Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Сестра ми, ми подари старата си неработеща прахосмукачка, да се опитам да я поправя и днес я отворих да видя, дали има някакви видими, поправими дефекти..
Прикачен файл:
IMG_20170325_165426.jpg
Вижда се, че захранващата клема се е загрявала, доста и буквално се е разпоила от плаката за управление..
Прикачен файл:
IMG_20170325_165444.jpg
Проблема е, че докато опитвах да извадя една от контактните захранващи клеми, успях да извадя едновременно и двете и сега не знам, коя къде беше..
Прикачен файл:
IMG_20170325_165313.jpg
Като гледам пистите отдоло на платката мисля, че нулите т.е. двата сини проводника трябва да са средната обща пътека, понеже фазата на мотора си е обозначена на платката, а на другата захранваща линия е ключето за включване.
Въпроса ми е правилно ли се ориентирам и да търся ли друг проблем някъде, тъй като нулевия проводник буквално се е втвърдил, мисля да елиминирам контактните клеми и направо да запоя кабелите към платката. Ще има ли проблем, ако ги запоя или да търся нови клеми за да ги кримпвам като оригиналните..
toolegittoquit - майстор
Това е симисторен регулатор. Като гледаш по изгорялото и как е било се вижда как трябва да се постави клемата.
Печенето нещо не ми харесва.
Защо да не можеш да ги запоиш?
zdravcho - специалист
Съвсем правилни са разсъжденията ти. Няма никакъв проблем да ги запоиш кабелите направо за платката. Удобството на тези конектори е в това, че при евентуална профилактика/ремонт, бързо и лесно разкачаш и закачаш кабелите. Но ето на, че може и да направят беля - ако са били лошо кербовани - слаба връзка, греене и накрая проблем. Греене най-вероятно е причината за втвърдяването на кабела - провери го добре. Дано проблема да е само лоша връзка. Тествай - ако работи без проблемно смени кабелите които са се втвърдили. Успех.
:partyman:
zz_stefanov - майстор
Освен този проблем, провери и дали не се мърда радиатора на семистора. Ако така, замени нита с винтче и сложи термопаста.
На стелажа имам един такъв регулатор, просто го махнах и прахосмукачката си работеше без него. Е първо направих анкетка дали някой го ползва, оказа се че е винаги на макс и няма нужда от него.
preslav - майстор
Първо помисли къде ще ти дойдат фаза и нула ако завъртиш щепсела в контакта - сещаш се, че няма никакво значение къде ще запоиш синия и къде кафевия кабел. Както вече са ти казали си помисли за какъв чеп ти е регулирането на оборотите на прахосмукачката - връзваш кабел с кабел (байпасираш регулатора) и бичиш на макс.
Да не забравиш да благодариш на сестра си, че ти е подарила читава прахосмукачка.
Винаги съм твърдял, че жените са в основата на прогреса и главен двигател на икономиката, ако ги нямаше цели индустрии нямаше да ги има, мазила, помади, лакове и т.н. Да не говорим, че Оргахим, Мегахим и всичките други хим щяха да се чудят къде да си продават боите, дърводелците щяха да изпосталеят от глад, джамджиите да забравят що е това огледало. Ако се чакаше само на нас мъжете пивоварните щяха да процъфтяват, евентуално онези дето правят бутилки и кенчета - за друго не се сещам.
nikolov333 - майстор
Това с байпаса като идея и на мен ми харесва, освен че изключването и остава, само от щепсела... Ще помисля как да използвам само ключа на платката, макар че щеше да е по добре, ако е двуполюсен, но не искам да режа корпуса за да го побългарявам..
toolegittoquit - майстор
На моята беше се счупил ключа. Взех 10А ключе, пробих кръгла дупчица в корпуса и го сложих.
Chefo77 - майстор
Тази прахосмукачка е тотал щета. Не твоята, самият модел е много зле. 2 пъти влиза в сервиза в гаранция - един път смениха мотора, втория път не знам какво още. Продадох я след като И свърши гаранцията, и на третия месец и новия мотор изгоря. На тъщата моделът е същия, и тя даде фира още в гаранция. Третият случай е с познат, който не можа да я изтрае дори да И свърши гаранцията даже... Със сигурност има и доволни от нея, но в сервиза не бяха срещали много такива :)
Само за информация, извинявам се за офтопика.
nikolov333 - майстор
То прахосмукачки имаме два броя..Жената чисти с Philips PowerPro Compact пък аз си взех един голям Lavor VENTI XE за ремонтите..междо другото понеже във форума четох, че има добро мнение за тях и също съм много доволен от нея. Тази ще я ползвам за колата и за офиса понякога, защото е по-компактна и по-лесно се носи и складира в сравнение с Lavora, а и за резервна, ако се наложи някога..
Последна промяна от nikolov333 на нед мар 26, 2017 8:00 pm, променено общо 1 път.
toolegittoquit - майстор
Моите родители си купиха нова прахосмукачка. Двигателят й изключваше, поради прегряване - биметална защита.
Един ден ми писна, начупих я с чука и я хвърлих за желязо. Тогава им ремонтирах старата LG, която искаха да пенсионират, като си купиха новата прахосмукачка...

Тема "Ремонт на прахосмукачка Samsung SC4035.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: