Отново поздрави на участниците във форума, иска ми се да повдигна въпрос за т.нар. "открита елекетрическа инсталация" - такава при която в стените на помещенията няма "зазидани" никакви тръби проводници и т.н. а всички компоненти се монтират на повърхността на стената. До момента намерих материали относно технологията за изграждане на такъв тип инсталация, но коментари не намерих. Изводите до които сам съм стигнал като сравнение между "класическият" "скрит" и "откритият" тип инсталация са:
Предимства нa "откритият" тип:
-полага се лесно - не е нужно къртене на стени, замазки и др;
-поддържа се лесно - ако PVC каналите са предвидени подходящо, промените и разширенията по такъв тип инсталация могат да се извършват доста евтино отнесено към случая на "скрита" инсталация;
- подходяща както за нови сгради, така и за обновяване на инсталацията на стари сгради;
Недостатъци на "откритият" тип:
- би могло да се каже че откритият тип инсталация трудно може да се впише в някои случаи в изискванията за естетичност;
Т.е според мойто мнение излиза, че ако се загърби "естетичността" , изграждането на "открит" тип инсталация има предимства пред "скрития", ще ми се да чуя повече мнения по въпроса;
Предимства нa "откритият" тип:
-полага се лесно - не е нужно къртене на стени, замазки и др;
-поддържа се лесно - ако PVC каналите са предвидени подходящо, промените и разширенията по такъв тип инсталация могат да се извършват доста евтино отнесено към случая на "скрита" инсталация;
- подходяща както за нови сгради, така и за обновяване на инсталацията на стари сгради;
Недостатъци на "откритият" тип:
- би могло да се каже че откритият тип инсталация трудно може да се впише в някои случаи в изискванията за естетичност;
Т.е според мойто мнение излиза, че ако се загърби "естетичността" , изграждането на "открит" тип инсталация има предимства пред "скрития", ще ми се да чуя повече мнения по въпроса;