Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Trifun - специалист
Колеги, малко ме е срам да попитам, но ... къде връзвате петото жило от кабела на трифазен контакт, който е с 4 клеми ? :roll:
докера - специалист
Ами не се вързва :-D
5 жилния е по принцип за директно захранване на машини и уреди с отделно от нулата заземяване .
Тани - модератор
Не че аз съм свързвал , но е логично това да е заземяващия кабел и може да се свърже към корпуса (ако е метален) на който е монтиран контакта .
Junak - майстор
Ако има ДТЗ ти трябва контакт с 5 клеми. Може да не вържеш никъде РЕ кабела, но ДТЗ-то няма да работи. Ако няма ДТЗ вързваш N и РЕ заедно.

N - син цвят
РЕ - жълто-зелен
Trifun - специалист
Благодаря за светкавичните отговори. Контакта ще е на стена, няма метални корпуси.
За да има някакъв смисъл от петото жило все пак (защото по проект искат кабела да е 5 Х 2.5), ми дойде на ум да взема контакт от този тип и петото жило - към заземителните клеми на монофазните контакти :)
Изображение
Junak - майстор
тц, няма да работи ДТЗ-то, слагай Евро трифазен, особено щом има изискване 5 Х 2.5
Trifun - специалист
В момента проекта не е при мен, но по спомен - на този токов кръг нямаше дадена ДТЗ - в контакта ще има включен компресор за сгъстен въздух ... Ще погледна пак проекта и ако има ДТЗ, ще взема от контактите с петте клеми. Благодаря .

P.S. `дуплика` на подписа на @докера:
Няма лошо да си говориш сам - Лошо става , когато започнеш да си отговаряш !
Когато ти говориш на Господ - това е молитва. Но когато Господ ти отговаря ... това е шизофрения :lol:
докера - специалист
:-D :-D

Скоро монтирах точно такива контакти и ми се струва , че N и PE на монофазните бяха замостени , но май беше с проводници ....Така че може и да стане .
Junak - майстор
докера написа:
:-D :-D

Скоро монтирах точно такива контакти и ми се струва , че N и PE на монофазните бяха замостени , но май беше с проводници ....Така че може и да стане .
Само ако няма ДТЗ
moimoimoi - майстор
Trifun написа:
Благодаря за светкавичните отговори. Контакта ще е на стена, няма метални корпуси.
trifun-е как да няма метални части на компресор :lol: ,или ти си мислиш че става въпрос за корпуса на контакта :lol: ,е има и контакти с метални корпуси които също се зануляват,но в случая ставаше въпрос за корпуса на машината която ще се свързва към контакта,тия българските трифазни контаци едно че нямат никакво IP,и второ се ползват само за стари ел. инсталации с 4 жила,новите са евростандарт
слагай евроконтакт с 5 щифта-3фази нула и земя

Тема "5-жилен кабел и трифазен контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: