Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте колеги.
Днес ми се случи "случка" :sad:

Тече ток по тръбите в банята (смесителите на мивката и душа), та дори и по тръбите в кухнята. И то само на моя етаж.
В къща живея и сме на един електромер с родителските тела (ако това има значение, но при тях няма този проблем), макар те да са етаж по-долу.
Проверих с фазомера да не е от бойлера, но "меките му връзки" са от тръби за парно (белите) и "течението" започва след тези тръби.
На бойлера няма фаза никъде, нито от изходите на балона, нито където и да е другаде. Изключил съм всякакви ел. консуматори в банята и кухнята (бойлера, пералня, проточно бойлерче, миялна...) и пак го има.

някакви идеи?... или да викам къртач и ел. техник?

П.П. Моля, ако темата ми не е за тук, модераторите да я преместят.
Justy - майстор
Сваляй предпазителите на главното табло - един по един и мери.
moimoimoi - майстор
колега предлагам ти следния вариант:
някой стой на тръбите и проверява с фазомер за наличие на напрежение а друг да изключва един по един предпазителите и така да установите кой е предпазителя който спира напрежението върху тръбите
после проверявате кой от уредите-бойлер,пералня,помпа за парното не работи,т.е. за кой консуматори е съответния предпазител за да ограничите заподозрените уред от които може да идва напрежението върху тръбите
torbalan - Дървен философ
може да опиташ с бойлера, пералнята и съдомиалната...
обикновено е едно от тез трите...
изключвай и проверявай...

само да спомена, че в къщи се появява напрежение само, когато перялнята работи...
имай го предвид...
lubomirlz - специалист
Послушай колегите по горе и дано да се установи че е от някой уред, понеже другият вариянт може да се окаже пробив на някой кабел, което за съжаление ще те бръкне по-надълбоко в джоба.
П.П ако не е от уредите викай ел.техник и с мегер да ти провери кабелите.
всичките неща са изключени от контактите (единствено бойлера е с някакъв прекъсвач извън банята, който като го включа пуска ток към него и проверих само при включено и изключено положение на кабела който отива към бойлера).. мале ма направих описание :)

инак на таблото имам 3 малки бушона - осветление, контакти и един за две други отделни стаи...

сега отивам да гася, но все пак не разбрах ако го "хвана", как ще определя от кое е, като всички контакти са на едно.. :?:
moimoimoi - майстор
това табло за цялата къща ли е?
ако не е може проблема да не е при теб
парно/помпа имаш ли?
дай снимка на ключа за бойлера
lubomirlz - специалист
На мен май ми замирисва на неправилно свързване на бойлера или избил нагревател, може и хлабава връзка на нулата на бойлера, много диагнози станаха, сваляй предпазителя и проверявай :)
torbalan - Дървен философ
изключвай уредите от контакта.... :)
табото е за цялата къща. 2 етажа + приземен.

Пробвах номера със свалянето на бушоните.. и се оказа че не е от моите.. свалих главния бушон на съседите и тока по тръбите спря...

утре ще гледаме къде какво може да е и ще пиша по-късно..

Благодаря все пак за съветите..

Тема "Хелп! Ток по тръбите в банята и кухнята!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: