• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ed - помощник
Инсталацията е трипроводна. От външното табло идва кабел 3х10. Заземяването е направено там (във външното табло). В това съм сигурен, понеже го уточнихме с електротехниците когато дойдоха да направят свързването.

Докато правех вътрешната инсталация обаче забелязах, че при допир до нула и земя "удря ток". Е, не е силен, но се усеща. Освен това ако дам "на късо" нулата и земята изключва дефектнотоковата защита (това е нормално понеже след ДТЗ нула и земя абсолютно никъде не трябва да се свързват).

Та въпросът ми е нормално ли е да има напрежение между нулата и "земята" и то такова, че да се усеща? И как да установя дали заземяването ми е качествено? До колкото си спомням трябваше да се измери съпротивлението между нулата и земята, но каква беше стойността...
Justy - майстор
А качествено ли е изпълнено заземяването на външното табло ? Измерено ли е съпротивлението на заземителната шина ? Ако това е наред - остава да има утечка м/у фаза и нула.
ed - помощник
Justy написа:
А качествено ли е изпълнено заземяването на външното табло?
Ето това искам да попитам как да го разбера?
Justy написа:
Измерено ли е съпротивлението на заземителната шина?
Може ли да ме светнеш как се измерва това съпротивление? Приеми, че имам завършено средно образование по електроника (верно преди много години) и термините са ми ясни.
Justy - майстор
Мери се с Кинетрон и се извършва от енергото. Иначе това съпротивление от няколко ома / 4 - 10 / няма как да го измериш с мултицет. С мултицет можеш да измериш напрежението между нула и земя и тогава да подадеш молба до тях. За да го чувстваш - това е напрежение над 20 волта. А съм виждал в готварски печки нулата сложена на заземителната шина. Тогава окъсяваш това напрежение, кабелите ще греят и бог знае какво ще ти докара. Това напрежение в нулата е от т. нар. " изместване на нулата " в резултат на несиметрично натоварване на фазите на трафопоста. В жилищните блокове енергото свързва нулата към земя още в главното табло. По този начин избягват кражбите чрез използване на земята за нула :wink:
ed - помощник
Утре ще взема да измеря какво е напрежението.

А по принцип това "изместване на нулата" може ли да ми създаде проблеми? Ако запазя ДТЗто определено няма да свързвам нулата със земята така, че няма да се получава ефекта, който си описал с готварската печка.
Justy - майстор
Ако спазваш свързване на уредите, ползващи трипроводна инсталация - земя на корпус, нула и фаза на обозначените клеми - нямаш опасност от аварии. По принцип това си е проблем на енергото, зощото им носи загуби - ама те са си намерили начина да ни калкулират всичко - без слънчевата енергия :wink:
ed - помощник
Justy, благодаря. Успокои ме. С ДТЗто трудно ще сбъркам свързването на уредите.

Все пак утре ще измеря какво е напрежението от любопитство.
Justy - майстор
Доколкото разбирам става въпрос за къща. Измери напреженията фаза-нула и фаза-земя - и ги напиши. Да му натрия носа на комшията, който е шеф на енерго- юг :lol:
ed - помощник
Да, става въпрос за къща. Утре ще измеря всички напрежения и ще ги постна тук, но внимавай на кого натриваш носа :cool: - къщата е в с. Белащица, Пловдивско и токаджиите са EVN.
ivtabov - специалист
ed написа:
Justy написа:
А качествено ли е изпълнено заземяването на външното табло?
Ето това искам да попитам как да го разбера?
Justy написа:
Измерено ли е съпротивлението на заземителната шина?
Може ли да ме светнеш как се измерва това съпротивление? Приеми, че имам завършено средно образование по електроника (верно преди много години) и термините са ми ясни.
Според мен, препоръките, които ти дава Justy са много точни. Приемам, че си компетентен, но нямаш уред/вид мегер, викат му "мост"/ да провериш земното.
Наличието на потенциал в нулата е много опасно нещо. Трябва да подадеш молба в енергото да измерят импеданса на контур "фаза-нула"/защитен проводник/.
Иначе, можеш да си провериш инсталацията за утечка, като прекъснеш връзката между нея и главното табло.
  • 1
  • 2

Тема "Напрежение между нула и земя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: