Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chonev - помощник
Здравейте на всички :)
Имам едно питане относно захранващ кабел за къща (48 kW). Захранването до електромерното табло ми е трифазно. Елекромерите са 2. Въпроса ми е за кабела от електромерното табло до подтаблата на къщата. Има ли значение дали ще сложа многожилен или едножилен. Питам понеже имам в наличност 5х10 многожилен и да не се набутвам за 5х10 едножилен.

Благодаря Ви предварително.
fikata - майстор
Не се набутвай. Слагай многожилнния..разбира се със съответните кабелни обувки и накрайници при свръзките....
:) Колкото повече, толкова повече според Мечо Пух...
moimoimoi - майстор
то ако от двете страни на кабела има автоматични предпазители не ти трябват никакви обувки или накраиници за многожилния кабел
не се набутваи с едножилен че и цената му е към 9-10 лева метъра
а и с многожилен по лесно се работи
stevebradata - специалист
определено многожилен слагаш и забравяш :-D така или инача кабела който енергото ти пускат от разпределителната линия до таблото ти ( AL-R 3х 10 или 16) също е многожилен :) смело и безотговорно слагай
pavelari - майстор
То остава и да се прецакаш да сложиш кабел с по-малка товароносимост, какъвто е едножичния. Па и го нямаш!
Милен - майстор
pavelari написа:
То остава и да се прецакаш да сложиш кабел с по-малка товароносимост, какъвто е едножичния. Па и го нямаш!
Кое те кара да мислиш така.
pavelari - майстор
при едно и също сечение - многожичните проводници имат с поне 15% по-добра проводимост заради повърхностния ефект - швпс носи повече ток от свт примерно.
В. Петров - специалист
pavelari написа:
при едно и също сечение - многожичните проводници имат с поне 15% по-добра проводимост заради повърхностния ефект - швпс носи повече ток от свт примерно.
Пропусна да уточниш, че става въпрос за топлинна проводимост.
John - специалист
Провери таблиците, колегата "pavelari "e прав,като повърхностна площ многожилните са в плюс.
pavelari - майстор
Абе ей, .. . . я се стегнете прочете горния пост и после помислете 12-13 жила с общо сечение 10 квадрата имат ли по-голяма повърхностна обиколка от 10 квадрата цилиндър?!?! Миленскииииии :x
Петров - като видиш Pavelari - спри и помисли!

Тема "едножилен или многожилен 5х10 трифазно за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: