Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
medel76 - специалист
Искам да попитам ,имаме стара инсталация от много години (повече от 40г) на една къща.Лампите в стаите висят на черни кабели.Можете да си представите колко са стари.Ще започвам ремонт от горе на долу както се казва(1-во покрив,после тавани т.н) и се чудя дали да не подменя някои друг кабел и да добава контакт,че има само 2 на цял етаж?Или да си карам с тази и да сложа само допълнително контакти?Прилагам снимка на ел. таблото.Само искам кажа,че досега не беше натоварването кой знае голямо,но сега има 2 хладилника,зимата ще има печка на ток и бойлер,който няма да се пуска всеки ден.ДА кажа,че нямам много средства.Как мислите трябва ли да сменя инсталацията на цялата къща или с по малко средства мога да я подсиля,не аз а ел.техници.Аз не разбирам от ток.Благодаря!!!

Прикачен файл

ел.табло.jpg
hidrazin - майстор
Съжалявам но няма да стане с "подсилване". Тези старите кабели с текстилна изолация е добре да се подменят.
Не че няма да работят още доста години но вероятно са с малко сечение и изолацията им сигурно се рони.
:partyman:
medel76 - специалист
благодаря!А какво ?Цялата инсталация ли да се смени според теб?
hidrazin - майстор
Цялата. Като гледам таблото цялата къща е на един токов кръг. Когато е правена не е имало други консуматори освен няколко лампи и едно радио.
Просто не е предвидена за днешните натоварвания. А при натоварване става и опасна.
Все пак е добре някой да я прегледа на място. Не е ясно дали и какво е донаждано по нея.
medel76 - специалист
Благодаря ти много.Значи казваш,че все едно какво е донаждано по нея трябва да се сменя?
А за каква цифра говорим??? Ако горе долу знаеш де! :rolleyes:
dadko - майстор
Не знам Хидрата дали знае, но отговора е 42.
Справка-Дъглас Адамс.
А сега по- сериозно- как да ти даде някой точна цифра, като ти не си дал достатъчно информация?
hidrazin - майстор
Ааааа... Култовата книга е четене и препрочитана много пъти. Вярно че е 42. :-D
medel76 - специалист
Не знам аз за тази книга?
vk - специалист
Само като знам покрива колко е скъп, няма ти останат пари за подмяна на инсталация.
Имаше преди 3 дни една тема на don_dzatara, за къща , не каза човека дори в кой окръг(община) се намира. Поискали му 500 лв за труд, отделно материалите, кабелите, контактите(20 броя) и други дреболии.
Като минимум - поне сложи още 3 бушона на това импровизирано табло. Единия да отиде за бойлера, друг за кухнята и третия за стаята която ще я отоплявате с ел.печка. Пуснете нови кабели до разкл.кутия в всяка от тези стаи и превържете инсталацията. Малко контакти ще вземеш (до 3 лв бройката) да влезеш в 200 лв труд + 150 лв материали. Обади се на приятел.
medel76 - специалист
Благодаря много!Не знам дали приятел може да го направи това?Дали е елементарно или трябва човек който разбира?Ще има и пералня.И друго да попитам:Възможно ли е като се вади от камерата на хладилника да удря ток.Пода на долния етаж е от цимент?Дали това е,че инсталацията е стара или е друга причината според вас?Благодаря ВИ!

Тема "въпрос за ел.инсталация на село" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: