да пада, по същият начин по който можеш да сложиш строителна арматура в стопяемият бушон, можеш и да замостиш ДТЗ-то с 4-6квадрата мостови, което ефективно го байпасва и е невероятна глупост.
А за щепселите - не иде реч за заземяващата пластина, иде реч че ония плоски контакти са такива, че металните тоководещи части на щепсела могат да направят връзка към мрежата, преди същите да са влезли в него напълно и да те удари ток. При Шуко контактите с Шуко щепсели това е невъможно, контактът е изпъкнал над нивото на клемите му вътре, преди да може тоководещите части да направят връзка първо Шуко пластините правят връзка, а второ - щепселът е влязъл в контакта и да искаш няма как да брънеш с пръст.
Поради последното контактите във Великобритания са недоразумения за мен, защото първо са плоски, а второ системата им масово била градена с пестене на проводници повече, отколкото в България и по такъв начин, че се изисква в щепсела на всеки уред да има предпазител.
drastar - специалист
thinkpad,
колко пъти да повтаряме, че темата е за ДТЗ, ще рече и трипроводна инсталация.
То щото защитно зануляване/заземяване няма, нали? Все още ли не разбра какво прави защитното зануляване/заземяване?
Обяснението ти за зануляване/заземяване може да успокои тези с двупроводните инсталации, но да бъдат внимателни с поддръжката.
Тази година бах на почивка в известен Бг курорт. След като се настаних реших да взема един душ. Отварям вратата на банята и що да видя. Бойлерът, изцопан на ръба на ваната, невъзможно е да остане сух. И ти ми казваш да разчитам на добрата и съвестна работа на някой, който не е намерил друго място на този бойлер. Естествено ДТЗ няма, но някак си кабелът минаваше от външната страна настената и е можело да се направи както трябва, но, или е било петък следобед, или понеделник сутрин, или по български, за толкова пари, толкова работа.

Сега пак да те попитам.
Трипроводната инсталация е задължителна, нали ?
И след като е задължителна, не е ли по добре с ДТЗ ?
Кики - специалист
Ей за това няма да почиваме в български курорти. За мен TN-C-S + ДТЗ си е най-доброто, защитите обаче задължително добри и качествени. Сигурен съм че и thinkpad ги слага и се чудя защо им е такъв противник! по-точно защитник на зануляването.
thinkpad - майстор
Кики написа:
Ей за това няма да почиваме в български курорти. За мен TN-C-S + ДТЗ си е най-доброто, защитите обаче задължително добри и качествени. Сигурен съм че и thinkpad ги слага и се чудя защо им е такъв противник! по-точно защитник на зануляването.
Аз в къщи съм с еднопроводна инсталация. За нулата ползвам джилезният водопровод - пестя жица със 66% спрямо трипроводна! :-D
Не съм противник на защитите, казвам че някои хора пресилват нещата и обичат да плашат много. Аз лично ДТЗ нямам, защото нямам и трипроводна инсталация, но и проблеми след като я постегнах нямам.
drastar написа:
Сега пак да те попитам.Трипроводната инсталация е задължителна, нали ?И след като е задължителна, не е ли по добре с ДТЗ ?
То ако е за неразчитане на съвестната работа, то някой може да върже ДТЗ-то и на нула и земя. Ако е за калпава работа, това че ще сложиш едно ДТЗ, което се предполага, че ще ти го монтира калпавият техник не по-малко калпаво, все едно. Ако пък някой майстор замости все падащото ДТЗ, както правеха с бушоните и телта - полза нулева. Всичко зависи от манталитета на човека в жилището, неговата съвестност и разумност. Специално идиотите са твърде изобретателни.
Трипроводната инсталация е задължителна, но за старите сгради вече присъединени никой не държи сметка и честно казано не се знае кой какво точно ще напляска. ДТЗ е по-добре, но ДТЗ не пази от всичко, а инсталация без ДТЗ не е задължително убиец, както твърдите.
vvventsi - специалист
Кики написа:
При система TN-C,TN-C-S,и ТN-S имаме зануляване а не заземяване ,първата буква T означава че нулата е заземена,втората буква "N"означава че корпусите на консуматорите са свързани към заземената неутрала тоест те са занулени!!!
drastar - специалист
Ей, най сетне :-D :wink:
ДТЗ е по-добре, но ДТЗ не пази от всичко, а инсталация без ДТЗ не е задължително убиец, както твърдите.
Напълно съм съгласен с това :-DНе мисля, че съм твърдял това с червеното. Просто пиша по темата за дтз, а не коя система на зануляване е по добра :-D

:partyman:
Кики - специалист
vvventsi написа:
Кики написа:
При система TN-C,TN-C-S,и ТN-S имаме зануляване а не заземяване ,първата буква T означава че нулата е заземена,втората буква "N"означава че корпусите на консуматорите са свързани към заземената неутрала тоест те са занулени!!!
Поразтършувай се малко да видиш какво означава първата буква, тя се отнася единствено за трансформатора от който се захранва дадената система и означава че неутралата на трафа е заземена, има система IT което означава че неутралата на трафа е изолирана от земята т.е. не е заземена. Втората буква показва начина на заземяване от страната на консуматора, и там вече не ми се обяснява има Гугъл.
thinkpad - майстор
vvventsi написа:
Аве, експерте. Тия от Шнайдер електрик пасти да ядат. А така, кажи им че са пълни малоумници.
Изображение
jekasus - майстор
drastar написа:
колко пъти да повтаряме, че темата е за ДТЗ, ще рече и трипроводна инсталация.

И след като е задължителна, не е ли по добре с ДТЗ ?
thinkpad написа:
инсталация без ДТЗ не е задължително убиец, както твърдите.
Пореден профи-елтехник - питах специално, кой свърза таблото :-D . Това, че няма ДТЗ според мен не е чак толкоз важно :-D
Клиента е от тези, които би се съгласили и на катоден отводител без гък..........
Утре ще снимам разкл. кутии за другата тема - които ще трябва да скрия със камък :-D Чудя се, дали да развия поне едно усукване, за да видя дали запоено :-D

Прикачен файл

DSC_0776.jpg
DSC_0776.jpg (94.43 KиБ) Видяна 2165 пъти

Прикачен файл

DSC_0775.jpg
DSC_0775.jpg (115.49 KиБ) Видяна 2165 пъти
hidrazin - майстор
:shock: :shock: Особено ме кефят тези различни сечения проводници в една и съща дупка.
Прикачен файл:
DSC_0775.jpg
DSC_0775.jpg (32.89 KиБ) Видяна 2153 пъти
:partyman:
  • 1
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията: