Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Nikola911 - помощник
Здравейте , имам монофазен ел двигател (помпа) за геран , който демонтирам всяка зима и монтирам през пролетта. Значи преди си го включвах с кабел в контакт , но от съображения за сигурност да не се мокри разклонителя и да стане беля, реших да извикам ел техник който да ми сложш пусков ключ ПВ. Та след като го сложи има няма 2 дни и бутоните започнаха да заяждат и да се връщат трудно в изходно положение явно ме е ментал и ми е дал старо(използвано) ПВ ..... това обаче не е толкова голям проблем. По лошото е че миналата неделя реших да сложа помпата (разкачвам само от към мотора , като съм си снимал кабелите за да не объркам нещо ) е вързах го пуснах тока и бушона изгоря ..(без ПВ-то да е натискано , включвано ) разкачих , подмених бушона тока тръгна... закачих отново бушона замина . Къде може да е проблема :? според мен 100% е от ПВ-то , а дадох не малко пари да ми го монтира "ел техника" . Преди да го изхвърля и да сложа нормален ключ за лампа както съседите са направили и 4години нямат никакъв проблем , реших да попитам тук по-компетентни хора ,от къде може да е проблема и дали въобще да се занимавам с поправка.
krasi92 - майстор
При монтажа на пускателя пробвахте ли помпата.
Thanks for sharing this post and with the help of this post, I can solve more problems. Its very helpful for me Gustavo Woltmann
Andri01 - майстор
:shock: :? Този от кой край на България се пръкна, не е от махалата?
sts - специалист
Направете проверка ПВ без елдвигател дали изгаря предпазителя.
Вероятно изгаря и може това да е повредата.
Ако е монтирано навън /влага/ се очакват утечки и к.с.
След като бутоните заяждат има влияние на атмосферните условия.
Лятото не би имало такъв ефект.
ky-kyy - майстор
То, още във въпроса, е отговора на загадката :
реших да сложа помпата (разкачвам само от към мотора , като съм си снимал кабелите за да не объркам нещо
Е, объркал си нещо :lol: Снимай тоз пускател и къде си закачил жицата на матора :)
Nikola911 - помощник
Ето снимка от към мотора ... при пв-то не съм пипал . Ключът е навън , но и още началото на септември като беше голяма жега ми направи този проблем и от тогава не съм слагал помпата... ! И без ел двигател не изгаря предпазителя, само като вържа кабелите към мотора !!
( снимката е обърната)

Прикачен файл

1617354808_tmp_20201003_105833.jpg
krasi92 - майстор
С ПВ работила ли е помпата
Nikola911 - помощник
Да работеше , но сега като вържа мотора , без да натискам бутоните на ПВ-то и бушона се заваря ...
ky-kyy - майстор
Опитвам се, да ти обясня с думи прости, ама не ме четеш.....За да изгаря предпазител, значи дава някъде на късо, демек фаза и нула, се допират. Написал си, че без да включваш ПВ-то, ти изгаря предпазителя, което води до извода, че не свързано както трябва, предполагам, че прекъсва нулата, а фазата директно отива към мотора, или че контактора е залепнал. Затова помолих, да свалиш капака на пускателя и да снимаш. Също е важно да споделиш този пускател, как е вързан към мрежата, дали случайно не е включен с щепсел в някой контакт, с какъв кабел/дву или трижилен/ има ли мостчета разни..
И въобще, да уточниш, какво искаш - да научиш електротехниката, да изгориш двигателя, или ел инсталацията, недай Боже, да пострада някой, или да си пуснеш помпата и да поливаш. Ако е последното, бих те посъветвал, да повикаш ел. техник. Подчертавам ел.техник, а не някой, който доста разбира....Щото доста разбира, звучи като малко бременна....

Тема "Проблем с ел двигател ." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: