Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
Здравейте, не ми се искаше да пускам тема за подобно нещо, но се обърках яко в едни таблици за сечение и допустим ток на стандартните сечения проводници.
По-точно правя една таблица и събирам информация от други таблици.
Снощи цял час съм търсил формула да изчисля диаметъра на проводника в mm. Навсякъде има описано как от mm да се получат mm^2, но никъде обратното. Формула не намерих, но намерих готов калкулатор http://math.about.com/library/blcirclecalculator.htm.
Накратко проблема ми е, че във всяка таблица, която намеря пише различни неща.
Коя таблица е истинска? Трябват ми максимално допустим ток на различните сечения проводници и ако има вярна информация до колко мощност еднофазно и трифазно могат да издържат. Последните могат да се изчислят, но ако ги има готови сметнати още по-добре.
50 таблици, всяка с различни стойности. На коя може да се вярва?
moimoimoi - майстор
максималния ток който може да понесе продължително време един проводник зависи от много неща
-брой на жилата 1-2-3-4-5...
-дали е на открито/въздущно/или под земята положен

и само от тези два критерия могат да се направят поне 6 комбинации при едно и също сецение да има 6 различни стойности на максималния ток
пп: помощна справочна таблица от учебник по проектиране от 1992 година

Прикачен файл

DSC01899.JPG
DSC01899.JPG (107.51 KиБ) Видяна 28048 пъти
Последна промяна от moimoimoi на нед фев 23, 2014 9:05 pm, променено общо 2 пъти.
thinkpad - майстор
Най-грубо бих казал, че за изолирани кабели и проводници максималният допустим ток за продължителен период от време кореспондира с топлинният ефект от протичането на електрическият ток по проводника. Кабелът/проводникът трябва да се държат в областта от работни температури, допустими за изолацията му. Проблемът с всичко това е, че има много среди и условия, които трябва да бъдат взети под внимание. Например върху повърхност, зазидан и във въздушна среда един кабел има различни максимално допустими токове.
Лично аз ползвам справочника на Филкаб. Ето линк към справочника - ЦЪК Макар и да ги няма изнесени на много места, самите производители дават някакви рейтинги на кабелите/проводниците, които произвеждат.
moimoimoi написа:
...
От къде произхожда дадената таблица?
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Погледни там глава III.
С цялото ми уважение, в наредба 3 никъде няма кабел с PVC в PVC. Проводниците с каучукова изолация са неактуални. А в таблиците за жалост на нито едно място не е съчетано "меден" с "pvc изолация"
moimoimoi написа:
пп: помощна справочна таблица от учебник по проектиране
Благодаря. А коя е годината на последна ревизия на посоченият учебник? Не се заяждам, просто много обобщена ми се види таблицата в сравнение с тези на Филкаб, където кабелите са разделени по типове и начини на полагане. Искам да кажа, че въпроса е много проширен.
ralon - помощник
Формулата която търсиш е за лице на кръг.Лицето на кръг (в случая сечението на проводника) е
равно на радиуса на квадрат умножен по числото пи. Примерно имаш проводник с диаметър 1,8мм.От формулата следва 0.9*0.9*3.14=2.5434 мм2. И обратното, имаш проводник със сечение
2,5мм2 .От формулата следва че радиуса е равен на корен квадратен от сечението на проводника разделен на пи. r=корен квадратен от 2,5/3,14 =0.8922мм .А два пъти радиуса е диаметъра 1.7844 мм.
fikata - майстор
Диаметър и сечение на проводник
В този случай трябва да се върнем към ученическите си години и да си спомним формулата за пресмятане на лице на кръг S=πd2/4. Тъй като π/4=0,785, можем да използваме следния по-практичен вариант на формулата – S=0,785d2. В следната таблица са представени диаметърът и сечението на най-използваните проводници в електрически инсталации за бита.

Диаметър и сечение на проводник Диаметър d, mm Сечение S, mm2
0,797885 0,50
0,977205 0,75
1,128379 1,00
1,381977 1,50
1,784124 2,50
2,256758 4,00
2,763953 6,00
3,568248 10,00
shadow__01 - майстор
ralon написа:
разделен на пи. r=корен квадратен от 2,5/3,14 =0.8922мм .А два пъти радиуса е диаметъра 1.7844 мм.
Тези ги изчислих, но се чудя другите графи на таблицата какви да са. 6 различни числа изглеждат много за един проводник.
Идеята е когато се чуди някой какво сечение му трябва да погледне в една единствена таблица и да намери отговора. Не да тръгне да мисли как е положен, в тръба ли е, на открито ли е, под мазилка и подобни.
https://www.google.bg/search?safe=off&h ... B635%3B380
http://www.eltro-bg.com/articles_2.htm
и още десетки има и все различни?
thinkpad - майстор
shadow__01 написа:
Идеята е когато се чуди някой какво сечение му трябва да погледне в една единствена таблица и да намери отговора.
Де да беше толкова просто. Но разликите между различните типове полагане като допустим ток може да са значителни. При дълги линии трябва да се вземе предвид и пада на напрежение по проводниците/кабелите. Излишното презапасяване е икономически неизгодно в днешно време, ако предположим, че професионално се занимаваш с това, а не за у вас. Чисто практическо правило - 1,5mm2 за осветление, 2,5mm2 за електрически контакти, 4mm2 за усилени контакти, съответно с предпазители 10/16A, 16A, 25A.
Та значи, ако трябва да изчисляваме точно трябва да имаме предвид минимум следните фактори и условия:
1. Загряване в допустима за изолацията граница, всеки кабел си има максимална работна температура.
2. Падове на напрежение в кабелните линии, особено съществено при дълги линии
3. Тип полагане, охлаждане, което пряко има връзка с първото
4. Характер на товара и фактор на мощността.
Ако някой колега има много по-точна и конкретна информация за кабелите СВТ, ПВВ-МБ1, ШВПС, ШКПТ и проводниците ПВ-А1 и ПВ-А2, заедно с начини на полагане, работни температури и т.н - лично аз го окуражавам да сподели. За да можем да прецизираме отговора. Но за най-конкретно трябва да се извади техническата документация на кабела.
shadow__01 - майстор
thinkpad написа:
Де да беше толкова просто....
Като най-обобщена мога да дам тази таблица http://plamen2.bghoster.0lx.net/web/tablici/tbl1.html
Не мисля, че разлика от 1-2A при различните видове монтаж на кабела са от такова значение.
Идеята е да направя средностатистическа таблица, не супер подробна. Няма да се ползва за проектирането на космическа станция все пак.
Дано да е вярна таблицата.
Прикачен файл:
Tablica provodnici.jpg
Tablica provodnici.jpg (114.53 KиБ) Видяна 27948 пъти
Последна промяна от shadow__01 на пон фев 24, 2014 1:24 am, променено общо 1 път.

Тема "Таблица за сечението на проводниците." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: