• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kont40 - помощник
Отново поздрави на участниците във форума, иска ми се да повдигна въпрос за т.нар. "открита елекетрическа инсталация" - такава при която в стените на помещенията няма "зазидани" никакви тръби проводници и т.н. а всички компоненти се монтират на повърхността на стената. До момента намерих материали относно технологията за изграждане на такъв тип инсталация, но коментари не намерих. Изводите до които сам съм стигнал като сравнение между "класическият" "скрит" и "откритият" тип инсталация са:
Предимства нa "откритият" тип:
-полага се лесно - не е нужно къртене на стени, замазки и др;
-поддържа се лесно - ако PVC каналите са предвидени подходящо, промените и разширенията по такъв тип инсталация могат да се извършват доста евтино отнесено към случая на "скрита" инсталация;
- подходяща както за нови сгради, така и за обновяване на инсталацията на стари сгради;
Недостатъци на "откритият" тип:
- би могло да се каже че откритият тип инсталация трудно може да се впише в някои случаи в изискванията за естетичност;

Т.е според мойто мнение излиза, че ако се загърби "естетичността" , изграждането на "открит" тип инсталация има предимства пред "скрития", ще ми се да чуя повече мнения по въпроса;
sbirov - специалист
За "естетичността" съм съгласен.Но не винаги се получава това, което си замислил...Правил съм няколко пъти такава инсталация за да избегна къртенето на стени и плочки.И по закона на Мърфи забих 6 дюбела в съществуващата "скрита" инсталация :? Ха иди после търси къде си сгафил!То не беше гръм,не беше трясък...Оттогава избягвам по възможност тази система.А когато все пак се наложи-задължително с тестера...
Justy - майстор
Прав е SBIROV. Откритата инсталация дава вид на офис, на работно помещение, на... времянка. С ударна бормашина прави канали 10 мм. в мазилката. Разклоненията на спойки - без разклонителни кутии. Има контакти и ключове за открити инсталации, достатъчно тънки, така че не стоят грозно. Замазваш каналите с теракол и черпиш по бира :wink: :prost:
estrogen - специалист
За външната инсталация но не във помещения във които се живее . Да лесен монтаж , по-малко пари за сметка на естетичност до някъде и безопасност .
kont40 - помощник
estrogen написа:
За външната инсталация но не във помещения във които се живее . Да лесен монтаж , по-малко пари за сметка на естетичност до някъде и безопасност .
Пуснах темата с доста сериозна предварителна нагласа, че ще изграждам "открита" инсталация в помещения, където ще се живее; Но наистина ми се ще да оценя въпроса от повече страни преди да действам - ако се види че има основателна причина - бих могъл и да променя крайното решение; За моя конкретен случай загубата на естетиката от това, че по стените ще има "нещо" ни най-малко не ме притеснява. Основния ми приоритет е инсталацията да може да се поддържа лесно, т.е знае се къде какви проводници преминават, лесно е да бъдат подменяни във всеки момент, както и инсталацията да се разширява при необходимост; Под евтино - намирам, че евтиното ще е на етапа на ремонтите - няма да се налага къртене на мазилки и т.н да кажем когато "ей там на ъгъла новия кабел не минава през гофрето". Иначе самото изграждане на открита инсталация в началния и вид не виждам защо да е по - евтино - проводниците би следвало да са същите, (или ако не същия тип -разликата би следвало да касае именно по надеждна механична изолация при открития монтаж) както и PVC каналите едва ли са по евтини от гофрираните тръби; Т.е изприказвах доста неща да се мотивирам, това което е в състояние да ме "притесни" е израза "до някъде и на безопастност"; Бихте ли разяснили какво точно имате пред вид? Съгласен съм, че кабел монтиран на повърхността може по - лесно да бъде притиснат и наранен, но дори това да се случи единият вариант е да стане късо съединение, при което да се задейства предпазител, другият - да се получи офазяване, където щем не щем - ще се доверим на дефектнотоковата защита.. но все пак ми се струва, че е нужно специално желание някой да пострада при тези обстоятелства? Още нещо: някой, който е добре запознат с действащите разпоредби касаещи въпроса, може би може да каже какво гласят те за приложение на открита инсталация във помещения за живеене?
Поздрави
kont40 - помощник
Между другото, ако за някого ще представлява интерес, за кабелните PVC канали съм се насочил към продуктите и технологията, предложени от фирмата SCAME, които имат дистрибутори и у нас
http://www.scame.com/en/prodotto/sez/se ... %20CORNICE
dimitar2s - специалист
Струва ми се, че за жилищно помещение, ако се налага, най-подходящи за открита инсталация биха били кабелни канали тип перваз. Поставят се вместо паркетни первази, но поемат ограничено количество кабели. По-удобни са за прекарване на кабели примерно за тонколони или комуникационни.
Все пак мисля, че скритата инсталация е по-доброто решение.
При откритата обаче съществува предимството, че можеш да направиш извод на най-подходящото място, което установяваш къде е едва след обзавеждането :)
Затова съм си мислел, че стени изградени с профили и гипскартон, със заложен вътрешен канал, или просто оставено свободно място и предвидени ревизионни отвори по дължината му, биха били удобно решение, позволяващо лесно усъвършенстване на инсталацията.
Какво мислите?
doksi - помощник
daaa,opredeleno e po-leano da nakove6 kab. kanali po stenata,no ponqkoga se polu4ava mnogo nepriqtno ako popadne6 na fuga ot mazilka a ne na tuhla ili na debela mazilka i diubelite ne hva6tat-ujas.No pak ne sa tolkova lo6o re6enie kab.kanali, ako stenite ne sa krivi moje da izglejdat dobre,no nai-dobre si e skritata instalaciq-ako se napravi ka4estveno veroqtnost za vaznikzane na problem e minimalna v dalgosro4en plan.
TANGRA - специалист
Кабел по който тече ток се нагрява. Когато съшия е вкопан в стена тя отнема от температурата и го охлажда. Какво става обаче когато този кабел е вкаран в канал, а ако е повече от един кабел, а ако са с по малко сечение и включим примерно едно електроженче да парнем нещо си а съседния кабел захранва бойлер или печка. Да няма пламъци и рев. Който не е виждал той не вярва?
Иначе има много красиви лайсни. Аз ползвам на LEGRAND но за слаби токове /UTP кабел, антенен, радио, телефон, охранителни камери и датчици/
doksi - помощник
да,сагласен сам,рисковано е ,но все пак има и друго-има разработени кабелни канали с няколко прегради така да кажем,за силови и слаботокови кабели отделно да са.
  • 1
  • 2

Тема "открита ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: