Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
citroen - помощник
Правих ме окачен таван и искам да свържем 6 лунички в спалнята (отделно си има централен полилей и скрито осветление) , та въпроса ми е ... може ли към един трансформатор 180W да вържем 4х35w и 2х20w.
Проблем ли ,е ако свържем лунички с различни ватове на един траф... :?:
ivanovrg - специалист
проблем ще е
трафът ще работи на пълна мощност и най вероятно ще изгори
добре е да му се остави поне 10% запас или в твоя случай не повече от 160w консуматори
2*35+4*20
ivo_dedko - специалист
citroen написа:
Правих ме окачен таван и искам да свържем 6 лунички в спалнята (отделно си има централен полилей и скрито осветление) , та въпроса ми е ... може ли към един трансформатор 180W да вържем 4х35w и 2х20w.
Проблем ли ,е ако свържем лунички с различни ватове на един траф... :?:
Единият вариянт е да сложиш 150W трансформатор за 4х35w и 50W за 2х20w. Но предполагам, че вече си направил захранванията с един кабел. Ако е така другият вариянт е да направиш всички луни по 20 W и да сложиш траф 150 W
muki - напреднал
Съобрази че от трафа до последната луна разтоянието не трябва да е повече от 2 метра.Поне така го дават на трафовете.
Тани - модератор
Според мен траф е разумно да се ползва само за мокри помещения и мебели. Вече има достатъчно надеждни лампи на 220v . С тях се спестяват всички евентуални проблеми с трансформатори , димери , кабели и т.н.
stenmark - специалист
Сигорно има много надежни лампи,но аз живея в близост до травопост и купувам на месц поне две крушки.В банята съм с траф и 12v лампи досега вече 10год. не съм сменял лампи.Нека всеки си направи извод за себе си за мен избора е един 12v!!!
Тани - модератор
В общия случай всички ползват трансформаторите на повече от половината им мощност и не използват кабел с достатъчно голямо сечение от всяка луничка директно в трансформатора .По тази причина лампите работят с напрежение по-ниско от 12 v и затова издържат повече от 220 волтовите , които работят директно свързани . При използване на димер значително се увеличава живота на луничките дори да са на 220V.В този случай няма значение дали си близо до трафопоста- не е необходимо да усилваш луничките до край. Погледни кога съм се регистрирал във форума - тогава направих първия си окачен таван и сложих първите лунички на 220V в хола на родителите ми . Оттогава няма нито една изгоряла. В интерес на истината няма изгоряла и от тези с трансформатора , но те на максимална мощност светят доста по-слабо. Досега винаги съм монтирал лунички на 220V на моите клиенти и съм им давал една година гаранция за луничките- досега само един клиент се оплака че му е изгоряла ЕДНА луничка .

Тема "Въпрос за трансформатор и свързването с лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: