• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino_g - специалист
Здравейте,след дълго и продължително проучване,предварителни договори и т.н.на 6.02.2017 получих договор за присъединяване от Енерго Про.Светъл лъч в тунела :).На 15 май 2017,на телефона ми звъни човек от Енергото и ми съобщава че трябва да ми направят проект за външно захранване.Поиска ми да му изпратя по е-мейл някаква скица,пратих му вертикална планировка и каза че е Ок.Попитах какво става,как ще се движи във времето,отговора беше до месец изготвяме проекта и до 2 месеца трябва да поставят стълб и да захранят временно.Понеже 6 месечния срок упоменат в договора изтича на 06 Август 2017 а нищо не се случва,на 27 Юли пуснах запитване какво става със "светлия лъч".Така днес имам Уведомително писмо"Енерго Про ви уведомява че в момента се изготвя проект.Срокът за изграждане и въвеждане в експлоатация на присъединителните съоражения е описан в чл.9 от описания по-горе окончателен договор."
Молбата ми е ако някой знае колко време продължава това проектиране,да каже :) или само ония от Горе знае.От познати разбирам че е добре да бъда подготвен с кабел и табло тип "времянка",защото като поставят стълб и електромер ако не си готов да те свържат веднага,следва отново молби и чакане.Кажете конкретно какво табло и какъв кабел трябва да подсигуря,имам проект за изграждане на еднофамилна къща,с 15Kw трифазно напрежение.
Моля изстрадали,страдащи и знаещи да споделят опит.Борбата е епична.
plamen6703 - майстор
ОТ Енергопро ще инсталират каквото е необходимо с електромера да ти подадат ел.енергията, която си договорил. Другото дали ще е табло "времянка" или "постоянка' е по твои план.
Чакането наистина е голямо, това е свързано с монопола, ако имаше още няколко оператора, които да предлагат същата услуга положението щеше да е друго.
moimoimoi - майстор
би трябвало да ти докарат до границата на имота кабел и да монтират табло с електромер което се заключва
за това ти трябва твой кабел и твое табло с 1-2 предпазителя и контакти,а кабела да е с нужната дължина че на теб да ти върши работа
djendov - специалист
moimoimoi написа:би трябвало да ти докарат до границата на имота кабел и да монтират табло с електромер което се заключва
за това ти трябва твой кабел и твое табло с 1-2 предпазителя и контакти,а кабела да е с нужната дължина че на теб да ти върши работа

Това с границата го забрави. Подготви си кабел до стълба им. Закона друго казва, но не си заслужава нервите за съдилища. А и дори да го слагат те до границата ти, пак ще си го платиш, така че...все тая.
valentino_g - специалист
Ясно светлината в тунела е от идващия влак.Егати държавата,както казваха някои министри.Добре какъв кабел и какво табло трябва да взема,за да се включа след таблото на Енерго про?Моля дайте конкретни линкове или пишете аз ще потърся.Чета тази наредба 6 и още повече се обърквам.Вече почва да ми писва а все още съм в началото :)Никой в тази държава не спазва нищо,ни срокове,договори а за честна дума да не говорим.Хайде че ми става тъжно къде живея.
hidrazin - майстор
Местното ЕРП въобще не го е еня какво ще е таблото след електромера(издходящите клеми на електромера).
Каквото и да е табло - за предпочитане някое дето може да се затваря добре заради дъжда...
Вътре главен предпазител, няколко бушона и няколко контакта...
Демек да си захранваш инструментите и машините...
Може направо и таблото което трябва да е главно според проекта на къщата.
Така после няма да слагаш ново табло.
Иначе си късметлия, голям късметлия - и стълб щели да му сложат...
Обикновено карат хората да си слагат стълбове, да си пискат кабелни линии и даже да си правят трафопостове на собствени разноски.
После им ги подаряват срещу такса присъединяване.
Късметлия, 1-2 години и ще стане. :-D
:partyman:
stoy@n - специалист
hidrazin написа:....Иначе си късметлия, голям късметлия - и стълб щели да му сложат...
Обикновено карат хората да си слагат стълбове, да си пискат кабелни линии и даже да си правят трафопостове на собствени разноски.
После им ги подаряват срещу такса присъединяване.
Късметлия, 1-2 години и ще стане. :-D
:partyman:

Не е така Хидра! Въпроса е в познаването на закона и в това да им се покаже че си наясно с него.Аз някъде бях писал за EVN и конкретно за мой случай. Направиха ми проучване срещу скромната такса от 90 лв. и ми казаха че трябва да изпълнят частен проект, като поставят два стълба и опънат кабел 70 метра. Работата отиваше на 5 000 лева и реших да си продължа стоежа и изчакам. Човека който се занимава с изпълнението и документацията на строежа ме посъветва пак да поискам да ми направят проучване-разбира се срещу "скромната" такса. И този път "компетентния" служител от EVN каза, че трябва да се изпълни частен проект, на което моят човек отреагира, че пътят с който граничи моят имот е в регулация Този от EVN се почеса умно :? :? :? и каза....тъй ли?! Следваше обяснение, че ще отнеме време за да се изясни къде ще се поставят стълбовете и.......след 2 години имах табло на границата на имота срещу таксата за прикачване
:-D :-D :-D
Така, че да, отнема време, но не струва една торба пари :wink:

:partyman:
djendov - специалист
Стояне, това е по-скоро частен случай.
Без пари под масата, си плащаш като поп навсякъде. Закона го знаем, ама ако аз ги бях накарал да ми докарат до парцела със жалби и съдилища, щеше да ми струва 3000лв присъединяване + 5000стълб и кабел.
А сега дадох 3000за присъединяване + 800лв за кабел, който един от работещите във Енергото ми опъна в почивния си ден. И аз съм в регулация, ама при мен плана за ел и вик по регулация е след 40 години. Ти си изкарал огромен късмет с тея 2 години.
valentino_g - специалист
Все още имам надежда че с това забавяне(утре 06.Август 2017 се навършват 6 месеца),стълба ще бъде пред имота.Пари под масата не давам а и не смятам да давам.Приемаме че имам стълб с монтиран електромер.Мога ли да си взема кабел(какъв?)да кажем 20-30 метра,табло(какво?) и да си го местя в двора?Това е защото имам една барака в средата на парцела и поне таблото да не е на дъжда.Когато почне строежа ще си ползвам кабела в къщата а това табло може и да не се ползва повече,след края на строежа.
hidrazin - майстор
valentino_g написа:...,табло(какво?) и да си го местя в двора?...

Абе човек, не четеш ли какво писах? Някакво табло (за предпочитане метално и с крачета) с главен предпазител, няколко предпазителя и контакти - монофазни и трифазни.
Като искаш да купуваш табло - ето:
Временни ел. табла
По-правилно (според мен) е да си намериш някой електротехник и той ще ти сглоби една времянка.
То така или иначе ще ти трябва такъв за инсталацията на къщата.
Иначе цените хич няма да ти харесат. Ей ти едно от продавалника. :-D
Ел табло в безупречно състояние за 220 и 380 волта идеално за строителен обект
:partyman:
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9

Тема "Енерго Про или ходене по мъките" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: