• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jair - напреднал
Да не навлизам в подробни описания, ситуацията е следната. Имам контакт в единия край на стаята, на около 4м от него имам един гардероб, в който искам да сложа захранване за лед ленти, т.е. искам да пусна кабел, който да минава от контакта до гардероба. По начало кабелът ще минава зад спалнята и зад нощните шкафчета, т.е. няма да бъде особено видим, но въпреки това държа да е естетически издържано и най-вече безопасно.

Дилемите ми са следните:

- да слагам ли кабела в PVC канал или не? Тук предполагам дилемата е по-скоро естетична, но ако се спра на канал, нужно ли е да взимам изолиран троен кабел, или след като канала така и така ще предоставя някаква защита, може да мина с отделни изолирани жила, които предполагам по-лесно ще се прекарат в канала?
- дебелина на кабела. Освен лед лентите, които са сравнително миниатюрен консуматор имам някакви въжделения да захраня и 3д принтер някой ден от този кабел, зарядното на 3д принтера е 240w/24V. Каква дебелина да избера?

Ясно е, че 3х1.5мм изолиран кабел в кабелен канал, сигурно ще свърши работа, но няма ли да е твърде прекалено за посочените цели? Най-вече ме притеснява полагането на този кабел, че хич няма да е лесно с дебелината му, има и 2-3 завойчета да се вземат около една колона по пътя му. Искам да направя нещата без рискове и компромиси, но и в същото време да не трепя муха с топ.
petromaniq66 - специалист
Може да ползваш двойка 1 квадрат каквато ти пасне. Колко кВт ти е принтера? :-D И сложи го в тунел, хем естетика - хем да не се спъвате, иначе с какво ще се крепи по ъгъла. Зануляването, както при двупроводна инсталация.
Andri01 - майстор
Един квадрат е достатъчно . Той ти осигурява към 14А. при 220V. В ъглите нямаш ли первази,да го прекараш зад тях?
petromaniq66 - специалист
Накъсо или как осигурява ? Няма да се ползва за подово а за заххранване :-D ще ни излъжеш да си сменим квадратите към контактите за по евтино....щом осигурява такива и 220V накрая.
пишман_майстор - майстор
Зад перваз е най-добре ( стига да го има де ) . А ако няма, купува се подходящ перваз , щото кабелен канал е леко грозно , нали гоним естетика :)
Andri01 - майстор
Осигурява 14А. на ...опън. :lol:
krasi92 - майстор
Да ама при 220 в..а както всички знаем стандарта е 230в.,и вече амперите не стигат.. 3х1.5 свт в перваза или кабелен канал 15х15 са елементарни за прекарване и си спинкай спокойно.
jair - напреднал
Има первази, но са заковани или залепени...абе хората, които ги инсталираха ме увериха, че не било тривиална задача и не ми се ще да ги къртя. Ще сложа 3х1.5мм в канал, естетиката ще е ок, при положение че всичко ще е доста скрито - ще минава зад нощни шкафчета и таблата на спалнята, на практика видима част няма да има. Ако тръгна да слагам скоби към сегашния перваз пораженията ще са много по-драстични, а канала ще го залепя с двойно залепващо тук-там и ако решим да преконфигурираме стаята някой ден, просто ще го махна.

Само че сигурно няма да е СВТ, че хич не съм чевръст в ръцете и не ми се учи сръбския за да мога да изразя пълната палитра на емоциите си като пробвам да го завъртя 2х90 градуса в рамките на 30см. Гледам, че каналите на Legrand имат модули за завойчета, но само за най-големите им канали, другите въобще не предлагат такива неща...ще го мислим.

То малко разсъждение на глас се получи темата, мерси за насоките :)
miliad - майстор
Изобщо сигурен ли сте, че в тази стая няма други контакти зад спалня, гардероб, нощни шкафчета. Или пък разпределителна кутия на стената нейде?
Щото да влачиш 3 х1,5 за лед лента в гардероба през цялата стая нещо не ми се връзва.
jair - напреднал
чет фев 23, 2023 7:05 pmmiliad написа:
Изобщо сигурен ли сте, че в тази стая няма други контакти зад спалня, гардероб, нощни шкафчета. Или пък разпределителна кутия на стената нейде?
Щото да влачиш 3 х1,5 за лед лента в гардероба през цялата стая нещо не ми се връзва.
Е, не, не знам къде са контактите в жилището ми :) Започнах темата с това, че не ми се влиза в описания, които не са релевантни към въпроса, ситуацията е малко по-различна но се свежда до описаното в първото мнение.
  • 1
  • 2

Тема "Как най-културно да пренесем захранващ кабел от единия до другия край на стаята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: