пон яну 11, 2021 10:46 pmiliya_i написа:Тъй де. На предния кожуха почнал да ръждясва (10г.), ама като започна да тече ръждичката и от долу, и хоп проблема с ръждата отвън се реши - смяна с нов.пон яну 11, 2021 8:58 pmzz_stefanov написа:Имах 2 изкарали по 16-17 години. На единия веднъж сменях анода на 10-тата година и чистих котлен камък. Беше останала смоо шпилката. На втория - никога (беше при квартиранти). Нагревател - никога.пон яну 11, 2021 1:08 pmiliya_i написа:И аз винаги посягам към ръждаемите. Това с 15'те години си е напълно възможно, ако се следи за изправността на анодната защита. Навремето имаше тестери, от едно време нататък ги произвеждаше един роднина. От него знам, че ако защитата не функционира (не става въпрос за тестера), балона се пробива за около 6 месеца.
Ако под "рационален избор" разбираш съотношение цена/гаранционен срок, няма кой да бие българските емайлирани бойлери. Колкото и да са омърморени по всички форуми. Аз лично предпочитам ръждаем бойлер от проверена (от мен - даващи над 15 години живот при последните ми опити) марка за 200 лева с 5 години гаранция, пред неръждаем за 700 лева с 10 години гаранция или марка с която тепърва ще пробвам. Защото тези с 10-те години гаранция, едва ли ще изкарат 40 години живот. Най-малко външния кожух ще ръждяса и ще се наложи пак да се изхвърля.
Все пак това е просто един бързовар. Не е бижу, за да се фукам с него.
Тези тестери престанаха да се слагат. Хората се радват, че техният нагревател издържал над 5-7 години, но като отвориш такъв бойлер, се вижда че анодната защита я няма. Слагаш всичко ново вътре обаче след някой друг месец казана се пробива. Правят ги от много тънка ламарина.
Та ако на 4-5 години ви изгаря нагревателя и успоредно с това се сменя и анодната защита балона може да изкара над десет години.
Работата е там, че никой не си отваря бойлера само за да проверява състоянието на анодната защита.
Смятай ако им слугувах!
Абе да не съм се женил за тях....