Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ohdan - специалист
Здравейте , проблемът за който искам съвет се състои в това че ми се повреди часовника за смяна на тарифата дневна /нощна и ми върти само дневна от което сметката за тока ми става непосилна :oops:
Та ако може някой да ми каже на какво може да се дължи тази повреда за да се опитам да я отстраня сам.
Часовникът или по -точно механизма не работи.
Благодаря предварително!
sasooooooooo - "специалист"
EVN трябва да ти го сменят освен, ако не е на подотчетен електромер.
ivo_dedko - специалист
Само електроразпределителното дружество може да ти го оправи. Ти не го пипай, защото ще однесеш някоя глоба.
Virtuozo - специалист
Ако е от старите дето са големи колкото електромера,чехословашките Крижик.Проблема е или в черупката в която е пружината,тя е пластмасова и се пука щото е на 20 години или пък в пластмасовото колелце което го върти червячето на електромоторчето,то е хем зъбчатка,но пък зъбите са под ъгъл.Ако това е една от причините,лошо щото въпросните два елемента се сменят с други много лесно ама няма откъде да ги вземеш освен ако нямаш и други повредени часовници.Ако причината е в тях то електромоторчето ще върти постоянно и ще се опитва да навие часовника,но безуспешно! Ако електромоторчето не върти,то най-вероятно е навит но е блокирал,ако на една от двете плочи в които лагеруват колелцата има осичка която излиза нагоре от плочата с около 2-3 милиметра значи часовника е навит и проблема не е в двата елемента за които споменах.Тогава ако си късметко може да се окаже че пластмасовото лостче което на плочата има надпис А...Z и е за спиране на часовника е паднало самичко и след завъртането му той ще проработи.Ако ли не може да развиеш лекичко четерите гайки които държат двете плочи,по този начин ще поохлабят всичките зъбчатки понякога помага! Може да се наложи и съвсем да развиеш гайките и тогава всичките колелца ще се разпадат,но с малко концентрация ще успееш да ги наредиш отново,като междувременно е добре да ги смажеш с хидравлично тънко масалце.
Абе провери всички детайли,часовника е елементарен.Само не отваряй прозрачното капаче на баланса и там нищо не пипай и не смазвай освен ако не си часовникар :shock: .
А в края на краищата може и да се окаже че на часовника му няма нищо а е прекъснало кабелче което го захранва с ток :?
И аз с риск да се повторя,ако часовника все още е под покровителството на енергото неможеш да го пипаш.
georgebg - специалист
на мен при сигнал към Еон (от там ми е тока :) ) ми смениха целия електромер + корекция на сметката 3 месеца назад, сега отново оспорвам , защото по общите условия трябва да е 6 месеца назад...
mirk - майстор
Ако им кажеш че не ти работи нощната няма да си мръднат пръста. Затова им се обади на телефона за повреди и им кажи че електромера ти работи само на нощна и тогава да видиш как експедитивно ще сменят и елмера и часовника :lol: Внимавай какво ти пишат в костативния протокол и гледай хубаво показанията на стария елмер да не ти го набутат с някоя солидна грешна сметка.
perfekt - помощник
mirk написа:
Ако им кажеш че не ти работи нощната няма да си мръднат пръста. Затова им се обади на телефона за повреди и им кажи че електромера ти работи само на нощна и тогава да видиш как експедитивно ще сменят и елмера и часовника :lol: Внимавай какво ти пишат в костативния протокол и гледай хубаво показанията на стария елмер да не ти го набутат с някоя солидна грешна сметка.
:prost: точно така трябва да се процедира

Тема "часовник за смяна на нощна/дневна тарифа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: