Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Новак
Здравейте! Повреди ми се захранващият блок на една машинарийка. Искам сам да си го оправя. Разполагам с мултицет. Как мога да определя кои елементи са повредени - в смисъл как се измерват кондензатори, транзистори... Могат ли да се измерят директно на платката или трябва да се извадят... Моля някой може ли да ми обясни като за начинаещ - всеки е започнал от някъде :hilfe:
masteradmin - майстор
Значи първо зада се замерят елемтите задължително се отпояват поне от единия край. друг е въпроса че нещата са доста по сложни. Има активни и пасивни компоненти. Нека започнем от нещо по дребно:

1. Резисторите(съпротивленията) ако са изгорели те са опушени (почернели) с 2 думи ако външно им няма нищо може да не ги замерваш. Замерването на резисторите става като им отпоиш единя край.

2. Контензаторите не са пасивни елементи и те не се замерват така лесно.
В първия момент съпротивлението им е 0 а после след като се заредят безкрай. Те също се отпояват от едната страна. Външно ако се редовни също не е нужно да ги мериш. Когато някой контензатор е дефектирал най често е подут.

3. Транзистори, Тиристори и други - те са така наречените полупроводникови елементи. При тях имаш 2 PN прехода. Все едно грубо казано замерваш 2 диода. В едната посока съпротичлението е много ниско, а в другата много високо. Ако пуска и в двете посоки значи е пробил, ако въобще няма съпротивление и в 2-те посоки значи е изгорял.

Това е доста сложно ако трябва да обобщя отваряш захранването и внимателно гледаш кой елемент е изпушил (почернял). Чак тогава го отпояваш и замерваш. Като начало виж да няма бушон или нещо друго. Е това е в общи линии ако искаш нещо по подробно пиши
Duke_BG - специалист
първо кажи каква е машинарийката и какво представлява захранването и ??
и в какво се изразява повредата ??
а ако имаш и снимка ще е върха - за да можем да дадем некакъв съвет - все пак това е форум направи си сам, а не технически колеж или университет

и второ това май е за раздел електроника
Новак
Благодаря на masteradmin за съветите - намерих проблема и го отстраних - беше изгорял един транзистор.
П.п. Съжалявам за грешния раздел. Не съм догледал къде пускам темата.

Тема "Основи на електрониката" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: