Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, майстори. Искам да направя таймер за вентилатор на баня, който да оставя вентилатора да работи около 5 (макс 10) мин след, като се спре тока/излезе човек от банята. Първото което ми дойде на ум е кондензатор успоредно на вентилатора, но проблема е, че незнам с колко голяма стойност ще трябва да е за 5 мин. Предполагам не малко. Отделно ще трябва да е за мин 250V, което допълнително дига размера (което мисля че няма да е проблем) и най-важното цената. Предполагам че ще трябва да е с някаква схема, но нямам си никаква идея, с каква схема може да се изпълни. Ако някой се сеща за такива схеми или пък идей, ще се раздвам да ги видя. Благодаря предварително за помоща.
zz_stefanov - майстор
Има си вентилатори с таймер по магазините. Искат обаче три проводника до вентилатора. Ако сега правиш ремонт няма да е проблем. Някои от тях са и с влагомер. http://www.mmotors.bg/bg/products/%D0%9 ... -life.html
Имат и вентилатор с фотодатчик и таймер, за в случай че вече са прокарани само две жички.
http://www.mmotors.bg/bg/products/%D0%9 ... D0%BA.html
ndinev - специалист
Разгледах предложените варианти и искам да спомена моя:

При мен банята си има отделен ключ за вентилатор. Моята схема е направена така че след като се включи вентилатора работи около 20 мин. и спира. Ключът остава задействан но не е проблем. Като мина покраи банята(сутринта) си го изключвам.

Накрато схемата съдържа: грец, пик12ф629, триак, ценер, кондензатор. размери 3х3см(схемата няма нужда от траф :-) )
Ако има интерес ще дам детайли
zz_stefanov - майстор
Да не се обижда колегата, но като го чета, Няма да може да си направи сам таймера, а и няма смисъл. Да си избере от готовите ще е най добре.
sstefanov - майстор
ndinev написа:
...Накрато схемата съдържа: грец, пик12ф629, триак, ценер, кондензатор...
Хората го правят с елементарно патронче с бутало, което се загрява при работа.
А иначе може да се направи и с Пентиум 4.
Последна промяна от sstefanov на вт сеп 13, 2011 11:48 pm, променено общо 1 път.
ndinev - специалист
А бутончето как се монтира... и колко му се регулира времето
аз на моита схема мога да регулирам времето от милисекунди до дни седмици години :-) и само я закачам пред вентилатора на 220в. освен това няма искрене при изключване

иначе пентиум4 не стига... quad core поне с 8g ram i 1T disk :-) i touch tft za uprawlenie
evil - специалист
А дали няма да стане с един с един обикновен стълбищен автомат след ключа и от изхода му за лампи да подава по двупроводната линия.Това че вместо бутон ще е ключ мисля че няма да е проблем да работи в подобен режим :?
Все още не съм напълно сигурен как и кога ще се пуска самия вентилатор. Чак след като пуснах темата се замислих колко много варианти има: с отделен ключ ли ще се пуска или с лампата, ще работи ли заедно с лампата или само след нея. Когато разбера ще уточня, затова засега ще е малко в застой.

@zz_stefanov - не се обиждам, но такива лесни схемички ще мога да ги сглобя. Вентилаторите са около 20лв, а тези с таймер са двойно!

@sstefanov - знаеш ли какво точно е името на тези "патрончета с бутало"

@ndinev - схемата ти може и да работи, но в момента нямам работещ програматор. Упитвам се да си програмирам същия чип за една друга схема, но ми дава грешки, така че този вариянт отпада.
zz_stefanov - майстор
Ми за това препоръчвам готовите. Само за DIY изработка на контролер с труда ще изхарчите повече отколкото да го купите готово.
NikeX, не се лъжи, ако нямаш опит тия лесни схемички могат да ти излязат златни. И аз съм правил контролер с PIK, но не смятам, че за разлика от 20-30 лева си заслужава аз да го изработвам.
На хартия и на базата на вече направено без да се отчита труда и опита схемичките винаги изглеждат евтини. Истината обаче е че евтиното произлиза от голямата серийност, която при тия схемички е нулева.

Тема "Таймер за вентилатор на 220V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: