Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pif4o - специалист
Колеги, блъсках си главата блъсках и вижте кво ми доиде на ума, еи тва мързела ли е велика сила или беднотията не знам :). Понеже както някои от вас знаят ще почвам ремонт на къща строена 61 година, за мое учудване кабелите по контактите в стаите са 2.5 квдрата (абсолтно са ми достатъчни за стаи като хол детска и спалня където наи мощния уред е инвертор 12ка), такива са и по кутиите до стаите като изключим кабелите до кухнята и боилера които са 4 квадрата. Обаче целия етаж 118 квадрата е на 2 кръга, за да стане всичко като хората ще трябва да се къртят десетки метри канали да се купуват десетки метри кабели да се пускат по няколко кабела за да се разделят на нужни кръгове стаите и тва за кво за да са всички бушони подредени в едно табло до входа :) . Сега за налудничевата идея която ми доде. За естетическата страна на въпроса не ме вълнува толкова, та идеята ми е следната. Какво ми пречи при всяка разпределитена кутия която се намира в коридора над вратата на стаята аз да разделя кабелите в нея и така преди входа на кабела в стаята да си сложа примерно бушон автоматичен 10Ам съобразен с консуматорите в стаята, и така над всяка стая. Това ще ми спести много нерви и разправи с къртене измазване кабели абе щуртия :) не ми пре1чи че над 3 врати в коридора ще имама малки кутиики за табло и бушонче или две вътре, съответно на кравя всички ще си имат главен бушон. Някои да ме подкрепи или да каже накъде бъркам ли :) Главното ми табло и без тва не е оформено за момента там сега са си два кръга мога на тях да оставя по голям бушон за всеки случаи а мога и да не оставя, може да остане само 50 амперовия :) хаиде чакам с нетърпение отзиви

(п.п. кухня и баня са ми отделени вече на отделни кръгове за тях дума не става )
torbalan - Дървен философ
нищо не ти пречи...
освен, естетическата страна на въпроса :)

не съм виждал кутии за един бушон, но това не значи че няма ;)

ако ще пръснеш бушоните из целия апартамент - в главното табло остави само главния бушон...
pif4o - специалист
Е тоя отговор чаках :-D благодаря колега вече имам да те черпя забелязвам активността и помощта ти в моите питанки :partyman:
За един бушон няма ама има за 3 доста малки и компактни, от тях мисля да взема. То главното табло при мен е относително, нека го опиша така; Един главен бушон за етажа 50Ам а долу дето е таблото с електромера и дето е сутерена ня додото в таблото си има по изискване 63 амперов. Та така ще е, еиииии добрите идеи се раждат на по 1-2 ракии :)
Ronin - специалист
Не ми се струва добра идея защото всичките ти контакти ще ги носят два кабела по 2.5 кв.мм.....По подобен начин се правят промишлени инсталации с булбар но там по един контур има трифазен и ти само си избираш къде да сложиш разклонение и на коя (кои) фази....за къща нестава (инсталацията е външна ) пък да не говорим за грозотията която ще направиш....!
pif4o - специалист
Ronin написа:
Не ми се струва добра идея защото всичките ти контакти ще ги носят два кабела по 2.5 кв.мм.....По подобен начин се правят промишлени инсталации с булбар но там по един контур има трифазен и ти само си избираш къде да сложиш разклонение и на коя (кои) фази....за къща нестава (инсталацията е външна ) пък да не говорим за грозотията която ще направиш....!
Това не ме притеснява колега, както казах вече става дума за хол спалня (с огромен преход знаете онея големи трикрили варти между две от стаите тях ги оправям с един климатик и двете) и детска стая с клима 9ка. Дори и да напускам всичко в тези 3 стаи заедно не мога да стигна 6 квт. включае ако се наложи в голям студ да помагам на климата с духалка 2кв, все пак живеем в века на уредите клас ААА :-D За кухнята както поясних по горе си имам пуснат кабел 4 кв за боилера под мивката, и друг за печката и миалката, в банята също боилера си е с отделен 4кв кабел и бушон за него. те са си съвсем на отделни кръгове, но са на супер удобно място и за тях не се налага да копая по 20 метра канали в стените :) Затова реших така да отбия ноемра и хем всичко да е както трябва с предпазителите хем да си спестя много труд и нерви. Ся че в коридора ще имам (по мои сметки 2 кутии) и една в антрето хич не ме притеснява :)
pif4o - специалист
При първа възможност ще начертая схема .....
Ето я и схемата ; малко е нескопосана ама като за на бързо става.
С зелено са бушоните и техните ампери; -корекции по тях приемам всякъкви.
Във всяка стая съм писал колко е максималната консумация в кв.
Върху кабелите съм писал кои са 4 и кои 2.5 (основно главните с черно)
Последна промяна от pif4o на ср яну 13, 2010 9:49 pm, променено общо 1 път.
Iliev Labs - специалист
Проблемът е в изолацията на стария кабел.
На брат ми му предстои да прави нова инсталация и си е наумил да слага във всяка стая табло. Според него не може от една проблемна фасунка да остава цялото жилище без осветление. Или от перална и бойлер плюс климатик, да му гасне компютъра. Но при него концепцията е друга, финансовата част няма приоритет. :-D Дори проектира отделен кръг контакти и осветление през UPS.

Не съм спец и не искам да те вкарвам в заблуди, но 2 по16А са много за 2,5кв кабел. При това от 1961. Както и 3 по 16А за 4кв.
sasooooooooo - "специалист"
За спалнята и хола си добре.
За детската и банята си на границата, ама
за кухнята 4мм2, при всички тези уреди ми се вижда малко.
И с всички тези нацвъкани предпазители :? пак не можеш да компенсираш липсата на достатъчно линии.
Осветлението отделно ли е?
Милен - майстор
Положението не е толкова страшно, но както си го замислил нищо няма да постигнеш. Просто някои вериги ще ти бъдат доста натоварени което при тези стари кабели не е много добре да продължаваш така още 50 години :)

Предложението ми можеш да го видиш на преработената ти картинка. С минимално копане в коридора по къси трасета или в малки външни ПВЦ канали, които може да боядисаш и няма да изглеждат по зле от пръснатите предпазители които си замислил ще постигнеш съществено подобрение на ситуацията при най опасните консуматори. За целта За бойлера и печката в банята две отделни вериги по 3х2.5 и отделни предпазители и на проточния бойлер 8кВт в кухнята една верига 3х6кв и предпазител 40А.На трите нови вериги които са ти най опасните консуматори можеш да сложиш и една обща ДТЗ 63А. Четирите стаи ти остават две по две, на отделни кръгове с предпазители по 20А и кухнята ти е отделно например на 25А.
Слагаш си ново хубаво табло с 12 или 18 модула в което монтираш всички предпазители на едно място подредено както си му е реда (виж снимките на sasooooooooo как изглежда подредено табло)

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (55.35 KиБ) Видяна 4994 пъти
pif4o - специалист
Миленски за тва не бях се сетил че мога да пусна кабели във външни ПВЦ канали. мислех си че задължително трябва да са в стената заради пожарна безопасност, ама кво ли може да му стане на един кабел, то за да прегори трябва да не му изключи ни неговия ни главния бушон. ПВЦ канали имам къде да ги скрия и почти няма да остане видим такъв. Добра идея :idea:
Ще съм балгодарен и на един съвет за боилера в кухнята които още не е купен и уж мисля да е проточен ще се монтира под мивката, какъв боилер е по добре проточен или некъв малък с водосъдържател? Може да дадете насока и за марка или модел такъв.
п.п. имаите предвид че мием чинии в миалка и топла вода ползваме малко на мивката.

Тема "Иновационно решени за ел. инсталация, ще удобрите ли ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: