Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
markov_75 - специалист
Днес ми се оплака приятел, че като сложил ключовете в новата си къща, и щракне ключа за лампата, същия гърми и му пада предпазител. Инсталацията му е три проводна, но дефектотокова защита няма. В контактите са три кабела-фаза и две нули. В гнездото за единичен ключ също има три проводника. След замерването им се оказа че са фаза, нула и този който отива към лампата. И моя човек намерил фазата с фазова, вързал го към единия извод на ключа, за другия извод хванал един от другите два кабела, който се оказал нула, и при включване на ключа се сещате какво е станало. Не съм професионален ел. техник, но си мисля че нулата няма място при кабелите за ключовете за осветление. Всичките му единични ключове в къщата са по този начин. Девяторните и двойните са си наред, но тези ме и умира. Та аз ли нещо пропускам и не знам или този дето е прекарвал инсталацията е за......
plamen6703 - майстор
Какъв е проблема на приятелят ти да повика този, който е правил инсталацията да види за какво става дума? Как е предадена инсталацията в новата къща, или това е поредната куха тема :partyman:
lov - майстор
Фърлих една леща щот нямам боб. :) И на акъл ми идва че е мислено за двоен ключ и някой е омазал нещата в разклонителната кутия или пък грешката е във вързването на осветителното тяло. По ми се чини че е последното след като на зкоро в някоя тема имаше един дето си беше заземявал полюлея. :)
hidrazin - майстор
Ма ти тва успя да го изчетеш докрай? :?
:partyman:
markov_75 - специалист
Дори и за двоен ключ да е мислено,все си мисля че нулата няма работа там.
DMN - майстор
markov_75 написа:
Дори и за двоен ключ да е мислено,все си мисля че нулата няма работа там.
Нулата има работа там, но при условие, че първо преминава през лампата и чак тогава отива в ключа. Май някой е объркал нещо в разклонителните кутии.
ben84 - специалист
Има разни ключЕве с дистанционни и разни екстри, де им требе и нула. Та може и да е полезно, ако реши да се глези с тъпотии твоя човек.
Ако не помага тая нула, то и не пречи :partyman:
markov_75 - специалист
Съмнявам се майстора на инсталацията да
е предвиждал такива екстри,щом не са му стигнали знанията да сложи дефектотокова защита при прекарана трипроводна инсталация.
shadow__01 - майстор
В много редки случай се пуска и нулев проводник към конзолната кутия на ключа. Правил съм го само два пъти. Не се наложи да се използва. Идеята беше ако някога собственика реши да сложи някакъв супер модерен ключ са осветление със сензор са движение или със Wi-Fi управление, или нещо друго измислено. Ако случайно електрониката му иска нула, да не се чудим после какво да правим. Този проводник е старателно изолиран и нагъчен в дъното на конзолната кутия, като собственика е изрично предупреден за това. Колко ще помни вече е друг въпрос. Трябва да се пита който го е правил дали е нарочно или има грешка във връзките някъде.
ben84 - специалист
markov_75 написа:
Съмнявам се майстора на инсталацията да
е предвиждал такива екстри,щом не са му стигнали знанията да сложи дефектотокова защита при прекарана трипроводна инсталация.
Щом е прекарал трипроводна инсталация, значи е предвидил дефектнотокова. Иначе би дръпнал кабел само за + и - :-D

Тема "Странна (поне за мен) инсталация на ключове за осветлене" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: