• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
donio_1 - специалист
здравейте!имам едно въпросче свързано с тоците.понеже си вкарах терасата в стаята и сега там ще ми бъде кухнята съм направил 6 точки и съм ги навързал последователно с трижилен мостов кабел,а мястото от където ще взимам захранване за тях е само с два кабела(всъщност фаза и нула).даите ми съвет как да направя зануляване още в началото за да може после на контактите да имам земя.малко тъпо формулирах въпроса ,ама толкова са ми знанията за електротехниката,за което ще прощавате и все пак се надчвам да го разберете и да помогнете!!!
Justy - майстор
Панелен апартамент или къща?
Palawnik - специалист
Обедини "N"и "PE" проводника.
DStefanov - специалист
Демек нулата и проводника за земя :wink:
Въобще беше ли необходимо да пускаш три жила. Тази връзка нула-зема можеше да я направиш в контактите, но ти си знаеш. Щеше да спестиш доста проводник, пък и пари. Все пак метъра е горе-долу левче :)
Justy, не какво значение има за Панелен апартамент или къща става въпрос???!!!??? :? Моля, разясни?
Ако имаш в предвид това, че има отделно изградена земя, човекът е уточнил че кабелите са само два! :wink:
sasooooooooo - "специалист"
В случая ми се стува, че изобщо няма да получи желаната "земя", а просто ще си "занули" контактите. Е да де той това има впредвид, но пък 6 точки за кухня на един кръг ми се вижда малко опасно :?
Justy - майстор
DStefanov написа:
Демек нулата и проводника за земя :wink:
Въобще беше ли необходимо да пускаш три жила. Тази връзка нула-зема можеше да я направиш в контактите, но ти си знаеш. Щеше да спестиш доста проводник, пък и пари. Все пак метъра е горе-долу левче :)
Justy, не какво значение има за Панелен апартамент или къща става въпрос???!!!??? :? Моля, разясни?
Ако имаш в предвид това, че има отделно изградена земя, човекът е уточнил че кабелите са само два! :wink:
Има и друга тема по въпроса - там сме разисквали. В панелките нулата е заземена още в главното табло. При къщите не е и е желателно да си пусне заземителен проводник. Ако е за осветителен кръг, става, но говори за кухненски - всички ел. уреди ще останат незаземени.
PCL82 - майстор
Това което трябва да направиш за да минеш от два към три проводника е:
фаза към фаза , нулата (PEN) от захранващия свързваш заедно с разделените работна и защитна нула от трижилния. Има няколко важни оссобености:
1. работната и защитната нула трябва да се свържат с две отделни електрически връзки към захранващата нула. Така че ако едната връзка се повреди да продължи да деиства дружата. Не бива да се свързват работна и защитна нула в обща връзка-ако тя се разхлаби става офазяване.
2. ако кабелът върви от контакт до контакт той може да е макс. 2,5мм2 (повече не могат да се съберат в клемите на контакта) и да е защитен с предпазител 16А в краен случай 20А.В противен случай ще запалиш инсталацията.
donio_1 - специалист
става дума за панелен блок,но може ли да е сигурно че нулата е заземена в главното табло?защо пък не :? ,те хората и през комунизма като са го строили сигурно са разбирали от ток :lol: .ми да можеше да стане с двужилен но се сетих след като купих кабела,та затова реших да ви попитам след като така и така го имам вече.ами малко не ми стана ясно как да свържа работната и защитната нула с две отделни връзки (PLC82).и sasoooooo не са 6-те точки на един кръг на два са но това всъщност не е толкова важно.
sasooooooooo - "специалист"
Като става дума за комунизъм... в панелката на Мама и Тати през ключовете минава нулата, а на стените когато сменяме тапети пише - Надя и Айше 1982... :lol:
Master_Kenobi - V.I.P.
donio_1 написа:
...съм направил 6 точки и съм ги навързал последователно...
Това как да го разбираме?! :?
  • 1
  • 2

Тема "от двужилен към трижилен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: