Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
wizli - специалист
Имам такъв проблем:
инсталацията ми за печка е 4 mm2 /поне така е по схема, блок ново строителство/
Купихме си свободностояща печка Gorenie с обща мощност 9,5 кВт / 3,4 фурнта и 6,1 плота/
чувствам се самопрецакал - май няма да мога да ползвам целия капацитет на печката,
дайте съвет какво мога да направя в момента,
колко максимално може да издържи такъв кабел?
Изображение
:?
sstefanov - майстор
Всички нагреватели едновременно ли мислиш да използваш? :shock:
Spokoiniq - майстор
Освен ако жена ти не е десеторъкия Шива, няма как да ползваш 4 зони и фурна до дупка напечена наведнъж, повярвай ми.Иначе с Електролукс със същите параметри на 4 квадрата кабел съм пускал всичко накуп само за експеримента-никакви ядове.
wizli - специалист
разбира се че няма да се ползва всичко накуп,
но поне фурната + 2 котлона... което вече е 6,5 кВт
fikata - майстор
wizli написа:
разбира се че няма да се ползва всичко накуп,
но поне фурната + 2 котлона... което вече е 6,5 кВт
Това прави около 27 А. Предпазителят в таблото едва ли е повече от 25 А. Според чертежа на същия токов кръг №5 имаш и още един контакт, в който не трябва да има включен консуматор,когато ти работи печката както искаш...

/ А иначе допустимото натоварване на 4 мм2 по книгите е 32 А/
stefan_gb - специалист
Би трябвало инсталацията да е изпълнена с гофре, ако е така изтегли нови проводници 6мм2 и смени предпазителя с 32-ка
Милен - майстор
Положението не е чак толкова лошо.

Ако кабела е в тръба или гофре при 25°С околна температура
4кв. мм в тръба - два едножилни 38А/ 1 двужилен 32А - мощност 8360/7040W
защитното жило не се брои като токово натоварено.

Ако кабела е мостов и е замазан под мазилката се приема като за открито тогава според таблица 1 на това http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi ... 1708-I.htm се получава следното:

4кв на открито - 41А - 9020W.

Като цяло положението е малко под капацитета на печката. Може и така да се кара ако не я товариш на макс, обаче жената няма да е на себеси ако не я изпробва на макс, какво значат тук някакви си кабели. :-D Ако я оставиш така трябва хубаво да претегнеш всички връзки, да махнеш контакта и щепсела и да я вържеш задължително на клема и да сложиш автоматичен предпазител 32А. Тогава той ще изключва от претоварване и няма да може да се претовари сериозно кабела. Също така трябва да провериш и какъв кабел са ти пуснали до контакта в действителност. 4кв трудно се връзва на контакт и масова практика е да се пуска магистрално 4 а отклонение към контакта 2,5кв.

Другото което може да се направи като гледам чертежа ти е следното. Разделяш захранването на плота и фурната с отделни захранващи кабели и плота в токов кръг 5, фурната в съседния токов кръг 2 от който според схемата би трябвало да имаш близък контакт. Няма проблем и кабела да е малко по дълъг. Като също ти препоръчвам силно да си ги вържеш директно на клеми а не през щепсел и контакт.

Аз бих предпочел втория начин с разделянето, тогава можеш да си я ползваш на макс и да си спокоен.
sasooooooooo - "специалист"
:lol: Проектната мощност на печката е дават 1500Вт, а аспиратор даже не се вижда :lol:
Panzer - специалист
Защо ти е толкова смешно, нали някой ще трябва да плаща такса мощност?
Милен - майстор
Проектната мощност на печката е дават 1500Вт***
Ако пишеха пълната или реалната инсталирана мощност на всички уреди щеше собственика главата да го заболи http://www.evn-ep.bg/bg/dienstleistungen/newclients.asp Сигурно и на другите гружества цените са подобни.

За присъединяване на мощност от 7 до 15 kW цената е 700лв ако надвърлиш и с 1kW минаваш в категория 16 - 50kW и цената вече е 2300лв :shock:

Затова и проектантите прилагат разни трикове за да влезнат в този диапазон на мощноста - коефицент на едновременост по който умножават и без това занижените мощности от тях за да се вместят в парите които може да даде клиента им.

Съседния контакт до печката също от т.к.№5 е с мощност разчетена мощност 150W. :shock: Поне да я беше оставил на отделен извод печката

Тема "4 mm2 кабел < 9,5 кВт печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: