• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте. Обръщам се към вас със съвет за проблем. Става дума за нов апартамент с монтиран нов бойлер. Бойлера е Аристон (50 литров) и се включва от един ключ до вратата на банята (силов или нещо такова беше термина). Бойлера е връзван от електротехници - един дебел кабел с 3 жила май беше. БОЙЛЕРА Е ПРАЗЕН КАТО ТЕРМОСТАТА Е ЗАВЪРТЯН НА МИНИМУМ - НУЛА. Проблема е, че в момента на включване веднага пада бушона, който е за бойлера явно. Идваха майторите ми (електротехници) и казаха че са тествали наново инсталацията и проблема не е бил в нея. Бил е със сигурност във бойлера. Предложиха ми да се махне дефектотоковата защита на бойлера и най-вероятно това щяло да оправи нещата. Аз не съм склонен на този вариант понеже не искам да ме убие тока при някакъв инцидент ако стане докато се къпя.

Възможно ли е бушона да пада понеже бойлера разбира по някакъв начин, че е празен и това да е вид защита? Ако не е от това какъв друг проблем или причина да търся по бойлера?

Извинявам се за лаишкият ми стил на писане но хал хабер си нямам от тази материя .... :?
fikata - майстор
Даже и да е толкова умен бойлера та да изключва електрически,когато е без вода това не трябва да става чрез захранващия го предпазител/бушон/
Потърси по кадърен електротехник да установи причината...
Щом имаш ДТЗ най вероятно са разменени работната нула и заземлението в бойлера..
Последна промяна от fikata на ср юли 01, 2009 1:53 pm, променено общо 1 път.
lenko71 - специалист
Объркани са нулата и заземлението. Просто трябва да се разменят.
Бай Член - специалист
Е от какъв зор пускаш празен бойлер да работи? Какво очакваш да стане?
А че има нещо омазано по инсталацията - това е повече от сигурно.
От друга страна - може пък наистина болера да е дефектен.
darken_nz - специалист
Кой знае какво са окашали .
Не им давай да махат дефектнотоковата!
Само като си помисля ,че на работа трябваше да разкачам и закачам всичко в таблото ,щото бяха объркали дефектнотоковата !
moimoimoi - майстор
има и много голяма вероятност да сте пуснали бойлера и както е празен и нагревателя да е изгорял :-D
те тия електротехници кат са проверявали инсталацията що не са погледнали и бойлера да кажат дали е в него проблема-ще са били много тесни специалисти май :lol:
lz1wvm - специалист
Колко време е работил бойлера без вода.Да не би да се е стопил нагреватела.
sasooooooooo - "специалист"
Сигурно нагреватяля е избил. От 30 бойлера, един е такъв.
Бойлер НИКОГА не се включва без вода!
Разкачи кабелите от бойлера, раздалечи ги един от друг и пусни напрежение, ако всичко е ОК, не търси причината в ДТЗто и таблото.
Trifun - специалист
Разкачи кабелите от бойлера, раздалечи ги един от друг и пусни напрежение, ако всичко е ОК, не търси причината в ДТЗто и таблото.
След това вземи един фазомер и една пробна лампа.
С фазомера откриваш кой проводник е фазата.
Закачаш единия край на пробната лампа на него. С другия край на пробната лампа докосваш първо единия, после другия от останалите 2 проводника. В единия случай лампата трябва да свети, а в другия - да изключи ДТЗ веднага. Проводника, при който ДТЗ изключва, го закачаш на корпуса на бойлера. Остават ти 2 свободни - това са ти фазата и работната нула. Те се закачат на клемите на термозащитата.
zz_stefanov - майстор
Повикай някой който рзбира. Като чета какви съвети получи, по добре не пипай, за да не залепнеш.
Иначе като чета, най вероятно е пуснат без вода, като пак най вероятно са го направили тези дето сега се изнизват по терлици :)

Колеги, защо карате човек който не може да разбере какво става по инсталацията да борави с голи проводници под напрежение!?
  • 1
  • 2

Тема "При включване на бойлера пада бушонът му" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: