Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stefko047 - специалист
Подариха ми авто радиокасетофон, как да го пусна в домашни условия.Знам че ми трябва трансформатор 12 волта и изправител но с какви параметри не знам.Знам че ще ми помогнете и предварително ви благодаря.
Последна промяна от stefko047 на ср апр 04, 2007 2:42 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
За да ти кажем параметрите на трансформатора , трябва да знаем параметрите на касетофона . Каква му е мощността и на колко канала?
Вземи си на старо едно захранване от компютър и на първо време ще ти свърши работа.
mien - специалист
С старо захранване от комп. става,но нетрябва да го усилваш много.Намери си един стар акумолатор и зарядно за него.Акум. ти трябва за нещо като филтар и стабилизатор.(не включваи директно радиото кам зарядното без акумолатор)Акумолатора може да е малак,не е задалжително да е от кола,стига да е 12волта.Сварзваш си радиото кам акум. и после закачаш зарядното и го пускаш.И да спре тока пак ще ти свири(докато глатне тока на акумолатора)
stefko047 - специалист
Параметрите на авто радиокасетофона "Блаупункт" са 4x30W
MIRO_073 - майстор
Трябва ти трансформатор 220/12V 150-200 VA. След това някои любител занимаващ се с електроника да ти направи един грец за да изправиш напрежението . То ще се повиши малко (около 14V ,ама няма да се стряскащ,и в колата кати работи двигателя е толкова)и си готов да се наслаждаващ на музиката
Тани - модератор
Е значи ти трябва захранване около 120 вата т.е. изходен ток 10 ампера стабилизирано без пулсации. Това с акумулатора ми хареса като идея!
Justy - майстор
Захранване от компютър не става - 12 - те волта са слаби. Също мисля, че ще ти трябват 10 - ина ампера - може би и повече. И не е само да Грец, а иска и стабилизатор и много добра филтрация. Най добре е специалист да измери консумацията при значителна мощност, откъдето да се сметне захранването. Ще измислим нещо - няма да му се плашиш :-D
stefko047 - специалист
Това с трансформатора добре но откъде да го намеря или с тези данни да отида при някой майстор да ми го навие.Струва ми се мошничък.
ELEMENTAL - специалист
Отиваш в кой да е магазин за електронни компоненти-ще намериш готови
и тороидални(около 30-35лева), и обикновени(15-20лева) трафове.Тороидалните са по-доброто решение, ама и с обикновени става(все пак са и по-евтинки :-D ).Продават се готови гретцове (за 15А са около 1,5-2лева).След гретца обезателно трябва да вържеш един кондензатор поне 10000 микро Фарада(да обира пулсациите).
Можеш да използваш за захранването и старо комп. захр. , но ще трябва да натовариш 5-те волта ( с някоя лампа или резистор), за да ти държи 12 волта за усилвателя.Също така изходният сигнал от касетофона ти ще е по-изкривен при голяма изходна мощност.
Тъй, че ти препоръчвам първият начин.
P.S.Внимавай какъв траф си взимаш- да не купиш някой китайски боклук!
Вярно, че струва 2-3 лева по-малко, ама като го натовариш ще можеш да си пържиш яйца на него :hot: :-D :-D :-D

Тема "Как да свържа авто радиокасетофон на 220 волта" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: