vgeorgiev написа:@POCOMAX: Казваш, че си ИТ. Значи си учил поне няколко електричарски предмета. Надраскай си как е вързан боклера при двпупроводна инсталация. Нарисувай си зануляването на корпуса на бойлера. След това прекъсни някъде нулевия проводник. Проследи пътя на тока от фазовия проводник и виж какво става ако имаш допир с водата. За това е много важно да не се прекъсва нулевия проводник и връзките да са възмножно по-малко или изобщо да няма.IT значи Information technology - информационни технологии - и се занимава с софтуер и програмиране...
Бъркаш с hardware - тва е за Компютърни системи и мрежи - тва е друга специалност...
А вече IT-то се разделя на, хиляди професии... може да си сис админ, програмист бекенд, standalone, уеб... може да прайш фронт-енда - css3, html4/5, javascript... php mysql... и тн тн...
Не се занимавам с електроники - ползвам ги, за да пиша програми и сайтове... последно време съм се насочил към програмиране на мобилни приложения в системата на Android - native ще го пиша... иам си регистрация в GooglePlay Store и си качвам...
А иначе, да... в часът по трудово в 4 клас връзвахме лампичка... и то само в 1 час - цяла година само праихме схеми за последователно и успоредно свързване... и до там...
Компютрите само им следя температурите по сензорите, сменям вентилатори, мажа термопаста... слагам масло или високооборотна грес по вентилаторите и тва е поддръжката... и продухване със сгъстен въздух. Иначе ги ползвам добре

Много съжалявам, че нащо поколение от 90-00 не беше научено на никакъв занаят(освен ако не си бил в спец. училище или ако си нямал родител/приятел, който му разбира - аз съм нямал).
Всичко сам се уча... да не кажа и че с програмирането съм самоук - въпреки че съм ходил години на уроци, където те учат на фундамента, но не те учат как да работиш в срок и как сам да намираш решения на проблеи, и най-важното - не те учат да си конкурентно способен и как и за колко да си продаваш труда. И с моята професия(смятам я за такава) съм самоук, още на 18 години съм работил за 25 USD на час - стигал съм по 10 часа на ден работа, по фрийланс сайтовете(тря си добър търговец и да знаеш английски, разпл. сметка в евро или долари и PayPal или Scrill)... ама технологиите се измениха и заплатата ми падна бая, и пазара се заля с идиоти от Бангладеш и Индия дето праят нещо, което аз прая за 50 долара, за 5. Както и да... отплеснах се.
Въпроса е, че един приятел(40+години е) ми разказва как на 11 години сам си направил парен двигател(по комун. време)... аз съм на 23 и го гледам като слабоумен... На нищо не ни научи тва образование ЕЙ - само да искаме заплати за по 3000лв, ама насреща нищо.
За тва от няколко години съм се хванал да се уча малко по малко на различни неща... и да наваксам това, което мисля, че съ пропуснал - вземах си ъглошлайф х 2, виброшлайф, дрелка, къртач, зеге, резачка електрическа, пистолети с горещ въздух... скоро мисля да се запиша на курс за заварчик - няма да ставам такъв - просто ако спешно ми трябва нещо да знам горе долу как се прави шев.
Поздрави!