Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
любител - специалист
Здравейте,
Хванах се да оправя осветлението в нашия пенсионерски блок, но все пак нямам достатъчно практически опит и днес стигнах само до някъде.

Търся съвет как да определя причината за следният проблем.
Имам осветление на 8 етажа, по 2 лампи, като линиите за управление на релето са разделени на два реда вертикално с по 2 ключа на линия. Захранването на лампите си е една обща линия захранвана през контактор и минава през същите разпределителни кутии като управлението, т.е. има вероятност от утечка и т.н. проблеми при соц. мейд инсталация на около 35 годинки.

Получава се следното за което сега търся съвет.
При включване на релето то после не изключва. Самото реле е сменяно преди няколко дена не от мен, но си работи нормално заедно с контактора, защото като изолирам управляващите линии си изключва на зададеното време .
Разбрах, че проблем има само в едната вертикална линия за управление, а ако е оставена да работи само другата, всичко е нормално. Т.е. разделих ги галванично и си работи нормално с едната, а с другата линия не.
Махнах всички ключове на проблемната управляваща линия за да елиминирам тях като причина, но отново при подаване на сигнал релето включва и продължава да задържа неограничено време докато не прекъсна връзката направо от клемата на релето.

Сега май се налага да отварям всички разпр. кутии за да замервам за утечка или окъсяване.
Та въпросът ми е това ли е най-добрият начин да процедирам или мога да пробвам и друго. Или може пък да е друго като причина.
Justy - майстор
Автоматът от тип РВЕ5 ли е ? Имаш 4 входни кабела към него - фаза, нула, бутони и нула, която се комутира от релето за палене на лампите. Не е трудно да се идентифицират. Провери за окъсяване във веригата на нулата - на този контур, който бърка работата на схемата.

http://www.qsl.net/lz1len/Homework1.html - принципна схема - виж клемите и измери.

ВАЖНО - Прочети добре описанието на проблема под схемата - споменатия диод можеш да го вържеш и външно.
Последна промяна от Justy на пон фев 12, 2007 2:18 pm, променено общо 1 път.
Trifun - специалист
Стълбищното осветление като схема не е кой знае какво, но като изпълнение си е доста ... шибано.
Както описваш проблема, прилича на късо в единия клон на веригата.
Има някои входове, които имат ключове за светване на стълбищното осветление вътре в самите апартаменти. Тези ключове са свързани паралелно на етажните - ако при вас е такава ситуацията, възможно е някой от апартаментните ключове да не изключва.
Ще ти предложа един метод за откриване на подобни дефекти - ако имаш късмет, няма да отваряш всички кутии :wink: :
Отваряш кутията на 4 или 5 етаж и прекъсваш проводника за ключовете. Пробваш как работи - ако работи нормално, повредата е в етажите НАД тоя. Ако не работи както трябва - търсиш повредата надолу. Така можеш да си спестиш отварянето на някоя и друга разпределителна кутия.
Друго, което можеш да направиш е да разбереш кога точно е възникнал проблема, и дали той не е в резултат на човешка намеса - някой от входа да е отварял някоя кутия и да е ровил в нея. Ако е така - търси причината там :)
Имай предвид че единият от двата проводника в ключа си е чиста "нула" - тя отива и до лампите. Т.е. когато прекъсваш проводник с цел диагностика, трябва да прекъснеш другият проводник, не нулата.
И естествено, не трябва нито за миг да забравяш мерките за безопастност - да спираш тока преди всяко докосване до голите проводници !
Засега това ми идва на ума така, на прима виста - дано да съм бил полезен.
Успех !
И да кажеш после резултата какъв е. :wink:
Trifun - специалист
В някои блокове (включително и в нашият) все още се използват електромеханични релета за време - така наречените РВМ-6.
Релето е големичко като обем, но пък в таблото има достатъчно място. От досегашните ми наблюдения смея да твърдя че са доста добри. Времето може да се регулира в доооооста широки граници - от 6 секунди до 6 часа.
Самото реле представлява прочрачна пластмасова кутия, в която има един електромагнит, едно електродвигателче, система от зъбни колела, както и контактната система на електромагнита. Има 14 клеми, като на 1 и 2 е захранването, а останалите са четири превключващи контакта, като всяко перо е изведено на отделна клема. Посредством едно малко лостче с четири позиции може да се регулират кои контакти да превключват в началото на времето, и кои - в края.
За тези, които ползват услугите на това реле, поствам схемата му : кликнете на нея за да я увеличите
Изображение
А ето и схема на стълбищно осветление с такова реле и с контактор :
Изображение
С цифри 1,2,3,4 са означени клемите на самото реле РМВ-6. С буква К е контактора, а с L - лампите. Ползват се два нормално отворени контакта на контактора и в зависимост от желанието на живущите във входа може да се изпълни по 2 начина :
1. При блокирал (или нарочно подпрян) бутон лампите да светят постоянно.
2. При блокирал (или нарочно подпрян) бутон лампите да изгасят, и да не могат да светнат докато не се отстрани повредата (или докато не се махне клечката от бутона) :wink:
Цветните проводници (светлозелен, светлосин и лилав) са тия, които тръгват от таблото по етажите нагоре - "нула" за лампите и бутоните, "фаза" за лампите, и един, който се връща от бутоните към релето.
любител - специалист
Justy написа:
Автоматът от тип РВЕ5 ли е ? Имаш 4 входни кабела към него - фаза, нула, бутони и нула, която се комутира от релето за палене на лампите. Не е трудно да се идентифицират. Провери за окъсяване във веригата на нулата - на този контур, който бърка работата на схемата.

http://www.qsl.net/lz1len/Homework1.html - принципна схема - виж клемите и измери.
Релето точно не знам означението му, но предполагам е същото. Най-обикновено българско производство със стандартните 4 извода и както пишеше в описанието :) прилича на голям автоматичен предпазител.
Колкото до вероятността да има монтирани допълнителни ключове някъде в апартаментите не я изключвам. Такива няма по проект и някой може да си е монтирал, но не и наскоро, т.е няма скорошни промени от този тип, които да смятам за вероятна причина. Все пак се вижда дали е къртено и мазано някъде, а такова нещо не видях. При положение, че съм демонтирал всички ключове от стълбището за повредената линия и проблемът си остава трябва да проследя от кутиите (в конзолите вече видях, че няма) за такива връзки на скрити за мен ключове, които не изключват. Но в това не виждам проста логика, защото при възстановяване на връзката с тази проблемна верига включване на релето не възниква преди да подам сигнал аз. Т.е. поне за мен логиката е, че няма постоянно включен ключ. Ще разделям управляващата верига на две през 2 етажа и така поред ако първите са нормално докато разбера дали и къде има проблем.
Иначе пробата с диода мога да направя като вържа един наличен ми стар руски изправителен външно. Поне е удобен за груба работа без запояване и ровичкане в релето за сега.
любител - специалист
Trifun написа:
...................И да кажеш после резултата какъв е. :wink:
Днес отделих пак време и ... резултатът е един изолиран проводник от управляващата верига към отдавна премахнат ключ на партера.
Какъв е проблемът с проводника така е не се хванах да гадая, но там лампата и без това отдавна не работи поради прекъсване на захранващ някъде в мазилката. По закона на Мърфи и световната гадост стигнах до причината след ровичкане в доста кутии натрупали 30-на годишен прахоляк.
:?
Trifun - специалист
"Всичко е добре, когато свършва добре."

Поздравления за това, че си докарал нещата до успешен финал!
И благодаря за информацията - може да е полезна за други подобни случаи.
любител - специалист
Trifun написа:
"Всичко е добре, когато свършва добре."

Поздравления за това, че си докарал нещата до успешен финал!
И благодаря за информацията - може да е полезна за други подобни случаи.
:evil: Мда обаче все пак ме гложди мисълта каква ли може да е причината да се получава точно по този начин дефекта.
Както описах се причиняваше само задържане при нормално стартиране, а не самоволно стартиране.
Може ли някой да даде предположения.
robi72 - помощник
Здравейте!
Подобен случай съм имал когато има влага или след наводнение.
Утечката е малка и не стига за да залепи релето,но стига да го задържи.Може това да е причината!
bonjyr89 - специалист
Хмм сперед мен възможноста да е от това е мноого малка поради факта че самите кабели в кутията трябва да са потопени във вода за да се наблюдава такова явление.
Според мен нанякой ключ от веригата е прецакан и контактите му задържата и ще обясня .
Когато някой ключ е задържал осветлението не се пуска отново а просто не изгасва при някой видове стълбищни автомати трябва да се прекъсне постоянна верига за да се задейства поради тази причина дори и да е задържал ще свети постоянно (защото за старт на релето за време се приема затварянето на веригата от 220в. при натискане на някое копче веригата се прекъсва (рестартира) и започва новото отброяване на време след като изключи чака нов рестарт.

Тема "стълбищно осветление-диагностика на проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: