Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Celeborn - специалист
Здравейте,

Имам един туземски въпрос... в жегите се оборудвах с бройка испански таванен вентилатор Фаро, но той идва с трети проводник за заземяване. Моята инсталация (сравнително нова, от 2012г.) няма трето жило за осветлението.
Тъй като нямам особени електротехнически знания и съм на принципа три пъти мери, веднъж режи, дали някой може да ми каже безопасно ли ще е с мостче да зануля зеления проводник на вентилатора в моя случай? Прилагам снимки на ел-таблото.
Осветлението е маркирано - вторият предпазител от ляво на дясно (C10). Самото то е разделено на два кръга.
Игнорирайте цветa на синия и зеления кабел, които са ползвани при гребена и синята шина, просто такива останаха при преправянето на таблото. Изолираните със жълто-зелено кабели в долната част на таблото са неизползвана връзка за бойлер.

Благодаря!

Изображение
Изображение
Изображение
plamen6703 - майстор
Монтирай си спокойно вентилатора и не се занимавай с "трето жило" :-D :partyman:
moimoimoi - майстор
а защо таблото е външно?
kolev_k - специалист
ср юни 06, 2018 5:54 pmmoimoimoi написа:
а защо таблото е външно?
Ми щот ел.техниците са ги мързяли да дълбаят и са го цопнали отгоре.Или не са се синхронизирали с мазачите и бояджиите.Варианти много.
Celeborn - специалист
А как стои същият въпрос със стенни аплици с метални корпуси? Има изводи над леглото за лампи, но кабелът е двужилен. Аплиците пък имат предвидено и зануляване, тъй като се светват от копче на корпуса... да занулявам или да оставя заземяването празно?
plamen6703 - майстор
По същият начин стои и въпроса с аплиците, свързвай ги и не се обременявай излишно със "заземяване" :wink: ! :partyman:
lyubohar - майстор
Ако корпуса на аплика е метален и не е занулен не е ли опасно?
Аз мисля,че е по добре да се занулят?
При двупроводна инсталация.
tzetz009 - специалист
вт юни 12, 2018 9:55 pmlyubohar написа:
Всичко при двупроводна се занулява задължително - аплици , пендели , полИлеи , вентилатори , луминесцентни ламБи , метални корпуси на LED захранвания .

Просто поета искаше да каже друго , но немо'ете 'го разберете :lol: !

:partyman: :partyman: :partyman:
plamen6703 - майстор
вт юни 12, 2018 9:55 pmlyubohar написа:
По-опасно е зануляването да се прави / в случая/ от човек, който пита дали трябва да се занулява.
Зануляванията в двупроводни инсталации са задължителни, но който го прави трябва да е сигурен в състоянието на инсталацията! :partyman:

Тема "Зануляване на таванен вентилатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: