Страница 2 от 3

Re: Мнения за автоматична защита от ниско и високо напрежение

Публикувано: пет окт 27, 2017 11:39 pm
от plamen6703
Ехааа, шоколад, фъстъциии... Алиса в страната на чудесата :lol: :lol: :partyman:

Re: Мнения за автоматична защита от ниско и високо напрежение

Публикувано: пет окт 27, 2017 11:43 pm
от hidrazin
martolk написа:
Дразня се не от друго, а от това, че липсва каквато и да било аргументация. От опит ли е мнението, чули ли са нещо, схема ли са му виждали...? Да, съмнително хубаво изглежда, но все пак нека някой да каже защо не става...
За релето от първия пост:
Говорили сме за него ТУК. Също така там има снимка какво горе-долу има вътре.
Възможни капани:
- Не е ясно точно какво реле е сложил вътре китаеца (за колко ампера).
Има различни варианти в зависимост от лакомията на търговеца и производителя.
Срещата се например 63-амперови с 40-амперово реле, като и обратното 40-ампера заявена а вътре 60А реле.
Има и такива които отговарят (поне на написаното вън и сложеното вътре реле).
- Видно е че релето си е съвсем обикновено и няма дъгогасителни камери. За активен товар и не на максимална мощност ще работи.
При мощност близка до номиналната или при товари с реактивна съставка ... забрави. Ще залепне или ще се запали.
- Тази 1 минута закъснение е малко за защита на хладилник. При "премигване" на тока и работещ в момента компресор на хладилника, има голяма вероятност да му изпече компресора.
За релето от клипа - това с волтметъра.
Важат същите неща. Разликата е че то има вграден волтметър на предния панел.
Имам такова за 60А купено миналата година - стои някъде по рафтовете.
Отварял съм го още като дойде от Китай и релето вътре е за 60А. Пробвал съм го и аз но с малък товар - работи (включва и изключва при границите).
Казваш:
martolk написа:
...не успявам да намеря, независимо от цената...
Ами има. Ето ти "независима" цена. :-D
Също така ги препоръчвам и на тези дето не им харесват праговете на включване и изключване.
Ще могат да си ги настроят...
Реле за контрол на монофазна мрежа
Ето го и на по-приемлива цена:
Реле за контрол на монофазна мрежа
Много хубаво реле. Освен него ще трябва контактор и силно препоръчително таймер който да осигури забавяне при включване от няколко минути.
Примерно нещо такова:
РЕЛЕТА ВРЕМЕЗАКЪСНЕНИЕ ПРИ ВКЛЮЧВАНЕ
Ами .... успех.
:partyman:

Re: Мнения за автоматична защита от ниско и високо напрежение

Публикувано: съб окт 28, 2017 7:33 am
от fox_vt
Това шнайдерскоро ще се хареса вече на мормота най горе :lol: . То като го дооборудваш по добре си пази парите за качествен инверторен хладилник да смениш дръгела който така неистово пазите.

Re: Мнения за автоматична защита от ниско и високо напрежение

Публикувано: съб окт 28, 2017 9:06 am
от martolk
Благодаря на хората оставили полезни и аргументирани мнения! "Фъстъците" няма смисъл да коментирам, винаги има и такива... В ebay цените са поне с 50% по-ниски. Марковата техника изглежда добре, ще разгледам по-подробно. Гледах и защитите на Соно. Това по-конкретно ми привлече вниманието:
http://www.sono.bg/index.php?id=73&category=31

Някой има ли наблюдения за въпросното?

Re: Мнения за автоматична защита от ниско и високо напрежение

Публикувано: съб окт 28, 2017 11:12 am
от hidrazin
Това на SONO е една идея по-добро от китайчетата.
Предимства:
- Има вградена защита от пренапрежение (вероятно варистор за под левче).
- По-добре настроени прагове за включване изключване.
- Време за задръжка пи включване от 2 минути, което е малко по-добре от другото.
Недостатъци:
- Трябва да ръгаш по едно такова на всеки контакт който искаш да защитиш.
- При изключване ти прекъсва само едната линия и в зависимост от контакта това може да е както фазата, така и нулата.
Ако аз се вманиача толкова, бих си сложил нещо такова:
Реле за следене на напрежение HRN-33
+ контактор
+ реле за забавяне при включване за 3 минути
+ катоден отводител в главното табло
:partyman:

Re: Мнения за автоматична защита от ниско и високо напрежение

Публикувано: съб окт 28, 2017 1:25 pm
от martolk
Благодаря за съвета! Ще помиля и върху този вариант.

Re: Мнения за автоматична защита от ниско и високо напрежение

Публикувано: съб окт 28, 2017 8:47 pm
от DMN
iliya_i написа:
А при 175В вервай си че ще спаси хладилника или телевизора при 265 В.
Ако искаш вервай, но това лято имах проблем с напрежението на вилата на село(и още има). Последно(миналата неделя) с включен котлон напрежението беше 180V. Хладилникът компресорен "Мраз" на около 25-30г. цяло лято работеше с такива спадове в напрежението:
Прикачен файл:
DSC_0081.JPG
DSC_0081.JPG (42.7 KиБ) Видяна 1139 пъти
Е, "кучето" въпреки моите притеснения - оцеля. А пък ако трябва да добавя и тази осцилограма на напрежението на моменти там, нещата стават още по-зле. От време на време с продължителност около половин час, всички ЛНЖ в къщите по цялата улица мигаха с честота приблизително(по мое усмотрение) около 10 херца. Ето даже снимка на осцилограмата:

Прикачен файл:
2017-10-28_200058.png
Едно квадратче отговаря на 20V, та значи амплитудата на напрежението се менеше с около 30V с тази честота. Звукът на компресора на хладилника се променяше в тези моменти.
А пък на всичкото отгоре, цяла седмица ми се налагаше да работя с инверторен електрожен на вилата за разни работи....Ма що електроди захвърлих из градината щото залепяха, направо се измъчих аз и електрожена, на моменти напрежението при заварка спадаше до 160V, пък и аз съм един заварчик, само това ми трябва :-D .
А хладиникът си беше включен постоянно...
За по-новите хладилници не знам как им се отразява такова ниско напрежение, според мен само опитна постановка би показала реални резултати за конкретен хладилник, но ние обикновените хора обикновено нямаме такава възможност за такива скъпи опити.

Re: Мнения за автоматична защита от ниско и високо напрежение

Публикувано: съб окт 28, 2017 9:08 pm
от krasi92
Ако електромерите отчитат само енергията която е в норми и се плаща само тази енергия монополистите ще си оправят и системата и трасетата и всичко но сега е така-цената за 160 волта на село/кучета ги яли селяните/ и цената на жълтите павета е еднакво висока.Едва ли новите хладилници ще оцелеят при такива гаври с тях.На по добрите компресори ще задеиства защита а на другите билета за вторични суровини.

Re: Мнения за автоматична защита от ниско и високо напрежение

Публикувано: съб окт 28, 2017 9:17 pm
от hidrazin
DMN, хубаво есе ама ще ме извиняваш - не на място. :-D
Компресора на тоя Мраз няма нищо общо с новите и още по-малко с новите пускови релета.
На Мраз-а е механично. На масовите днес - с позистор.
Докато работи компресора позистора е горещ.
При краткотрайно отпадане на захранването компресора спира.
За да стартира трябва позистора да изстине - 2-3 минути.
Та ако захранването се възстанови до няколко секунди нямаме стартирал компресор.
По-скоро имаме "Печен компресор 1300 години България"... :shock:
Има проблем и ако компресора е направил налягане, тока спре за малко и той се опитва да стартира под голям товар (налягането на фреона което не се е разкарало по системата).
Да не говоря че тези компресори (старите) са доста преоразмерени - имат доста "месо".
Та те така .......
:partyman:

Re: Мнения за автоматична защита от ниско и високо напрежение

Публикувано: съб окт 28, 2017 9:40 pm
от DMN
hidrazin написа:
DMN, хубаво есе ама ще ме извиняваш - не на място.
Щом ти си човекът, който определя местата на всички тук, ок, ще си търсим друго място, макар че вземаш дейно участие в доста други форуми, надявам се да са останали някъде свободни места...ще ме извиняваш и ти :-D .
Дадох пример с конкретен хладилник(уточних какъв), защото по-горе се спомена, че хладилник не би оцелял при 175V. Оказа се, че все още има такива, дето оцеляват и не са под общия знаменател, това се опитах да кажа, ама...както и да е...
hidrazin написа:
На Мраз-а е механично. На масовите днес - с позистор.
Докато работи компресора позистора е горещ.
При краткотрайно отпадане на захранването компресора спира.
За да стартира трябва позистора да изстине - 2-3 минути.
Та ако захранването се възстанови до няколко секунди нямаме стартирал компресор.
Така е.
hidrazin написа:
Та ако захранването се възстанови до няколко секунди нямаме стартирал компресор.
По-скоро имаме "Печен компресор 1300 години България"...
С това не мога да се съглася, ако говориш за хладилниците с позистора - имат си и друга защита.
hidrazin написа:
Има проблем и ако компресора е направил налягане, тока спре за малко и той се опитва да стартира под голям товар (налягането на фреона което не се е разкарало по системата).
Да не говоря че тези компресори (старите) са доста преоразмерени - имат доста "месо".
С това също съм съгласен.
:partyman: