Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rumnikkk - специалист
Как да защитя консуматорите в мрежата,особенно постоянно включените - хладилник,фризер от ниско напрежение и особенно от пренапрежение при бури,при което фазата се опира до нулата и на моята къща дефакто се подават две фази,т.е. 380 волта.Не винаги има човек у дома,а е възможно при една такава ситуация не дай си боже да се стигне до по лоши неща!
Justy - майстор
Не е точно така. Когато фазовият проводник се допре до нулевия възниква късо съединение. Няма как да се яви напрежение от другата фаза, за да има 380 волта. Може би нещата не стоят точно така - трифазен или монофазен ток влиза в къщата ?
rumnikkk - специалист
Живей на къща.Ел.инсталацията е монофазна.По улицата на стълбовете има трифазна инсталация.Имах впредвид когато фаза различна от тая на моята къща се добре до нулата,там някъде между стълбовете.Тогава наистина в дома ми влиза 380 волта.
masteradmin - майстор
Ами пак ще стане късо. В къщата ти могат да влезат 380В само ако тези глупаци от енергото им откраднат някой прекъсвач в трафа и при смяната му объркат нещо и ти пуснат 2 фази. Но тогава би трябвало да си платят щетите.
rumnikkk - специалист
При един колега,в условията на едни силни ветрове ,бяха изгорели много електроуреди телевизори,компютри,фризери вкл.и тези на съседите му.Крушките направо светвали ярко и се пръскали на пърченца.След това в продължение на седмица имало аномалии в ел . захранването - от 178 до380 волта по цялата улица.А от чешмата му на двора течяло и топла вода.Може би щели да изгорят и повече работи,но съумял да изкл.главният предпазител на таблото си. Е от това искам да се предпазя.
Justy - майстор
Заземи си нулата. Забий дебел прът / по възможност меден / на 1 - 1.5 метра в земята. От него на спойка изведи проводник 4 квадрата, който свържи с нулата. И когато се яви свръхнапрежение ми се обади :wink:
estrogen - специалист
Те да ти пуснат 380 волта няма да те спасят и колове и UPS-и и какво ли не .
Cyberloner - специалист
ами има едни контакти с бушонче всеки за да пазят именно от такива "екстри" иначе един токоизправител върши работа също(е изгаря де ама поне спасява нещата включени внего) :)
georgiarg - специалист
За защита на електронната техника от атмосферни и комутационни пренапрежения, в ЕС е разработен задължителен стандарт IEC 61643-1.
Съгласно този стандарт, защитата от този вид поражения се извършва каскадно – на три нива:

*първо ниво – посредством монтирането на арестерни групи в главното ел. табло на сградата
*второ ниво – посредством монтирането на варисторни арестерни групи в етажните или апартаментните ел.табла на сградата
*трето ниво – посредством монтирането на фини филтри срещу пренапрежение в крайните контакти или специално предназначени за целта разклонители. За комбинирана защита предлагаме разклонители с комбинирана защита, както по ел. захранване, така и по кабелната телевизионна мрежа, телефонната линия и др.
Justy - майстор
rumnikkk написа:
При един колега,в условията на едни силни ветрове ,бяха изгорели много електроуреди телевизори,компютри,фризери вкл.и тези на съседите му.Крушките направо светвали ярко и се пръскали на пърченца.След това в продължение на седмица имало аномалии в ел . захранването - от 178 до380 волта по цялата улица.А от чешмата му на двора течяло и топла вода.Може би щели да изгорят и повече работи,но съумял да изкл.главният предпазител на таблото си. Е от това искам да се предпазя.
Едно време като енергетик точно така си размразявах замръзнали кондензопроводи - с електрожен - масата и фазата се включват през няколко метра. Електроженът работи в режим накъсо. Тръбата загрява и след време леда пробива.
При ел. инсталациите в селата става точно това - те не са изпълнени по трипроводна мрежа / със земя /, а по двупроводна - фаза и нула. И когато нулевия проводник се допре до друга фаза и защитата в трафопоста не сработи се оказваш на 380 волта.

Те да ти пуснат 380 волта няма да те спасят и колове и UPS-и и какво ли не .

Аз да си заземя инсталацията - пък те да ми пускат 380 киловолта :lol: Не заблуждавай човека - да забива кола и да го полива :wink:

ами има едни контакти с бушонче всеки за да пазят именно от такива "екстри" иначе един токоизправител върши работа също(е изгаря де ама поне спасява нещата включени внего

Какъв токоизправител, какви 5 лева - четеш ли за какво говорим :?

Тема "Защита от ниско напрежение и пренапрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: