Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
drekinov - напреднал
Здравейте,
преди година и половина бях отворил една тема за катодни отводители .. сега отново ми е фикс идея и накрая и без тях.
Става въпрос за апартамент със стандартно TN-C до таблото.
Сградата си има гръмоотвод, но едва ли ще успея да се преборя да убедя живущите ИЛИ да намеря проектант и да се сложи Type 1 в главното табло при електромерите. Търсих няколко проектанта, но все удрям на камък .. всичко по БДС и толкоз нищо че навсякъде наличието на гръмоотвод налага автоматично наличието на тип 1.

Да се върнем към по реалните неща обаче .. единственото което мога да сложа е Type 2 SPD и тук идва големия проблем.
Какъв точно модел и характеристики да бъде ?
Имам малка слабост към шнайдерските неща но проблемът ми е следния Шнайдер Domae катодните отводители не са със сменяеми патрони и са само 1P+N (TN-C-S) което поне за мен е безсмислено при липсата на earth bounding или истинска земя до таблото и ми е по-практично да е от TN-C страната на инсталацията. Uc е 275V
Acti9 катодните отводители .. примерно A9L40100 (40ka 1P) изглеждат добре . струват колкото domae и са среден риск/капацитет обаче имат и следното Uc - Maximum continuous operating voltage Uc. 350V .. съответно номиналното напрежение е по стандарт 230/400V +-10%

Хващам примерно Elmark SPD-тата там всички са Uc 275V

Legrand също имат различни типове като Type 2 варирант в Uc волтажа си и почват от 320V докато T2/T3 моделите имат и 275 но отново са 1P+N.

Допълнително acti9 имат изискване за някакви индустриални бушони с голям lcu капацитет.

Почвам да се питам фактически наистина ли няма никакъв смисъл или полза от този тип защита в монофазна TN-C инсталация в жилищен блок ?
sts - специалист
Има и други производители на катодни отводители.
Препоръчвам Ви да разгледате каталога на OBO Beterman.
Проектантът не монтира катодни отводители.
Той дава становище или прави проект след като получите отговор от ЕРП
ако сте подали заявление съгласно техните изисквания.
drekinov - напреднал
Проектанта е ясно, че няма той саморъчно да дойде да го монтира. най-малкото всичко трябва да се координира и с енерго про в случая тъй като таблата са заключени от тях и единственото което може да правиш е да гледаш през плексигласа и толкоз. Но идеята ми беше да обясни как може да се случат нещата чисто документално и грубо в каква финансова рамка. Примерно цялата работа може да излезе междъ 2к-3к лв а вече ако ще се прави нещо по същество ще се направи точната сметка.
Иначе съм се обаждал на един проектант който намерих в интернет за Русе и той вика прави се изравняване на потенциалите и толкоз. катодни отводители се слагат в подстанциите и трафопостите. И като думне светкавицата на заголилия крак активен гръмоотвод върху блока .. аз не мисля че примерно оборудването в 25-30 апартамента и търговски помещения не си струва защита .. не знам може да не съм добре с математиката но примерно Type 1+2 като цена варира от 1000 до 1600 лв според марката .. един тъп телевизор дето може да ти скъса нервите щот е андроид също струва толкоз а говорим за един т елевизор в един апартамент.
Питах ехнатон които продават шнайдерски продукти и те не знаят проектант или някой към който да ме свържат .. вкрайна сметка там купуват основно фирми за изграждане на инсталации или никога не са продавали катодни отводители или просто се работи по проекти от София, а в Русе сме още 1999г. :)
Тъжно ми става когато чета че примерно в UK от pre-1966 не се прави L/N инсталация за осветителни тела а е факт че 2009-та акт 16 сгради са L/N за осветление (двупроводна)

Разгледах продуктите на ОБО, там отново Type 2 го дават с UC 320v (с патрони) , а Type 3 с Uc 255V (не сменяем) и не е обяснено каква координация с mcb трябва да се направи.

Просто оставам с впечатление че изпускам нещо съществено може би тъй като сградата не е проектирана с идеята да има такъв тип защити и може да се окаже вкрайна сметка че единственото което може да правя е застраховка и type 3 защити по контактите или евентуално в таблото тъй като имам много смарт релета които са на твърда връзка.
drekinov - напреднал
от каталога на ABB ми направи впечатление следното те имат Type 2 с Un = 230; Uc = 275V & TOV (temporary overvoltage) = 337V което е много близко до това което шнайдер примерно предлагат тоест 340/350V може да е някакво разминаване в начина на представяне на информацията, но това е само догадка.

От руския материал по картинките за първи път ми направи впечатление следното, което може да не е вярно де:
type 1 & type 2 защитите все бяха на трифазните части от инсталацията докато при потребителя закачен на една фаза .. Type 3 :)

Ще разгледам още, но предполагам няма да ми дойде от първия път вече съм разгледал каталозите на шнайдер, легранд, hager , ABB (въпреки че тази подробност за Un, Uc, TOV сега ми направи конкретно впечатление)
drekinov - напреднал
Мисля че чуденката ми получи някакъв отговор.
От любимия ми канл на John Ward който е пуснал снимка за неговата SPD https://pbs.twimg.com/media/EQqYseOXUAE ... ame=medium
фактически там имат earth bounding и 1P+N защита е уместна но на надписите се вижда че патрона N/PE е с Uc 280V докато патрона който е L-PE в нашия роден случай L-PEN е с Uc 350V тоест катодния отводител на шнайдер и фактически останалите продукти е Ок и явно има защита.
Иначе защитата от снимката на wylex .. друг популярен бранд подобен на hager в УК тоест върши работа :)

Тема "Катодни отводители 2" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: