Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stef789 - помощник
Благодаря за отговорите! Прочетох цялата тема и ми се изясниха много неща )
Ще се наложи да се изгради нова инсталация, доколкото съм чел главно в руски форуми, двупроводната е TN-C и вариантите са три - преминаване към TN-C-S където N(нула) проводникът е разделен на определено място с повторно заземяване и идва до обекта с два отделни проводника, нулев работен проводник N и защитен проводник PE(земно)
Другия вариант TT, където защитният проводник PE е заземен независимо от нулевия проводник N( собствено заземяване) и всяка връзка между тях е забранена
Третия вариант TN-S, който доколкото съм чел е най-надежната и безопасна система за заземяване, но в повечето случаи е почти неизпълнима или много скъпа, там нулевия работен проводник N и защитният проводник PE идват в обекта с отделни проводници директно от захранващия трансформатор(подстанция) и не трябва повторно заземяване.
Мисля, че TN-C-S е най-удачния избор тук?
npace - специалист
Трудната (и скъпа) част е да има три кабела из стените на сградата.
Оттам нататък бял кахър дали ще боцнеш защитния кръг в нулата идваща от съответното Енерго или ще набиеш един дълъг шиш в земята някъде около сградата. :-D
iliya_i - майстор
съб фев 23, 2019 12:28 amstef789 написа:
Ще се наложи да се изгради нова инсталация, доколкото съм чел главно в руски форуми, двупроводната е TN-C и вариантите са три - преминаване към TN-C-S където N(нула) проводникът е разделен на определено място с повторно заземяване и идва до обекта с два отделни проводника, нулев работен проводник N и защитен проводник PE(земно)
Не е съвсем наложително да се изгради изцяло нова инсталация. Може и на части - например само клона за бойлера. Твоята схема принципно си беше вярна и ще върши работа. Просто от ДТЗ до бойлера ти трябват 3 проводника, а нулата да се раздели преди ДТЗ на N и PE. Забележките ми бяха до мястото където ще се разположи самата ДТЗ, и във тази връзка имах някои въпроси към сегашното фактическо положение.
nikolov333 - майстор
Основния проблем при схемата му беше, че бойлера се захранва от кутия с произтичащите рискове за отпадане на РЕN, което с ДТЗ и схема TN-C-S, не е добре.. За това разделянето на PE и N, трябва да се прави максимално близо до повторния заземител или до "най-дебелия" PEN .. viewtopic.php?f=11&t=61372&start=40#p959991
В тази ситуация, при отпадане на РЕN, ДТЗ в двупроводна система TN-C дори и с незанулен корпус на уреда, може да се окаже по-безопасна от ДТЗ при TN-C-S, защото ще изключи захранването при утечка през човек, дори и без PEN, ако офазяването на корпуса не е от "комшиите", по железни тръби .. :sad: :?
mironcho - специалист
Чукча - писател, виж какво е отговорил човека по-напред!
пет фев 22, 2019 8:41 pmstef789 написа:
И какво друго освен бойлера захранва тази разклонителна кутия?
Нищо, това е отделна линия от апартаментното табло до бойлера, това е отделен бушон за бойлера
nikolov333 - майстор
Чукча, пак нищо не си "разбрал" и продължаваш да не правиш разлика, между PEN, работна нула и защитен.. :idea:
съб фев 23, 2019 1:15 pmnikolov333 написа:
Основния проблем при схемата му беше, че бойлера се захранва от кутия с произтичащите рискове за отпадане на РЕN, което с ДТЗ и схема TN-C-S, не е добре.. За това разделянето на PE и N, трябва да се прави максимално близо до повторния заземител или до "най-дебелия" PEN ..
mironcho - специалист
На чужд гръб и сто тояги са малко, нали Николов?
Много лесно се дават теоретични съвети за да покажеш, колко много знаеш с куп терминология за да объркаш питащия. Пробвай се да отговориш кратко и ясно без да показваш знания и да... "се самоцитираш" (баси нарцисизма). Многословието само обърква незнаещия.

Абе при тебе пространното дрънкане май е професионално изкривяване :lol:

Извинявам се, че писаното е извън основното тема.
nikolov333 - майстор
Не знам какъв ти е проблема лично с мен, но в твоя случай си трябва специалист по ментални проблеми.. :?
nikolov333 - майстор
За 35 EUR май няма толкова ефтина ДТЗ на щепсел, че и 16А/10mA, барабар с циркуляр.. https://www.lidl.de/de/parkside-diamant ... fe/p306581 ама у олъхъ-то, както винаги са се уляли на двойна цена. :-D https://m.olx.bg/ad/nemski-diamanten-ts ... 7XyiX.html
Прикачен файл:
received_740538079774690.jpeg
НИК0013 - помощник
ЧНГ на всички!
Таблото от снимките е в ново жилище. Вече два пъти при "късо" пада предпазителя в централното табло/извън жилището/ без да пада предпазител вътре.
Има ли нещо неправилно в монтажа на снимките?
Благодаря предварително на включилите се!

Прикачен файл

viber_изображение_2020-01-03_13-27-23.jpg
viber_изображение_2020-01-03_13-27-23.jpg (115.44 KиБ) Видяна 295 пъти

Прикачен файл

viber_изображение_2020-01-03_13-27-22.jpg
viber_изображение_2020-01-03_13-27-22.jpg (105.58 KиБ) Видяна 295 пъти

Прикачен файл

viber_изображение_2020-01-03_13-27-21.jpg

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: