Работя в учереждение където има много стаи с лаптопи, принтери и проектори. Инспектираш пожарникар казал на ръководството че не е добре да стоят тези устройства на положение стендбай от пожароопасна гледна точка...(с допълнение че не е чак толкова, ама да се изключват вечер...). Та затова сега се слагат разклонители с много гнезда, и копче на тях(естествено китайски). И след работа ще се изключват от това общо копче. Сега зада се накачи всичко на един разклонител стават едни купиша кабели и т.н. Но, освен че някой устройства като принтерите(мастилено-струйни) си имат режим на почистване и си се включват и изключват регулярно за да не запече мастилото... Компютрите ще е мн. важно да им се спира тока след изключване от операционната система... и др. Но, пък не казва нищо за охранителните устройства DVR-и, камери и др. Те пък не само че са включени но и работят.....Е, ако иска ще ги спрем
...
Въпроса ми е:
-Струва ли ви се нормално това? Не е ли този Stand-by режим точно затова, да си стоят така устройствата... Например у дома аз не си спирам от щепсела захранването на телевизора, въпреки че ми е скъп. Печката си е също включена в захранването целогодишно, рутерите ми вкъщи са постоянно работещи дори с постоянно включен адаптер от 220 на 12V и то при постоянна работа... и т.н.
Не е ли Stand-by нормалното и законово положение на електроуредите?
Не бях чул да е задължително да се вадят щепселите на всички ел. консуматори....
Аз лично се чудя този инспектор от пожарната къде го е учил това...
П.П.
Чета в интернет че кoмпютъp c мoнитop и пpинтep нa cтeнд-бaй oбиĸнoвeнo гълтa 20 вaтa. Heизпoлзвaнo вpeмe в дeнoнoщиeтo - дa peчeм 1 чaс. Toвa зa гoдинa cъoтвeтcтвa нa 1,73 ĸилoвaт - чaca и пpи цeнa 22,0(дневна) и 13,0 cтoтинĸи(нощна). Натам може да се сметне, дори не съм сигурен за тази консумация... Но, работата е че не е за икономия, а от пожароопасна гледна точка.
Зарядно без телефон – около 1.2 вата на ден. Цифров тв тунер – около 22 вата на ден. Телевизор – около 24 вата на ден.Персонални компютри и лаптопи – около 96 вата на ден.
Има ли основание да се опасява специалиста?
Моля ще се радвам на коментари.

Въпроса ми е:
-Струва ли ви се нормално това? Не е ли този Stand-by режим точно затова, да си стоят така устройствата... Например у дома аз не си спирам от щепсела захранването на телевизора, въпреки че ми е скъп. Печката си е също включена в захранването целогодишно, рутерите ми вкъщи са постоянно работещи дори с постоянно включен адаптер от 220 на 12V и то при постоянна работа... и т.н.
Не е ли Stand-by нормалното и законово положение на електроуредите?
Не бях чул да е задължително да се вадят щепселите на всички ел. консуматори....
Аз лично се чудя този инспектор от пожарната къде го е учил това...
П.П.
Чета в интернет че кoмпютъp c мoнитop и пpинтep нa cтeнд-бaй oбиĸнoвeнo гълтa 20 вaтa. Heизпoлзвaнo вpeмe в дeнoнoщиeтo - дa peчeм 1 чaс. Toвa зa гoдинa cъoтвeтcтвa нa 1,73 ĸилoвaт - чaca и пpи цeнa 22,0(дневна) и 13,0 cтoтинĸи(нощна). Натам може да се сметне, дори не съм сигурен за тази консумация... Но, работата е че не е за икономия, а от пожароопасна гледна точка.
Зарядно без телефон – около 1.2 вата на ден. Цифров тв тунер – около 22 вата на ден. Телевизор – около 24 вата на ден.Персонални компютри и лаптопи – около 96 вата на ден.
Има ли основание да се опасява специалиста?
Моля ще се радвам на коментари.