Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hackera457 - помощник
Здравейте, някой може ли да ми каже сечението на магнитопровода на електрожена КраКра Е01Y.
АБВ потребител - специалист
Мисля че беше 20 см2 Колега :)
gogo7777 - майстор
И аз се мъчих да си спомня, но 20 не е със сигурност.....над 30 кв.см. трябва да е....та и повече. Трафа на "саксиите" е изчислен за номинална мощност при 125А, някъде към 4,7kW май беше. При 160А трафа работи във форсиран режим с по-малко навивки в първичната. Май така беше :?
jordanvass - майстор
6,8 kW е.
Току-що го разпарчетосах. :-D
Прикачен файл:
Кракра трансформатор.jpg
Сечение 4,6х5,5=25,3 кв.см
gogo7777 - майстор
:shock:
Верно ли е толкова сечението? 6,8kW е при 160А да....
Част от първичната намотка е разположена на другия стержен. Това теоретично спомага ли някак за използваното по-малко сечение на желязото от номинала....или тънкоста е в силиция и дебелината на ламелите? ВАХ също ми е интересна при асиметрични намотки каква е. Може въпросите да са ми тъпи, но трафовете са ми слабост от дете, а теоретично съм слаб в тая насока.....Ама съм упорит практик :)
jordanvass - майстор
Вторичната е само на едната макара, а първичната е разпределена и на двете. Превключвателят за силата на тока е направен така, че в първичната винаги има един и същ брой навивки, но веднъж взема повече от едната макара, друг път повече от другата. Така изходната характеристика става по-твърда или по-мека, съответно токът се мени. Май само за 160 А беше по-различно, но не помня точно. По принцип О-образните сърцевини имат по-мека изходна ВАХ от Ш-образните, където първичната и вторичната са максимално близко една до друга и загубите са по-малко. Но пък за електрожените е по-добре О-образна сърцевина - на празен ход има високо напрежение, за да запали дъгата по-лесно, а при натоварване бързо пада.
gogo7777 - майстор
Означава ли това, че един магнитопровод практически може да пренесе в пъти повече ток "на другия бряг" от колкото му дават по книга? Т.е. без да се насити и прегрее за определено "дълго" време. Те трансформаторите по природа са жилави душици амааа :?
По-скоро питах как влияе разположението на намотките и вчастност първичната. Тази малка част от нея, която е на стержена под вторичната, не ползва ли и тя същото по площ сечение както другата на срещуположния стержен и да участва и тя със свои сили в хамалогията с пренасянето на енергия :) Имаше някакъв Фуко май в тая игра....
jordanvass - майстор
Енергията се предава по индукция. От едната до другата макара пътят е по-дълъг, отколкото ако са на една макара двете намотки. Колкото по-близо са първичната и вторичната, толкова по-малки са загубите, по-твърда е ВАХ. Така при Кракрата колкото по-голяма част от първичната, разположена на макарата на вторичната използват, толкова по-голям е заваръчният ток.
Що се отнася за претоварването на трафа - така е. Ако изчисляваш един трансформатор за 6 кВт ще получиш много по-голямо необходимо сечение. И трафът би тежал сигурно 100 кила. Не става за практически нужди да го разнасяш. Затова правят много по-малък траф и ти казват да го ползваш 50:50 време, за да не го прегрееш. Дори за 160А при кракрата е 10%. То не само при електрожените е така. Микровълновите фурни също имат траф под размера, но пък яко го обдухват и издържа. Явно могат трансформаторите да пренасят много повече енергия от получената при нормални изчисления, само че здраво греят. И от медта, и от магнитопровода.
Andri01 - майстор
Сечението на трафа при микровълновите 35/65 мм, т.е. 22,75 кв.см .Просто като инфо,не към решение в темата :)
jordanvass - майстор
При трансформатор до 1кВт нужното сечение на магнитопровода е 1,25 по корен от мощността. Тия 22,75 кв.см съответстват на траф 300 вата при нормална работа и без принудително охлаждане. За една 900 ватова микровълнова би следвало да е със сечение 37 кв.см. Пак даже много са сложили, тия 22,75 квадрата са в значително по-добро съотношение от Кракрата.

Тема "Сечение на магнитопровода на Електрожен Кракра E01 Y" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: