• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iveliks - специалист
Питането ми може да не е формулирано много точно , интересува ме дали може да свържа сензор за движение който да включва осветлението при движение на хора но и да има и ключ с който оветлението да се пуска ръчно и да свети постоянно .Може ли такава ситуация.
housedoktor - майстор
Да може ,електричарите ми го правиха това.Но не съм компетентен за да ти дам конкретен съвет по въпроса
fikata - майстор
Ключът се свързва паралелно на контакта на датчика :)
Любо - специалист
има датчици дет се слагат на мястото на ключа и имат положение за ръчно включване
iveliks - специалист
няма ли някой схема че това паралелно свързване нещо не ми става ясно ако единият прекъсваче прекъснал веригата как ще се задейства другия . Моля помагайте.
sstefanov - майстор
Ако релето на датчика е изключило и включиш паралелно свързаният ключ, токът ще минава през ключа.
HD - специалист
Здравейте,

аз също мисля да реализирам подобен "проект".

В момента като изляза от апартамента и за да си светна на площадката пред асансьора трябва да измина 2-3 метра и да отворя още една метална врата (на етаж, два по два апартаментите в двата края на коридорчето са "изолирани" с метални врати).
Та ключа за стълбището е точно отвън до металната врата.

Ето една схемка, дано горе-долу става ясно кое как е:
Изображение

Мисля от този ключ за стълбището паралелно да вържа една фотоклетка от този тип:
Изображение

Не им разбирам много, но според мен трябва да е такава, която има настройка и на каква осветеност да се задейства, освен на движение.
Фотоклеткатат ще "гледа" към вратата на моя апартамент (ап. 1 на схемата), тъкмо и комшийките от ап. 2 ще намажат :-D
Така би трябвало ако някой е "зад" клетката, т.е. в коридорчето откъм асансьора тя да не се задейства ...

Ако стане така, както го мисля - като си излезна от апартамента лампата ще светне (все едно съм натиснал ключа на стълбищния автомат), като през деня, когато е по-светло примерно няма да се задейства, щото лесно ще целя ключалката :lol:

Също така си мисля, така и така ще пускам кабел, за по-сигурно да взема да си пусна и един до вратата на апартамента, също паралелно вързан на ключа за стълбищния автомат. Така пък ако по някаква причина дефектира клетката, ще мога да си светвам с ключа до вратата ми ...

Би трябвало да няма проблем така, както съм го замислил, а?
Пак казвам, поназнайвам това, онова, но не съм супер голям специалист по силните тоци :)
Последна промяна от HD на пет яну 15, 2010 5:50 pm, променено общо 2 пъти.
lenko71 - специалист
Трябва обаче и захранване на самия датчик.
HD - специалист
lenko71 написа:
Трябва обаче и захранване на самия датчик.
Аааа, вярно, че му трябваше захранване на датчика ...
Т.е. трябва да има постоянно 220 волта отнякъде ...
Хм ... Идеята ми беше, да не си вадя кабели от апартамента, т.е. да не дупча (панелка е), ама май ще се наложи ...
Всъщност на площадката пред двата апартамента има някакви разклонителни кутии на стената, ама не знам вътре какво има ...
blv - специалист
С тая схема горе няма да стане ще изгориш нещо ето ти схема. Един съвет вземи си друг датчик с тоя ще береш ядове, за таван 360градусов около 38лв. е.

Прикачен файл

Shema_2(converted).jpg
Това ще работи
Shema_2(converted).jpg (14.51 KиБ) Видяна 17384 пъти
  • 1
  • 2

Тема "може ли свързване на сензорен датчик и ключ за осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: