• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Английското съм чел. Не съдържа отговор на въпроса който съм задал - защо компресора на фризера не работеше при -3 градуса на дисплея и зададени -16 градуса. Или пропускам нещо?

Извинявам се, сега прочетох за 2та датчика. Може ли обяснение как работят и защо така се получава? Да има такава разликаот 13 градуса между термостата и термометъра.

И тази оранжева лампа свети само ако се натисне копчето до нея. Единственото което индикира е влючен суперфрост режим.
preslav - майстор
Аз малко се пообърках от обяснения - останах с впечатлението, че жена ти не е натиснала копчето за включване на фризера.
Нямам такъв хладилник (или подобен), просто намерих инструкцията в нета, но не съм се задълбавал в обясненията кога и как да се ползва супер-дупер фроста.
Има някаква логика компресорът да се управлява от датчик, който чете температурата на питата (изпарителя), а термометърът на дисплея да чете температурата в най-топлата част на камерата - тогава би могъл да се получи подобен ефект на "стъпково" понижаване на температурата във фризерната част. Въпреки всичко не ми се вярва, че за 13 години подобно нещо не е забелязано, а едва в последната година ти е направило впечатление. Не ми е логично и това, че след последното разместване на хладилника, компресорът не е изключвал в продължение на 15 часа - има нещо миризливо, но какво?
brum - майстор
Ще обясня от начало.

Фризера е пълен на 2/3, температурата е -16 градуса. Във фризера са добавени ~5кг охладено месо. 6 часа по-късно виждам червената лампа да свети и индикатора да показва -3 градуса при зададени -16 градуса. Компресора на фризера не работи в този момент. Проверка установи, че компресора е хладен и не е работел скоро. Копчета до този момент не са натискани, а само вратата е отворена, добавени са продукти и врата е затворена.

Последва гасене и пускане от контакта, цъкане на superfrost копчето и след малко компресора тръгва. И така нормално за едни 24 часа стига зададената температура.

Проблема ми е с първата постановка преди да почна да чопля по фризера. Очаквам фризера да вижда, че е на 13 градуса над зададената температура и да не изключва компресора преди да е стигнал до нея. Уви - компресора не работи, а фризера един вид размразен.

В последствие се установява, че компресора няма зор да работи 24 часа без прекъсване и да достигне зададената температура. Т.е. ако има проблем е по управлението на компресора, а не по самият компресор. Иначе няма драма да поддържа зададената температура ако не се допълва фризера. Винаги седи закован на -16 градуса.

Та фризера има 3 копчета - on/off, изключване на аларма и включване на superfrost. On/off копчето не е пипано - винаги си седи включен. Суперфроста беше пуснат като размествах хладилника и за това компресора на фризера откара 24+ часа без почивка.
preslav - майстор
Според това, което прочетох в ръководството, винаги когато количеството на незамразените неща (подлежащи на замразяване) е над 2 кг. е необходимо да се натиска копчето СУПЕРФРОСТ - може и аз да не тълкувам правилно написаното, възможно е и преводът да е лаба-триби, но факт е, че след като си натиснал това копче, всичко си е дошло по местата. Не трябва да се прибързва с изводите, може всичко с електрониката, компресора и камерата да си е наред - предполагам до 2-3 дена ще стане ясно.
DMN - майстор
И аз се хващам за това - 13 години щом не си усетил да има нещо смущаващо, а сега виждаш, че нещо не е наред, значи сега има проблем. А и щом компресора е тръгвал и то двата пъти, след като си местил уреда, едва ли е случайно. Според мен трябва да се огледат и поразбутат кабеляците, пусковите релета или каквото е там всичко свързано с управлението на този компресор.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Проблеми с фризер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: