• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
POCOMAX - специалист
vgeorgiev написа:
@POCOMAX: Казваш, че си ИТ. Значи си учил поне няколко електричарски предмета. Надраскай си как е вързан боклера при двпупроводна инсталация. Нарисувай си зануляването на корпуса на бойлера. След това прекъсни някъде нулевия проводник. Проследи пътя на тока от фазовия проводник и виж какво става ако имаш допир с водата. За това е много важно да не се прекъсва нулевия проводник и връзките да са възмножно по-малко или изобщо да няма.
IT значи Information technology - информационни технологии - и се занимава с софтуер и програмиране...
Бъркаш с hardware - тва е за Компютърни системи и мрежи - тва е друга специалност...
А вече IT-то се разделя на, хиляди професии... може да си сис админ, програмист бекенд, standalone, уеб... може да прайш фронт-енда - css3, html4/5, javascript... php mysql... и тн тн...
Не се занимавам с електроники - ползвам ги, за да пиша програми и сайтове... последно време съм се насочил към програмиране на мобилни приложения в системата на Android - native ще го пиша... иам си регистрация в GooglePlay Store и си качвам...

А иначе, да... в часът по трудово в 4 клас връзвахме лампичка... и то само в 1 час - цяла година само праихме схеми за последователно и успоредно свързване... и до там...
Компютрите само им следя температурите по сензорите, сменям вентилатори, мажа термопаста... слагам масло или високооборотна грес по вентилаторите и тва е поддръжката... и продухване със сгъстен въздух. Иначе ги ползвам добре :D

Много съжалявам, че нащо поколение от 90-00 не беше научено на никакъв занаят(освен ако не си бил в спец. училище или ако си нямал родител/приятел, който му разбира - аз съм нямал).
Всичко сам се уча... да не кажа и че с програмирането съм самоук - въпреки че съм ходил години на уроци, където те учат на фундамента, но не те учат как да работиш в срок и как сам да намираш решения на проблеи, и най-важното - не те учат да си конкурентно способен и как и за колко да си продаваш труда. И с моята професия(смятам я за такава) съм самоук, още на 18 години съм работил за 25 USD на час - стигал съм по 10 часа на ден работа, по фрийланс сайтовете(тря си добър търговец и да знаеш английски, разпл. сметка в евро или долари и PayPal или Scrill)... ама технологиите се измениха и заплатата ми падна бая, и пазара се заля с идиоти от Бангладеш и Индия дето праят нещо, което аз прая за 50 долара, за 5. Както и да... отплеснах се.

Въпроса е, че един приятел(40+години е) ми разказва как на 11 години сам си направил парен двигател(по комун. време)... аз съм на 23 и го гледам като слабоумен... На нищо не ни научи тва образование ЕЙ - само да искаме заплати за по 3000лв, ама насреща нищо.

За тва от няколко години съм се хванал да се уча малко по малко на различни неща... и да наваксам това, което мисля, че съ пропуснал - вземах си ъглошлайф х 2, виброшлайф, дрелка, къртач, зеге, резачка електрическа, пистолети с горещ въздух... скоро мисля да се запиша на курс за заварчик - няма да ставам такъв - просто ако спешно ми трябва нещо да знам горе долу как се прави шев.

Поздрави!
hidrazin - майстор
Я, то още имало хора с проблясъци под фонтанелата. :-D
Казваш че добре ползваш компютрите ...
Ми що тогава си изпраскал снимки с такъв размер бре!
Мислиш ли че на някой му е приятно да му се "разтегли" екрана един път и половина? :lol:
:partyman:
POCOMAX - специалист
nikolov333 написа:
Окей, само не режи плочките в банята...по-скоро пробиваш дупка отвътре навън и правиш канала по стената отвън, както другите канали, като се надяваш да не удариш друг кабел при пробиването и рязането на новия улей.. :prayer: :-D
Няма как да не режа понеже, виж схемата:
Изображение
POCOMAX - специалист
hidrazin написа:
Я, то още имало хора с проблясъци под фонтанелата. :-D
Казваш че добре ползваш компютрите ...
Ми що тогава си изпраскал снимки с такъв размер бре!
Мислиш ли че на някой му е приятно да му се "разтегли" екрана един път и половина? :lol:
:partyman:
Аз съм с 2 монитора - единия с резолюция 1680x1050, другия с по-голяма... при мен снимките си изглеждат добре - responsive ли е темата на тоя сайт/форум?
POCOMAX - специалист
Разбира се схемата не е точна като пропроции... но просто се вижа, че кабела за бойлера в по-голямат си част(почти цялата) е от страната на бяната - като се намира зад плочките. За новия кабел - отново трябва да вляза под плочките, за да го прокарам до бойлера. Въпроса е как да го напрая, че да изкъртя възмобно най-малко плочки - ама тва аз ще го мисля.

Между другото имам и друг вариант, ся ще напрая схема... мисля, че ще стана по-лесно за улея... но ще е по-мръсно докато се прави.
Ся ще покажа втора схема...
vgeorgiev - специалист
Не ти липсва самочувствие. Като изкарваш по $25 на час защо не си викнеш някой да ти оправи инсталацията ами се занимаваш с неща, от които си нямаш представа и са опасни ?!?
POCOMAX - специалист
vgeorgiev написа:
Не ти липсва самочувствие. Като изкарваш по $25 на час защо не си викнеш някой да ти оправи инсталацията ами се занимаваш с неща, от които си нямаш представа и са опасни ?!?
Казах, че съм изкарвал, когато почнах на 18 години - до 21... ся съм на 23 и в момента заплатата ми е паднала доста... вече не работя като фрийлансър(за други хора като работиник със срок - плаща се фиксирано или на час - чрез програма, която ти снима екрана и праща снимки на работодателя през определен период от време)... ся се мъча да направя нещо мое си... което разбира се ми намали доходите и е много рисковано дали ще се получи... ама ако стане тва, което мисля, и потръгне веднага наемам 2ма мои приятели, които са програмисти(единия е магистър, другия май ще учи докторантура) и 2мата не могат да се пласират на пазара, въпреки че знаят МНОГО повече от мен... то въпроса не е колко знаеш, ами как използваш и малкото, което знаеш...

Искам да си остана тука в БГ и да направя нещо сам... и трудни моменти съм имал и ще иам... ако това което съм наумил не проработи... може и аз да се омитам, мои близки и приятели от години работят черна работа в ЕС и Великобритания(то си е в ЕС...) за огромни заплати за нашия стандарт...

Както и да е... чай ся, че прая схемата...
toolegittoquit - майстор
POCOMAX написа:
Аз съм с 2 монитора - единия с резолюция 1680x1050, другия с по-голяма... при мен снимките си изглеждат добре - responsive ли е темата на тоя сайт/форум?
:? Като задаваш такива въпроси, за миниатюри(тъмбнейлс) да си чувал?
Между другото - ти за кабелни канали не си ли чувал? Имаш ли си идея колко прахоляк се вдига при рязане на канали с флекс? Бедна ти е фантазията!
POCOMAX - специалист
vgeorgiev написа:
Искам сам да се науча... сам да си го напрая от-до, да си наредя нещата и да се чувствам добре... ако имам съмнения ще викам ел.техник... аз така или иначе ще добра до специалист покрай тоя бойлер.
Не искам да стана на 40-50 години и да не съм пипал чук и отвертка... Иам приятел, който е на моите години(дори по-голям) и ме вика да му сменя крушката - тва е човек на 24 години - не иска да съм такъв...

А самочувствие иам, за някои неща... в началото и хляб и сол съм ял - на 17 и 18 две нови години сам съм карал - ядейки омлет от 1 айце и филия хляб... ай, че прая схемата.
POCOMAX - специалист
toolegittoquit написа:
POCOMAX написа:
:? Като задаваш такива въпроси, за миниатюри(тъмбнейлс) да си чувал?
Между другото - ти за кабелни канали не си ли чувал? Имаш ли си идея колко прахоляк се вдига при рязане на канали с флекс? Бедна ти е фантазията!
Ся за мойте знания по компютри няма да говоря... печелил съм няколко състезания(няколко национални, и 2 международни като ученик)... пък и имам доста проекти изпълнени... щом ми е платено.

Тая тема е за тия канали... айййй че се отплеснах ве.

Иам си на представа... ЩОТО ако беше прочел темата от-до щеше да видиш дори снимки на моите улеи. :)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

Тема "Прокарване на контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: