eleonorvelichkov, направи нещо реално - забий, да речем метален прът ⌀20, един метър в земята и пробвай да задействаш някакви консуматори през него (вместо през "нула"). Претендирам, че не съм бос (в българския смисъл) теоретически, имам и доволно практика. При "екстремни" обстоятелства ми трябваше протичане на нищожен ток без налична нула. Пробвах по описания по-горе начин и ... не стана. Може би ще ми обясниш чисто теоретически защо?
вт мар 22, 2022 7:12 pmHoвoceлckи написа: eleonorvelichkov, направи нещо реално - забий, да речем метален прът ⌀20, един метър в земята и пробвай да задействаш някакви консуматори през него (вместо през "нула"). Претендирам, че не съм бос (в българския смисъл) теоретически, имам и доволно практика. При "екстремни" обстоятелства ми трябваше протичане на нищожен ток без налична нула. Пробвах по описания по-горе начин и ... не стана. Може би ще ми обясниш чисто теоретически защо?Същото нещо съм го пробвал, но с метални колове забити в земята за други цели с една крушка много хубаво си светна крушката. Заземяването се прави да отговаря на изисквания, а не просто да забиеш кол в земята. Ако съпротивлението на заземителя не е достатъчно малко няма да ти се получат нещата. Основно се влияе от влажността на почвата и наличието на електролити в нея. Не съм казал, че забиването на кол в задния двор е достатъчно. Пробвай следващия път да го направиш това през мълниезащита, която отговаря на изискванията