Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
XS09 - напреднал
Здравейте,
имам идеи малко по-силно външно осветление което сам ще изпълнявам, но гледам на пазара освен стандартните живачни лампи има и натриеви лампи ниско и високо налягане, металхалогенни лампи и какви ли не още чудесии.
Искам да питам каква е разликата между тия типове и кои отдават повече светлина при равна мощност, както и кои са по-приложими за външна и съответно вътрешна употреба?
Милен - майстор
При равна мощност най много светлинен добив имат натриевите лампи с ниско налягане (гадна монохромна жълта светлина) , следват натриеви лампи с високо налягане (също жълтеникава светлина), следват металхалогенни (светлината е близка до дневната, но са скъпи), различни видове компактни луминисцентни лампи (така наречените енергоспестяващи), луминисцентни стандартни (светлината и добива им са различни в зависимост от цветната температура на излъчване на лампата), на последно място по ефективност от изброените от теб са живачните (синкава светлина).
Най много консумитат и най малко светят прожекторите с нажежаеми халогенни лампи (пурички)
georgiarg - специалист
Изброените от Милен типове осветителни тела имат различно приложение и съответно за за интериорно осветление, външно, вътрешно и т.н. Тебе кой тип по-точно те интересува, иначе на практика всяко тяло има различна спектрална х-ка и съответно с различно приложение.
Takezo Sensey - модератор
Милене ...страхотен линк.

Благодарим

:-D

Тема "Газоразрядни лампи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: