Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Моля за съвет какъв изолатор да избера за кабел NYY 4х10, който ще се полага в земята.
Спрял съм се на метална гофтирана тръба с ПВЦ изолация (металоръкав с ПВЦ покритие) и червено-черната двустенна ПВЦ гофрирана тръба ("октопод" и казват някои). Първото ми го предлага ел.проектант, 2-рото - склададжия на голяма ел.фирма от региона, в който живея.
Сега малко уточнение в полагането. Започваме от таблото на ЕВН, от там 4 метра с 2 чупки от 90 градуса в земята, после кабела влиза направо под асфалтиран път в метална тръба Ф25,4 (32мм външна). Пътя е грубо 5 метра. След това, преди да влезе в таблото в имота ми, минава през отводнителна канавка, която рядко се пълни с вода, но си е влажна в периода ноември-април. Разстоянието от края на тръбата под пътя до моето табло е около 5-6 метра и има пак чупки, т.е. изпълнението с тръби няма как да го изпълня, колкото и да ми се иска. В момента ел.захванването ми е изпълнено със СВТ кабел 4х6, което се сменя 1-во, поради малоумно прекъсване от страна на ВиК при подмяна на централен водопровод в този участък (на 99% са срязали тръбата и кабела е положен извън тръбата към 50-60см, бедна ми е фантазията само как са го свързали) и 2-ро, понеже ми предстои строеж на еднофалмилна къща в имота. Сегашния кабел мисля да го вадя, като вържа новия за него и възела между двата го усуча с изолирбанд. Ако не стане, ще търся вариант с метална сонда за кабели. Вече е разровено в 2-та края, остава ми само ВиК да разкопаят следващата седмица и да прекарам 2-та кабела под пътя... И знам, че ще ми е трудно при нов кабел с диаметър 20мм в тръба 25мм, но нямам избор.
Та кое решение да избера като търся издръжливост на корозия заради канала, който няма как да подмина?
И още един съвет търся от вас - как да снадя правата метална тръба под пътя с изолатора, за който търся съвет? Добре ли ще е самовулканизираща лента и върху нея термошлаух с лепило? Ще хване ли върху метал и после ПВЦ?
Предварително благодаря за мненията ви!
hidrazin - майстор
Забрави какво ти е казал проектанта. Онова металното гофре изгнива от влагата. Слагай от червеното...
Под червеното гофре поне 5-10 санта пясък а над него поне 10-15.
Над пясъка слагаш малко пръст (10-15 санта) и върху нея - защитна лента. Чак тогава дозариваш.
Иначе някога пак може да ти го "намерят" с багера.
Прекарването през металната тръба ще е "забавно". :-D
И гледай кабела да е напълнен - между жилата да има "пластелин".
Водата да не те притеснява.
:partyman:
пон юни 07, 2021 1:03 amhidrazin написа:
...
Прекарването през металната тръба ще е "забавно". :-D
И гледай кабела да е напълнен - между жилата да има "пластелин".
Водата да не те притеснява.
:partyman:
@hidrazin, сърцето ми се свива, като се замисля за прекарването на новия кабел през тръбата. Днес или утре предстои ВиК да разровят, за да видя какви са ги надробили, но почти съм убеден, че по някакъв начин са срязали тръбата и са прекъснали кабела. Лошото е, че тръбата е дебелостанна и притесненията ми са да не са я закривили по някакъв начин... Хубавото е, че прекъснатото очаквам да е 50-60 см, макс метър. Абе "весело" ще е... Дано само няма малки камъчета или по-едър пясък в тръбата, че 20мм кабел в 25мм тръба :verzweifelt: :cold2:
Иначе кабела е с изолация между жилата, NYY е.
ZEDYCUS - майстор
То ако мислиш, че и през червеното гофре минава лесно, ще сгрешиш. Преди няколко години прекарвах същия кабел на 40 а метра, прав канал. И вкарах първо кабела в гофрето и после полагах в канала. Малко сапунена вода с веро помогна много за лесното вкарване в гофрето.
krasi92 - майстор
Гофре 40 мм си има водач и с него става да си прокараш стъклофибърното жило. Кабел за кабел е добре ако са добре стегнати нещата и снадката не е дебела. Най интересно е уплътняването между метала и гофрето. Аз бих пробвал с епоксидна смола и някакъв инпровизиран калъп.
Благодаря на всички отзовали се в темата! :prayer: =D>
Кабелът е успешно сменен! :drinkers:
Изненадващо лесно мина през тръбата, в която имаше и не малко кал (беше валяло доста предния ден). А може би и калта спомогна за лесното минаване през тръбата. Вързахме го за стария кабел и омотах със изолирбанд. Сложихме го в червено-черното гофре. Вижда ми се доста крехко, дано да греша и да издържи във времето. Свръзката между металната тръба и гофрето я направих с термосвиваем шлаух с лепило. После 2-та края на свития шлаух - омотани хубаво със самовулканизираща се лента. Но и вие ме успокоихте донякъде, че водата и влагата не са страшни за кабела (NYY 4x10).
Иначе проблемът се оказа окъсен кабел в един от ръбовете на тръбите. Просто предния собственик на имота не беше снадил 2 тръби, а там, в чупката, кабелът превеше 90 градуса. Вероятно при монтажа на ВиК тръбата са го опънали зверски, защото беше прогорял хубаво.
Иначе изпълнението на ВиК и ел е мекао казано МАЛОУМНО!!!! Намират се на 4 пръста едно от друго!!! 10-15 см, дами и господа!!! И ел.кабела в тръбата е ПОД ВиК тръбата... абе чудо на техниката и технологията... Затова при започване на проекта ще накарам ВиК да ме свържат към друго разклоние по тръбопробода им, имам лице към пътя 22 метра. И без това ще им плащам за това.
Djack - специалист
В тази черната пн тръба за вода ако се прекарва кабел, дали ще има проблем?

Тема "Въпроси за полагане на ел.кабел в земята" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: