Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Chefo77 написа:
nikolov333 написа:
Тоя дето ти е казал, че е ненужно, каза ли ти, какво става при сегашното положение, ако не дай боже ти отпадне нулата или някой гений ти обърне фазата и нулата в ел.мерното табло!!! :?
П.П.А по-горе са ти обяснили докато съм писал...но се моли да не ти се случва..
Аз съм писал тук, но пак да си кажа - живея втори живот след много лоша връзка на нулата в една от разклонителните кутии... Така ме тресе, че не е истина. Не си правете ташак с тези неща.
Ааа, и контактът беше занулен, лично го бях направил това първата седмица след като се нанесохме в къщата!
Точно затова зануляването е опасно при отпадане на нулата...а стационарните уреди с метални корпуси в кухнята и банята при двупроводна инсталация е най-добре да бъдат свързани директно с кабели от таблото до уреда, без разклонителни кутии и бойлерни табла или ключове, понеже допълнителните връзки в тях увеличават вероятноста за проблеми.
Въпроса е с преносимите уреди, понеже там законите на Мърфи продължават да са валидни :snakeman:..за тях заземяване с ДТЗ :yawinkle:
Последна промяна от nikolov333 на съб яну 09, 2016 4:34 am, променено общо 2 пъти.
valentino76bs - майстор
PCL82 написа:
valentino76bs написа:
Колеги има контакти които имат фабрично направена пластина която занулява ,някой сеща ли се каква марка са?
Бягай на далече от тези контакти със собствена пластина за зануляване и ще ти кажа защо. Такива са българските двойни контакти от серията Приста и стари единични бакелитови контакти с порцеланова основа и два винта за закрепване на капака един над друг от края 60-те началото на 70-те.

При тях е нарушено правилото работен и защитен проводник да не се свързват под една обща механична бръзка (Наредба 3). В случай на разхлабване на общата клема вероятността фабричният мост да продължи да контактува, а проводникът да се разхлаби е по-вероятна, отколкото само мостът да увеличи съпротивлението си. Това ще доведе до опасно офазяване.
Когато има две назависими клеми рискът е по-малък. Това важи и когато ползваме защитната клема на новите контакти за разклоняване на мост към работната нула. Там нагяването е по-малко за разлика от топлината, която се създава при работния щифт и клемата е по-малко вероятно да се разхлаби.

Най-добре е да се направи разделяне на входящиат PEN проводник с подходяща клема зад контакта и до контакта да се докарат вече 3 прододника. Така нямаш грижи със всеки нов контакт и сигурността е по-добра.
Не съм останал с такова впечатление от тези контакти и това в червеното как да го разбирам се едно имаш мост между нулата и пластината същата работа два болта и т.н. ,а другото в синьото надявам се ,че се шегуваш...:)
maxaffey - напреднал
Значи кабела който влизаше към къщата беше наснаждан и удългаван по едно време. Та подмених кабела с който беше удължението и всичко се оправи. Явно нулата на кабела някъде прекъсваше по трасето.

Мерси на всички за помощта.

Тема "Зануляване/заземяване на контакт" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: