Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте форумци,

Не съм майстор и не претендирам че разбирам много от електротехника, затова моля да ме извините ако долното Ви се стори глупаво.

Кооперацията в която живея е строена в края на 60-те години. Имаме изградена инсталация със звънци, без домофони. Предстои ми ремонт и имам желание да поставя домофон в апартамента. Такъв, че да си паля стълбищното осветление, да осъществявам аудио връзка със стоящия долу на входа и да му отварям дистанционно вратата.

Въпросът ми към Вас е може ли използвайки наличната инсталация да си прокарам домофон, който да поддържа поне част от функциите изброени по-горе? Трябва ли да се теглят нови жици? Изобщо какви са вариантите в този случай?

Най-лесно, разбира се, би било съкооператорите да се обединим и да ни бъде изградена истинска домофонна инсталация, но при преобладаващ брой съседи пенсионери с ниски доходи и остарели схващания, този вариант е немислим.

Вие сте...
Trifun - специалист
За да отваряш дистанционно вратата, трябва долу да има монтирана ел.брава, а като нямате домофони ... съм 99.9 % сигурен че и електрическа брава липсва - иначе би било глупаво.
Е как тогава си представяш че ще отваряш дистанционно вратата ?? :roll:
Другото - за домофона : Ако няма пуснати допълнителни проводници за евентуално бъдещо монтиране на домофони, а съществува наистина само звънчевата инсталация, без пускане на допълнителни кабели няма как да стане.
Домофонна централа с такива възможности (стълбищно осветление + 2 мелодии ) струва около 150 лв. + 30-40 за домофона + 25-30 за бравата + цената на кабелите от апартамента до долу + цената на труда ... дали си заслужава ?? :roll:

Тема "Инсталиране на домофон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: