• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitkofendera - специалист
На няколко пъти съм срещал подобна тема, но така и не намерих еднозначен отговор.
Имаме да кажем винтоверт 18v с две батерии, едната 1.3, другата 2.4ah. С моите скромни познания единствената разлика би трябвало да бъде във по-краткото време, което ще издържи по-малката батерия. Чувал съм (чул-недочул), че с по-малката батерия самият уред ще работи, хем по-кратко, хем с по-малка мощност. Има ли нещо такова? И въобще какви са преимуществата на по-малките батерии? Благодаря.
EDI - майстор
Мощността на машината в Нютони ще е една и съща, но в зависимост от капацитета ще работи по-дълго или по-късо време.
a_anastassov - специалист
EDI написа:
Мощността на машината в Нютони ще е една и съща, но в зависимост от капацитета ще работи по-дълго или по-късо време.
Това е вярно при номинален товарен ток на акумулатора. При товарен ток по-голям от номиналния за малкия акумулатор и номинален за големия, мощността ще пада в малкия поради това, че вътрешното съпротивление на малкия акумулатор е по-голямо от това на големия.
mitkofendera - специалист
а кога товарния ток е по-голям от номиналния? и какво е практическото измерение на този казус? ако може с пример.
BAlexandrov - специалист
Това е същото като стартовия ток на автомобилните акумулатори. Обикновено по-големите като капацитет имат по-голям стартов ток - по-ниско вътрешно съпротивление.
Когато трябва много ток, различните батерии имат различна възможност да го отдадат.
Колега ще Ви дам примери :
Имате два еднакви акумулатора - единият е разреден (малък капацитет), а другият зареден (голям капацитет). Слагате ги по одтелно на колата и палите.
Или
Слагате на колата един 12 Ач акумулатор и след това един 75Ач и палите. Какъв ще е резултата ?
valat111 - специалист
С 12 А/ч акумулатор можеш да си "запалиш" "Балканчето"...имаш ли такава моторетка?
valat111 написа:
С 12 А/ч акумулатор можеш да си "запалиш" "Балканчето"...имаш ли такава моторетка?
Това е само нагледен пример. Ясно е че не може да запали, но отговаря на въпроса на питащия за влиянието на капацитета върху мощността.
vvk79 - специалист
Според мен няма разлика в мощността има разлика във времето на изтощаване Аргумент какво като си сложил 100 Ачасов акумултор тока си зависи от стартера! А пък да не говорим че при винтоверта примерно имаш много променливо натоварване и че там времето никой неможе да го предвиди. Явно някой продавач иска да си продаде по скъпата батерия. Куповача не губи зависи дали има средства да си го позволи!
torbalan - Дървен философ
тока се определя по закона на Ом за цялата верига...

тук в края на статията е записан...

участва и вътрешното зъпротивление на източника...
за да има голям ток - източника трябва да е с ниско вътрешно съпротивление....

мога да го кажа и наопаки - мощните източници на ток имат ниско вътрешно съпротивление :)

та за да отговоря на питащия - възможно е мощността да е по-малка и отделно - със сигурност по-бързо ще пада...
  • 1
  • 2

Тема "Как влияе капацитета на акумулатора върху мощността на уреда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: