• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте. Напролет трябва да навързвам осветителни тела в градината и се съмнявам, че няма да се оправя. За начало. Предвидил съм ЛЕД осветителни тела на 12 волта. Прекарал съм двужилен кабел под земята, като съм оставил изводи където ще са лампите. За жалост не съм сигурен, че ще ми свърши работа тоз кабел. Идеята ми е, да има и два датчика за движение. Единият да е в началото на пътеката от където се влиза, другият да е в другия край на пътеката от към къщата. Целия кабел прави кръг, като единият край влиза в къщата от където ще го захрана. Може би и сензор за светлина ми си струва, че е хубаво да има ама пусто не знам как да се случи всичко. Ще се радвам да помогнете.
до всеки датчик поне трижилен кабел
а какво ще стане ако се застоиш по пътеката и лампите угаснат ?

а може да го направиш като се стъмни да се включват лампите и след 22-23 часа да изгасват,тогава допълнителни кабели няма да ти трябват

колко на брой са ти лампите?колко дебел кабел си пуснал?
Как да свържеш тоците?
Ами фазата с нулата и Аллах Акбар !!! :-D
Като не можеш да се оправиш, има хора които могат...
На мен например не ми се отдава редене на керемиди, мазилки ... та си викам хора и им плащам.
:partyman:
moimoimoi написа:до всеки датчик поне трижилен кабел
а какво ще стане ако се застоиш по пътеката и лампите угаснат ?

а може да го направиш като се стъмни да се включват лампите и след 22-23 часа да изгасват,тогава допълнителни кабели няма да ти трябват

колко на брой са ти лампите?колко дебел кабел си пуснал?


Кабела е многожилен 2х1.5, лампите са около 20х4 вата всяка.
Колко метра е цялата постановка,на каква дълбочина пусна кабела и в гофра положен ли е?
Ники274 написа:Колко метра е цялата постановка,на каква дълбочина пусна кабела и в гофра положен ли е?


Около 50-60 метра. Не го сложих в гофре, понеже от магазина ми казаха, че нямало смисъл. Гофрето изгнивало за 1-2 години. Дълбочината е около 60-70 см.
80W на 12V с "квадрат и половина" при мрежа поне 50 метра ?!? Стъпил си на кантара само с един крак :lol: :lol: :lol:!
Щом прави кръг, може да го разделиш на две отделни трасета. Но хем да се управляват от отделни зони, хем с две жила ще е трудно. А гофрето е грешка че не си го сложил. Покажи поне какъв е кабела.
автора да обясни какъв кръг прави кабела
но и в най добрия вариант тези 50-60метра трасе са много и ще е по добре да се насочи към 24 волта, тогава сметките са по приемливи и оптимистични
tzetz009 написа:80W на 12V с "квадрат и половина" при мрежа поне 50 метра ?!? Стъпил си на кантара само с един крак :lol: :lol: :lol:!

Би ли споделил защо е на кантар с квадрат и половина?
Мен ме смути това, че гофрето ще изгние за 1-2 години. Аз ли греша, но ми се струва, че гофретата са пластмасови?
Gnus написа:Мен ме смути това, че гофрето ще изгние за 1-2 години. Аз ли греша, но ми се струва, че гофретата са пластмасови?

Гофретата са пластмасови, но не и UV стабилизирани. Не и евтините, каквито е искал да купи той. Разпадат се от слънце и кофти метеорологични условия.
За отвън да беше сложил по-добре полипропиленови тръби.
ама те са у земята,кабелите, там ув-лъчи нема
Ако разбирах от всичко, щях да го направя от първия път, ама уви нали съм българин, ще трябва да мина по трудния. Та, очаквам все още предложения. Допадна ми идеята в която, включването да става при затъмняване и изключване в определен час. В един магазин ми обясняваха, че е възможно на принципа на авто аларма, която да подава сигнал дистанционно, до приемник който да включва и изключва. Така и не разбрах на 100% обяснението. В крайна сметка съм готов да измъкна настоящия кабел и да прокопая на ново и да го изпълня по правилния начин. Стига да знам кой е той.
Ако трябва да съм точен. Около 30 метра кабела върви под земята и стига до първото тяло, от там останалите 20 метра са с тела, като, края на кабела не стига до началото му, свършва в края на осветлението. Идеята ми е да сложа 100 вата драйвер. Мислех за варианта да върви 220 волта и на всяко тяло да има драйвер, но ме притеснява факта, че почти 100% от кабела върви в градина с напояване и всичко ще е във вода постоянно. Незнам има ли логика в мисленето ми, но реших, че така ке е по безопасно. Кабела е (до колкото разбирам) кръгъл, бял с два многожилни кабела вътре. Част от трасето е и с кабел плътна медна жица (не ми стигна мекият многожилен) :axe:
Последна промяна от yanko78 на ср фев 15, 2017 8:16 pm, променено общо 1 път.
yanko78 написа:В крайна сметка съм готов да измъкна настоящия кабел и да прокопая на ново и да го изпълня по правилния начин. Стига да знам кой е той.

Сечението зависи от товара, напрежението и разстоянието. Аз бих използвал по-дебели, полиетиленови тръби, в които да положа кабела.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”