• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Искам да попитам за нулевия проводник (неутралата)
Последна промяна от Shivarovo на чет апр 29, 2010 1:25 pm, променено общо 1 път.
ако до контакта ти идват три проводен кабел те трябва да са фаза нула и земно
разликата между нулата и земното е че едното е работна нула/по нея тече ток/ а земното е неработна нула/нормално не трябва да тече ток/
когато няма земно до таблото а само фаза и нула се ползва нулата за защитно зануляване в контактите
земното най често се изпълнява чрез забити и свързани помежду си 2-3-4-5 кола в земята и импеданса на земното не трябва да е повече от 10 ома ,ако е повече това означава че не е добро

по електропровода има обикновенно 3 проводника-това са три фази
те отиват до трафопоста съответно в трансформатор 20кв/380волта
вторичната намотка на този трансформатор е свързана в звезда и от звездния център се извежда нулата /работна нула/която заедно с фазите се разпределя за потребителите

или накратко:
нулата е от трансформатора
а земното трябва да е от заземителен контур в земята
ако може някой чертеж за да стане по ясно ще съм мн благодарен
Shivarovo написа:Като погледнем даден електропровод имаме 3 фази.


Ми това е половината от отговора - думата "електропровод". Там вървят разни напрежения, според електропровода, а между тях и твоята къща / блок и т.н. има трансформатор задължително.

Ако имаш "обикновени" стълбове за 220 волта, от старовремските ;) по тях си тече фаза и нула. Най-горната жица обикновено изобщо не е проводник, а механичен елемент, на него се опъват тоководещите проводници. Варианти много.
еи ти схема-ясно ли ти е вече :?

Прикачен файл

DSC00213.JPG
DSC00213.JPG (132.56 KиБ) Видяна 8039 пъти
Благодаря за обясненито и чертежа и сега ако ми нарисува някой първичната и вторичната намотка на трансформатора и от каде точно идва нулата всичко ше ми се изясни
Последна промяна от Shivarovo на вт сеп 22, 2009 9:10 pm, променено общо 1 път.
Рисунката наистина е много яка :-D
хихихи, "схемата" на @moimoimoi наистина е много сладка :-D , но май @Shivarovo имаше предвид нещо такова :

Прикачен файл

TRAF 20 380.jpg
TRAF 20 380.jpg (22.72 KиБ) Видяна 7976 пъти
moimoimoi написа:еи ти схема-ясно ли ти е вече :?


Картинката е супер :lol:
Между другото и аз съм се чудел как се връзва "земята" в ел таблото, защото таблата, които съм преправял (смяна на старите бушонни табла с прекъсвачи) са били в панелки, където досега не съм видял да е предвиден кабел за заземяване, но сега ми предстои да правя две табла на къщи, където до електромерите стигат три кабела, но единия си стои изолиран и в таблото влизат само фазата и нулата - предполагам, че това е "земята". Как обаче я вържа в таблото, като в новите табла има само шина за бушоните и клема за нулата :? това, което се сещам е заземяването да в клемата заедно с нулата, ама не съм много сигурен, че това е правилния начин :?:
Благодаря за картинките и изясненеията . Вече нештата са ми по ясни.
Shivarovo написа:Благодаря за картинките и изясненеията . Вече нештата са ми по ясни.

Но не и на мен! И по конкретно лявата част от схемата на Трифон/високото/.Първичната намотка действително ли е такава,както е на картинката и ако да как тъй от тази намотка получаваме на вторичните намотки 3 фази изместени под ъгъл? В смисъл такъв аз ако си навия вкъщи един траф с една първична и на 220 и три вторични по 12 волта ще имам едно голямо нищо.Е не баш де ще може да се комбинират на 12,24 и 36,но в края на краищата няма да получа трифазен ток. moimoimoi нарисувай още нещо,по моя въпрос моля те :-D
мисля че принципно е нещо такова :-D
има 12 схеми на свързване вътре в трансформатора между намотките
най често е тази

Прикачен файл

DSC00214.JPG
DSC00214.JPG (121.12 KиБ) Видяна 7869 пъти
moimoimoi написа:мисля че принципно е нещо такова :-D

Ееее ! :sad:
На предишната, от ниската страна, имаше къщичка ...
На тая, от високата страна, защо няма електроцентралка ?? :?
:razz:
:-D
Първичната на трафа е свързана в триъгълник, а "12те схеми" са схеми на дефазиране на началата и краищата на намотките първична - вторична, като се гледат часовниковите стрелки.
bolen_siderov написа:Между другото и аз съм се чудел как се връзва "земята" в ел таблото, защото таблата, които съм преправял (смяна на старите бушонни табла с прекъсвачи) са били в панелки, където досега не съм видял да е предвиден кабел за заземяване, но сега ми предстои да правя две табла на къщи, където до електромерите стигат три кабела, но единия си стои изолиран и в таблото влизат само фазата и нулата - предполагам, че това е "земята". Как обаче я вържа в таблото, като в новите табла има само шина за бушоните и клема за нулата :? това, което се сещам е заземяването да в клемата заедно с нулата, ама не съм много сигурен, че това е правилния начин :?:


За кои "нови" табла говориш :?: Последното "табло" за дето взех от някакъв хипермаркет имаше монтажна шина за 6 АП-та и две отделни клеми :idea:
От новите електромерни табла по улиците обикновено излизат 2 проводника - фаза и нула. Нулата вътре в таблото е заземена с кол до стълба - нулата и земята е едно и също (поне в електромерното табло).

Винаги може да добавиш още една клема за да отделиш земята. Това има смисъл, ако в апартамента (къщата) до консуматорите вървят три проводника :idea:
2v6 написа:За кои "нови" табла говориш :?: Последното "табло" за дето взех от някакъв хипермаркет имаше монтажна шина за 6 АП-та и две отделни клеми :idea:
От новите електромерни табла по улиците обикновено излизат 2 проводника - фаза и нула. Нулата вътре в таблото е заземена с кол до стълба - нулата и земята е едно и също (поне в електромерното табло).


Ами да - "новите" звучи глупаво наистина, признавам. Имам предвид подмяна на старо табло с бушони със стопяема жичка с такова с автоматични прекъсвачи. А таблата, които съм слагал до сега са били с шина за АП-тата и с по една клема - точно за това ми беше въпроса и мислех тези дни да пообиколя ва видя дали има с две.

2v6 написа: може да добавиш още една клема за да отделиш земята. Това има смисъл, ако в апартамента (къщата) до консуматорите вървят три проводника :idea:

Да, до къщата вървят три проводника и точно за това се чудех как точно да вържа защитените кабели, които ще изкарам с новата инсталация към "земята" дето си виси тъжна и неизползвана при електромера сигурно от 30-40 години, тъй като, ще се повторя - таблата за АП, които аз съм монтирал до сега са били с по една шина и една клема. Щом казваш, че има с по две - тръгвам на лов по магазините :wink:
Благодаря :thumbs:
Това, което предполагаш че е земя трябва да е ясно че е такава!
Освен това захранващите кабели трябва да са поне 10мм2 мед, а кабелът от земното 16мм2.
bolen_siderov написа:***
Да, до къщата вървят три проводника и точно за това се чудех как точно да вържа защитените кабели, които ще изкарам с новата инсталация към "земята" дето си виси тъжна и неизползвана при електромера сигурно от 30-40 години, тъй като, ще се повторя - таблата за АП, които аз съм монтирал до сега са били с по една шина и една клема. Щом казваш, че има с по две - тръгвам на лов по магазините :wink:
Благодаря :thumbs:


На тая земя не разчитай въобще може да е изгнила, дори може да е фалшива да има само кабел без заземител и затова да си е останал така. Просто си свържи защитните за нулевите в таблото както ти казаха по горе. А и да няма с два клемореда винаги може да си сложиш допълнителни колкото си искаш на брой.
Милен написа:На тая земя не разчитай въобще може да е изгнила, дори може да е фалшива да има само кабел без заземител и затова да си е останал така. Просто си свържи защитните за нулевите в таблото както ти казаха по горе. А и да няма с два клемореда винаги може да си сложиш допълнителни колкото си искаш на брой.


Ами не съм поглеждал колко квадрата точно са кабелите, които идват, но мисля, че са по 10 и мисля че са еднакви квадрати и трите, всъщност е един трижилен кабел, който си върви от стълба до къщата.
Зачи какво - да не се доверявам на третия кабел, така ли? На мен ми се струваше, че по-културно е да си се върже на него, но не съм специалист, за това и питам.
А относно клемите - ясно ми е че мога да си сложа колкото си искам, но питам как трябва да бъде и дали е коректно да се преправя, защото ние тука сме свикнали всичко да преправяме, а аз се опитвам да се боря с тоя манталитет - всичко си е измислено как трябва да се направи - не е нужно секи да открива топлата вода. просто когато не знаеш - питаш, четеш и търсиш, все пак това са опасни неща и е добре да се изпълняват коректно :)
Иначи съм фен на ирационалния подход и нестандартните решения, но не и когато става въпрос за сериозни неща като ел. инсталацията например
Поздрави!
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 8

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”