• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 68
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Пускам тема за моята фотоволтаична инсталация. Имаше интерес от разни хора и подозирам, че споделените детайли ще са полезни.

Инсталацията е съставена от няколко компонента - панели, инвертори, контролери и електрическа част която да навърже всичко. В момента е на фаза идеен проект и съм поръчал май всичко нужно.

Панели
Почвам от панелите. Имам над гаража скат с южно изложение (леееко гледащо на изток). Площта не е голяма - 7.4м на 3.1м. Както и да го въртя най-удачно е да се разположат 6 панела по този скат. Има разни изисквания, че панела не трябва да се показва над билото на покрива, та реално не може да се използва целият размер на ската. Наклона не е от най-удачните - 18 градуса. Повдигане на панелите в единият край е трудно постижими, защото ската почва да идва къс. Та за това монтирам най-големите панели които могат да се съберат без повдигане. Монтажа става по-прост за сметка на по-високата цена на панелите. И реално по-големите панели лятото ще дадат повече мощност.

Панелите са Jinko 535W, JKM535M-72HL4. Размери 2274 х 1134 х 35 mm. За монтаж ще използвам стандартните елементи предвидени за тези цели - алуминиев профил 40х40, междинни и крайни скоби, планки за монтаж на профилите върху битумни керемиди.

Общата дължина с планките на целият пакет излиза около 693см. Слагам по 10см от двата края и профилите стават с обща дължина 7.1 метра. За да се разпредели товара равномерно на покрива ще има по една планка между профила и всяко ребро което минава под него. И защото ребрата са ми на гъсто - по12 планки на профил. Или общо 24 планки ще държат 6те панела.

Профилите са два и според спецификациите на Jinko трябва да са на разстояние 125см един от друг и панела да ляга така върху тях, че профилите да са на еднакво разстояние от двата края.

По спецификации при този монтаж панела може да носи на 3600PA налягане от горният край и на 1600PA от долният (вятър). Като сметна площта излиза около 150кг. Покрива е смятан за 250кг/м2, та няма да му е драма да носи панелите заедно със снега над тях.

Монтажните елементи (профили, болтове, планки, скоби и т.н.) общо около 500лв с доставката. Панелите с доставката са около 2800лв.

Инвертори
Ще използвам компоненти на SMA. Поговорих с разни хора, видях различни гледни точки, но това което ме пречупи да дам повече пари за нещо европейско бяха три неща:
1) Поддръжката и гаранционното обслужване. Наличности има и по това което пишат SMA проактивно те търсят ако има проблем с компонентите. Реално получаваш и услуга над самият инвертор. Включително и портал в който се събира информацията от системата и можеш да получиш насоки как да подобриш собствената консумация спрямо тази от мрежата.

2) Качеството на компонентите. От SMA по форумите малко хора са се оплакали. И не е защото малко хора ги ползват. Мнението което добивам за тях е, че са стабилна фирма която държи на клиентите си.

3) Дизайна на системата. Силно модулна и с лекота се добавя в съществуваща инсталация. Монтираш един home manager в таблото при предпазителите и после в който контакт решиш си добавяш инвертора. Ако тръгнеш да добавяш батерия я включваш в следващият контакт и приключваш. Комуникацията между самите компоненти се извършва през LAN мрежата.

Та за малко под 3500лв получаваш инвертор и управление което може да ограничи да не се връща енергия в мрежата. Без да се налага да слага инвертора по средата на кабела идващ от ЧЕЗ. Но в този вариант не се поддържа батерия. Ако искаш да добавиш такава се купува още един компонент дето е струва около 5000лв (без самата батерия).

Алтернативата ми беше Growatt SPH6000. Това е хибриден инвертор и горе-долу за същата инвестиция като за SMA-то до тук (3100лв) получаваш система към която можеш да добавиш батерии при желание. При спиране на тока може и да работи като аварийно захранване. Недостатъците са качеството на изпълнението (често се срещат оплаквания от продуктите им, но се твърди, че последните години нещата са по-добре) и гаранцията - няма сервиз в България и при проблем инвертора пътува до сервиза в Европа. Пък и като отвориш datasheet-а и видиш вътре едни 10% THD на синусоидата леко почваш да се притесняваш за уредите дето ще вържеш след него.

Електрическа част
С компонентите на SMA тази част е чак приятна. Енергията се налива директно към някоя крайна точка на електрическата инсталация. В моя случай от къщата към гаража отива 4мм2 кабел за захранването на гаража. По него ще върна в къщата енергията генерирана от инвертора. Отделно изпраща данните към Sunny Portal-а на SMA.

За да работи цялата система е нужен контролер. От няколко години SMA предлагат контролера в едно с power meter-а и той се монтира директно на DIN шината в таблото. Заема 4 позиции и е трифазен (няма монофазен за съжаление). Мери енергията която влиза от мрежата и контролира инверторите.

Между панелите и инвертора ще сложа прекъсвач и предпазител. Между инвертора и захранването на къщата ще сложа автоматичен предпазител и аресторна защита. Самите корпуси на панелите според изискванията трябва да бъдат заземени със собствена земя която ще реализирам с 3 заземителни кола (от малките, под метър) и 16мм2 кабел до релсата на покрива.

И това е за сега. Очаквам всичко накрая да бъде 7000 и малко лева. И се надявам до края на март да заработи. След като тръгне системата следва узаконяване с пълен набор проекти и всичките редовни стъпки от процеса. Към момента гаража е без акт 14 и не мога да тръгна по правилният път. Отделно, че правилният път ще позволи да сложа панелите около средата на годината, а с наклона на панелите дето ще имам "силните" месеци започват от март и не ми се чака.
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (32.94 KиБ) Видяна 7168 пъти


Това е схемата на очакваната инсталация. Срязах едни картинки за да махна излишните неща и така изглежда доста ясно. В дясно се вижда тока от мрежата и електромера в таблото. И после home manager-a в моето табло. Интелигентните товари не са най-интелигентните към момента. Можеш да им дадеш в колко часа да тръгнат. Но в бъдеще ще стават по-интелигентни (в следващият абзац).

И после?
После ще го мислим после, но вече идеи има. IOT контролери правя с усмивка. Като ги интегрирам в системата ще мога да планирам автоматизирана консумация според прогнозите за производство на енергия по часове (SMA дава такива). Първо сушилнята, после пералнята, после съдомиялната и накрая бойлера (че да не става зян таз енергия). Това като ни няма нас у дома. Като сме у дома е достатъчно да пращам SMS-и на жената :) .

Отделно ще се прецени колко енергия ползвам и колко става зян. При нужда ще добавя батериен инвертор и самоделна LiFePo4 батерия.

Та това е на кратко. С инсталацията ще добавям снимки. За да могат хората да почерпят опит и евентуално да съберат кураж за стъпка към по-зелено бъдеще :) .

Към модераторите: дали не е време да направим раздел подобен на този за отопление? Фотоволтаиците не са чак толкова модерни, но по това което чувам от фирмите монтиращи такива има сериозен подем в тази област последните години.
Последна промяна от brum на пет мар 04, 2022 5:21 pm, променено общо 1 път.
feikot - специалист
Има и други много качествени инвертори, Гроват не мога да го зачисля към тях, Хуаей... Повече от гроват,но Energy flow има добри решения плюс адекватна поддръжка (да не се счита за реклама). Разкажи малко повече за Хоум мениджъра и възможността му да захранва различни кръгове (контакти специално надали като са на един кръг)
hidrazin - майстор
пет мар 04, 2022 4:37 pmbrum написа:
Ще използвам компоненти на SMA.
1) Поддръжката и гаранционното обслужване. Наличности има и по това което пишат SMA проактивно те търсят ако има проблем с компонентите. Реално получаваш и услуга над самият инвертор. Включително и портал в който се събира информацията от системата и можеш да получиш насоки как да подобриш собствената консумация спрямо тази от мрежата.
2) Качеството на компонентите...

... ще мога да планирам автоматизирана консумация според прогнозите за производство на енергия по часове (SMA дава такива)...
Това с SMA - голяма грешка. От доста години не са номер едно. Много китайски производители ги задминаха.
Преди 10-тина години - да (то и китайски нямаше чак толкова много).
И ние заложихме на SMA но никога повече няма да направим тази грешка.
Почти всички китайски инвертори предлагат безплатен портал.
Най-добрата точност на прогнозите от SMA е +/-30% а най-често +/-50% и нагоре. :-D
Тоя филм с прогнози (и то платени) вече съм го играл ... Забрави за такива. С тото-то имаш по-голям шанс.
:partyman:
brum - майстор
Huawei работи само с високоволтови батерии. SMA работят със 48 волтови. Фаворитите ми бяха Victron и SMA. Victron обаче нямат решение за инвертор който да работи без батерии.

Energy flow не ги бях чувал, но и не излиза нищо в google за тях (само български сайтове). Не ми звучат като утвърдена марка, а не искам да съм опитното зайче на неутвърдените. Подозирам, че може да продават ребрандирани китайски инвертори. Тия корпуси ми изглежда познати.

А за прогнозите на SMA - нищо не мога да кажа към момента. Ще го мисля ако има проблеми. Тъй или иначе за управлението на подовото си имам прогнози за времето и за 2 часа напред са доста близки до истината. Там гледам само облачност и при ниска облачност спирам да топля.

За контактите - SMA предлагат "умни" контакти дето да ги управляват. Иначе всичко е на един кръг, но може да пуска определени "умни" контакти при определени условя. Или един вид никаква полза. Защото с включването в контакта на сушилнята, пералнята или съдомиялната нищо няма да се случи. Там някой трябва да натиска копчета. И там идват IoT нещата дето правя и дето ще ги вградя по уредите.

А "умни" IoT контакти си имам. Но с тях можеш да пуснеш най-много някоя печка. Или бойлер ако релето на контакта издържи.
hidrazin - майстор
пет мар 04, 2022 9:07 pmbrum написа:
Huawei работи само с високоволтови батерии.
По-доброто и правилно решение.
пет мар 04, 2022 9:07 pmbrum написа:
Energy flow
Няма такъв производител на инвертори - никъде на тая земя.
Просто тук си лепят лепенки... Познаваме се добре с тях.
В интерес на истината мрежовите им инверторите работят много добре.
Наблюдавам няколко такива, с лепенки и китайски оригинали от поне 3 години - без никакъв проблем.
За хибридните им нищо не мога да кажа.
:partyman:
brum - майстор
Познаваш няколко хора, ама не променя факта, че получаваш китайски инвертор. Know-how-а при тях е на десетилетия назад от този при марковите европейски компании. Съответно 3 работещи инвертора не гарантират, че четвъртият ще е работещ. Точно заради това предпочетох скъпа, но доказана марка.

Високоволтовите батерии си имат предимства, но имат и недостатъци. Първо, че повечето производители поддържат само техни батерии. И от там и второто - скъпи са (1000-1500лв/kWh). Тези цени към момента не подлежат на избиване.

Нисковолтовите батерии пък са съвместими. Повечето инвертори дето батериите им са на 48 волта могат да работят и с правени батерии. Включително и Growatt-а, и SMA-то, и Victron-а. А правена батерия с маркови китайски LiFePo4 клетки излиза по 350-400лв/kWh.

Та високоволтовите батерии може и да са правилният избор, но само когато става дума за покупка на нещо готово. За хората дето не са с 2 леви ръце и са на ти с тока правената батерия излиза забележимо по-евтина.
hidrazin - майстор
пет мар 04, 2022 11:42 pmbrum написа:
Познаваш няколко хора, ама не променя факта, че получаваш китайски инвертор. Know-how-а при тях е на десетилетия назад от този при марковите европейски компании.
Искрено ме разсмя. :-D Като купиш инверторчето SMA му погледни лепенката.
Там ще се мъдри това - China

Прикачен файл:
China.png

SMA при малките инвертори лежат само на стара слава затова са ги метнали в Китайските заводи.
Все още се държат на 3-то място само заради централните инвертори но със скромен дял 7-8% от световното производство.
Отдавна са изпреварени от Huawei , Sungrow че и от TBEA но тези последните произвеждат основно за китайския и азиатския пазар. - ЦЪЪЪК
Утре ако искаш ще ти пусна някоя снимка (моя) от завода на Sungrow в Хефей(Китай).
Искаш ли и от завода на TBEA ? :-D
Виж обаче в завод на Huawei не съм ходил макар в Китай да правихме среща с техни търговски представители.
Та те така, не всичко е розово...
:partyman:
brum - майстор
Точно де. В Китай правят нещата според задание. А заданието е немско и за мен е по-важното.

Трудно ще ми е да повярвам, че китайският инвертор и немският са на едно ниво като дизайн и надеждност. Китай има традиции в изнесеното производство и точно това показва картинката по-горе.
hidrazin - майстор
съб мар 05, 2022 6:42 ambrum написа:
В Китай правят нещата според задание. А заданието е немско и за мен е по-важното.
В Китай правят нещата с китайски елементи и много успешно крадат технологиите на "заданието".
А това което направят често е по-добро от оригинала защото отстраняват недостатъци открити в "заданието" + добавяне на нови.
В Европа се произвеждат ... не-повече от 5-6% от полупроводниците в света, което на практика е липса на такова производство.
Практически в Европа вече не се произвеждат елементи.

Списък с производителите на полупроводници

Поради тази причина от вече над година в Европа се чака за кола като при соца - със записване за след 1-2 години.
Заводите за автомобили в Европа масово спират работа за различни периоди от време.

Европейският пазар на нови автомобили сринат заради липса на полупроводници

На SMA инверторите половината че i повече от цената им е заради надписа SMA.
Само това ти слага още 1,5 - 2 години допълнително за изплащане на инвестицията.
Ето един "смотан" китайски инвертор::partyman:
Lutchezar - майстор
Най-добрите умове в света работят във или за Китай, особено в производството. Съответно и най-качествената и съвременна продукция пак идва от там. Ако търсиш евтино, и то пак е оттам, за каквото качество платиш, такова и получаваш. Не подценявай технологичното развитие на съвременен Китай!
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 68

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: