Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jj77 - специалист
Ако има подобна тема, моля да ме извините, но не намерих такава.
Докато пробивах с дрелката закачих кабела захранващ разпределителната кутия в стаята.(казвам закачих понеже първоначално с по-малка бургия нямаше проблем, но след това с по-широката присветнаха искри и спря захранването).
Предпазителя се изключи и след рестарта му ток имам. Въпросът ми е мога ли така да оставя кабела (опасно ли е) или трябва да го подменя по някакъв начин?
lz1wvm - специалист
Аз също съм го правил това само че при мен кабела се прекъсна тъй като дрелката беше на друг предпазител.Изкъртих около 20 сантима от мазилката по дължина на кабела,съединих жилата с две лустър клеми(само металните части),сложих термошлаух и ги засиликоних.При теб ако фазата е заголена може да тръгне да корозира(предполагам).Хубаво е ако имаш възможност поне да се изолира нараненото жило.
pavelari - майстор
приятелче, всичко зависи от това колко си късметлия - ако само си разбутал жичките /фаза нула/ на страни може да остане така - но няма как да се прецени. ако си отнел от меддта - при достатъчно натоварване може да се стопи кабела.
ако инсталацията е с мостов кабел - разстоянието межди фаза и нула е около 5-6 милиметра -т.е ако боргиятае била максимум 6-ца не би трябвало да има сериозен проблем. Колкото до изолацията - ако не ди набил дюбел или друг метал - няма проблеми.
докера - специалист
lz1wvm написа:
Аз също съм го правил това само че при мен кабела се прекъсна тъй като дрелката беше на друг предпазител.Изкъртих около 20 сантима от мазилката по дължина на кабела,съединих жилата с две лустър клеми(само металните части),сложих термошлаух и ги засиликоних.При теб ако фазата е заголена може да тръгне да корозира(предполагам).Хубаво е ако имаш възможност поне да се изолира нараненото жило.
Това е правилният начин :wink: Ако , както предполагам , мазилката е хоросанова , е агресивна среда за оголен меден проводник и ако не вземеш мерки , на по-късен етап ще имаш проблеми :wink:
Rumen Iankov - специалист
Можеш да сложиш силикон в дупката.
Милен - майстор
Разкърти около повредения кабел сложи си разклонителна кутия. Ако се показва медта прекъсни кабела и го свръжи с клеми. Не е хубаво да замазваш закърпен кабел директно под мазилката .
mehanika - напреднал
провери дали е наранено жилото изолирай добре и замажи

Тема "прекъснат кабел в стената" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: